Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


της Μυρτώς Τσελέντη
08-08-06

Περί Πλιτς και Πλατς - Το Καλοκαίρι Είναι Εδώ Και Εμείς Το Ίδιο (Πίκρααα...)

Fade in...

Bonsoir et bienvenu! *Μικρή υπόκλιση*

Καλώς ήρθατε και σήμερα στην παράστασή μας, αγαπημένοι μας θεατές. Α, βλέπω κάποιους απο σας μαυρισμένους και κάποιους άλλους με τα μπρατσάκια και το αντηλιακό ανά χείρας. Ας αρχίσουμε λοιπόν, πριν το καλοκαιρινό αεράκι και οι σειρήνες τις παραλίας σας τραβήξουν μακριά μας, σας βλέπω ήδη να ανυπομονείτε.


Μέσα Από Τη Μνήμη, Ανασύρεται Ένα Ον Περίεργο

Τίτλος Σειράς: LA MEMOIRE DANS LES POCHES

Τίτλος Τόμου: "Prèmiere Partie"

Αριθμός Τόμου: No 1

Σενάριο: Luc Brunschwig

Σχέδιο: Etienne Le Roux

Χρώμα: Etienne Le Roux

Εκδόσεις: Futuropolis

Πρώτη Έκδοση: Ιούνιος 2006


O Sidoine Letignal, η Rosalie Letignal και ο γιος τους, Laurent, είναι μια "συνηθισμένη" οικογένεια. 'Ανθρωποι που, όπως και πολλοί άλλοι, μάχονται την καθημερινότητα, μέσα σε μια κοινωνία στην οποία προσπαθούν να προσδώσουν λίγη ανθρωπιά και ζεστασιά. Στα όρια αυτής της ανθρωπιάς και των αντιθέσεων, οι τρεις τους θα βρεθούν αντιμέτωποι. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την ολική ενδόρηξη της πυρηνικής οικογένειας που όλος ο κόσμος πίστευε άφθαρτη.

Ένα σενάριο γεμάτο συναισθήματα. Απλοί, μα ταυτόχρονα ρεαλιστικοί χαρακτήρες, έρχονται αντιμέτωποι με την καθημερινότητα των προαστίων του Παρισιού. Το σχέδιο είναι πολύ καλό, με χρώματα απόλυτα ταιριαστά στην ιστορία.

 

Από Το Μακρινό Μέλλον Και Την Περίεργη Κοινωνία Του, Μας Επισκέπτεται Ένα Πλάσμα Γνώριμο Μα Και Διαφορετικό

Τίτλος Σειράς: EGOVOX

Τίτλος Τόμου: "Le Destin N'est Plus Ce Qu'il Etait"

Αριθμός Τόμου: No 1

Σενάριο: Céka

Σχέδιο: Yigaël

Χρώμα: Yigaël

Εκδόσεις: Akiléos

Πρώτη Έκδοση: Ιούνιος 2006


Στην Egosfer, το έτος 227 μετά Ego-one, κάθε άνθρωπος ζει με βάση ένα ημερολόγιο που προκαθορίζει κάθε μέρα το πρόγραμμά του, λεπτό προς λεπτό. Ο Milk Shake, ένα παιχνιδιάρικο, οικιακό ρομπότ, πρέπει να συντάξει το αφεντικό του υπέρ του "Μεγάλου Αγώνα". Αυτή η αντιστασιαστική οργάνωση αποτελεί τον τελευταίο προμαχώνα των ελεύθερων ανθρώπων, που μάχονται ενάντια σε αυτή την συγκεκαλυμμένη δικτατορία. Ταυτόχρονα στρατιές ανδροιδών προσπαθούν να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους.

Πρόκειται για ένα άλμπουμ επιστημονικής φαντασίας, με πάμπολλες αναφορές στο είδος (τόσο λογοτεχνικά όσο και κινηματογραφικά). Το σύμπαν μέσα στο οποίο εξελίσσσεται η δράση είναι ταυτόχρονα φουτουριστικό και πολύ κοντά στην σημερινή κοινωνία. Η πρωτοτυπία του δεν έγκειται στο βασικό σκελετό του σεναρίου, που παραπέμπει σε χιλιοειπωμένες ιστορίες, έστω με ενδιαφέρουσες παραλλαγές και παιχνιδίσματα, αλλά στο χιούμορ, το οποίο διατρέχει τους διαλόγους. Συνολικά, ένα ενδιαφέρον άλμπουμ, που όμως χρειάζεται περισσότερη δουλειά στο τομέα του σχεδίου προκειμένου να "αναπνεύσει".

 

Με Φτερά Αγγέλου, Έρχεται Κοντά Μας Μια Γλυκιά Παρουσία

Τίτλος Σειράς: proTECTO

Τίτλος Τόμου: "La Genèse"

Αριθμός Τόμου: No 0

Σενάριο: Zidrou

Σχέδιο: Matteo

Χρώμα: Scarlett

Εκδόσεις: Dupuis

Πρώτη Έκδοση: Ιούνιος 2006


Ένας υπέροχος σύζυγος, δύο αξιολάτρευτα παιδιά, ένα ονειρεμένο επάγγελμα (τοπ μόντελ) και η ζωή μοιάζει να χαμογελάει στην Kim. Μόνο να μην είχαν, αυτή και η οικογένειά της, την ατυχία να αντιπαρατεθούν στην Madame, που δεν είναι άλλη από τον Θάνατο. Η Kim, όταν ήταν έφηβη, τρακάρε ένα βράδυ με το αυτοκίνητό της, αλλά ο φύλακάς-άγγελός της δεν την άφησε να πεθάνει, καθώς είναι προορισμένη να παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Η Madame, όμως, είναι μια τρομακτική αντίπαλος.

Ένα σενάριο όπου μπλέκονται οι άνθρωποι, οι άγγελοι και ο Χάρος, το χιούμορ με το δράμα. Το σχέδιο του Ιταλού Matteo είναι αρκετά κλασσικό και εναρμονισμένο με το στυλ του περιοδικού SPIROU, όπου πρωτοδημοσιεύτηκε η συγκεκριμένη ιστορία.

 

Από Ένα 'Αλλο Τσίρκο, Έχουμε Κοντά Μας Ένα Παράξενο Πλάσμα

Τίτλος Σειράς: DOUBLE GAUCHE

Τίτλος Τόμου: "Dustin"

Αριθμός Τόμου: No1

Σενάριο: Eric Corbeyran

Σχέδιο: Gil Formosa

Χρώμα: Isabelle Drouaillet

Εκδόσεις: Dargaud

Πρώτη Έκδοση: Ιούνιος 2006


O Dustin, ορφανός και κυνηγημένος απο τους διδασκάλους του, καταφέρνει να ξεφύγει απο έναν διαστρεμμένο διευθυντή τσίρκου. Το παιδί αυτό έχει την ιδιαιτερότητα να έχει δύο αριστερά χέρια. Και το δεύτερο αριστερό του χέρι μπορεί να μεταμορφωθεί σε ότι αγγίζει. Ο Dustin θα γίνει θέαμα στα πανηγύρια, ένα τέρας που το περιφέρουν απο πόλη σε πόλη, πριν να αρχίσει να ετοιμάζει την εκδίκησή του.

Το σενάριο είναι ένα μίγμα δράσης, βίας και φανταστικού. Μια απο τις καλύτερες στιγμές στο συγκεκριμένο άλμπουμ, είναι όταν το δυστυχισμένο παρελθόν του Dustin παρουσιάζεται στον αναγνώστη με flashback. Το σχέδιο δεν είναι απολύτως ικανοποιητικό αλλά εξυπηρετεί επαρκώς την εξέλιξη της υπόθεσης.

 

Και Στην Κεντρική Σκηνή Μας Ένα Θέαμα Που Πολύς Κόσμος Περίμενε Να Δει

Τίτλος Σειράς: LE SOMMEIL DU MONSTRE

Τίτλος Τόμου: "Rendez-Vous à Paris"

Αριθμός Τόμου: No3

Σενάριο: Enki Bilal

Σχέδιο: Enki Bilal

Χρώμα: Enki Bilal

Εκδόσεις: Casterman

Πρώτη Έκδοση: Μάιος 2006


Το τρίτο μέρος της (τελικά) τετραλογίας του "Τέρατος", του Ευρωπαίου superstar, Enki Bilal, "Το Ραντεβού στο Παρίσι" έφτασε στα χέρια μας. Ο αναγνώστης ξαναβρίσκει τα τρία ορφανά Nike, Leyla και Amir (και Sacha) να συνεχίζουν τις προσωπικές και χωριστές τους πορείες, ξαναβρίσκει και το γνώριμο σύμπαν-μνήμη, περίεργο και παρακμιακό.

Ενώ τα δύο πρώτα άλμπουμ αφήνουν μια αίσθηση μεγαλείου, στο "Ραντεβού" τα πράγματα είναι πιο αμήχανα, μουδιασμένα. Το σενάριο είναι μπερδεμένο, προκαλεί σύγχυση στον αναγνώστη και το σχέδιο δεν βοηθάει πάντα στο να γίνει πιο ξεκάθαρο το τι ακριβώς συμβαίνει. Παρά την μπλεγμένη υπόθεση, όμως, δίνει παραδόξως συχνά την αίσθηση του πλατειασμού και του κενού. Ουσιαστικά, η υπόθεση δεν εξελίσσεται πολύ και σε σχέση με τους ρυθμούς που είχαν τα δύο προηγούμενα άλμπουμ, αυτό φαντάζει εκπληκτικά αργό. Ίσως το υλικό που τελικά έχει στα χέρια του ο δημιουργός να συνάδει με την ολοκλήρωση της σειράς σε τρία άλμπουμ αντί των τεσσάρων. Ίσως, πάλι, το τέταρτο να συμπληρώνει τόσο απόλυτα αυτό τον τόμο, που να μην δημιουργήθηκαν για να διαβάζονται σπασμένα. Τότε όμως, γιατί να βγουν δύο άλμπουμ και όχι ένα μεγαλύτερο; Σε συνδυασμό με την αλλαγή του εκδότη, η κίνηση φαντάζει κάπως παράδοξη.

Φυσικά, στον τομέα του σχεδίου, το "Ραντεβού" δεν είναι τίποτα λιγότερο απο εξαιρετικό, αλλά αυτό ήταν αναμενόμενο. Κίνηση, υφή, ρεαλισμός, εκφραστικότητα, αισθητική, αγγίζουν ένα επίπεδο που λίγοι δημιουργοί καταφέρνουν να πλησιάσουν. Το στήσιμο της σελίδας (κυρίως δύο ή τρία καρέ ανά σελίδα) δεν έχει τίποτα το ανατρεπτικό και είναι κάπως λιγότερο δημιουργικό, σε σχέση με προηγούμενες δουλειές.

Η κριτική αυτή είναι πιο αυστηρή απ' ότι συνήθως κι αυτό γιατί τα μέτρα με τα οποία κρίνονται τις δουλειές του Bilal είναι αυτά με τα οποία ο ίδιος μας έχει (κακο)μάθει να τον κρίνουμε. Και αν αυτό εδώ μοιάζει κατώτερο των προσδοκιών, παραμένει σίγουρα ένα διαμαντάκι μέσα στην συνολική comic παραγωγή. Για την τελική κρίση, όμως, θα αναγκαστούμε να περιμένουμε και τον τελευταίο τόμο της σειράς.

Η ελληνική έκδοση του "Ραντεβού" έχει προαναγγελθεί απο τις εκδόσεις Μαμούθ, οπότε υποψιάζομαι πως από Φθινόπωρο μεριά, θα κυκλοφορήσει. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο παρών τόμος στερείται αυτονομίας και αν ο αναγνώστης δεν έχει διαβάσει τους δύο προηγούμενους (και δεν τους έκανε και μια γρήγορη επανάληψη πριν ανοίξει τον καινούργιο), δύσκολα θα μπορέσει να καταλάβει το οτιδήποτε, πόσο μάλλον να παρακολουθήσει την ροή της ιστορίας. Συνεπώς, οι καινούργιοι αναγνώστες θα ήταν καλό να επενδύσουν πρώτα σε αυτούς.

 

Encore! Encore!

Καινούργιο άλμπουμ της πολύκροτης σειράς DONJON ZENITH κυκλοφόρησαν τον Ιούνιο oι Joann Sfar (σενάριο) και Boulet (σχέδιο) απο τις εκδόσεις Delcourt. Είναι το πέμπτο κατά σειρά και τιτλοφορείται "Un Marriage à Part".


Στο τεύχος 3559 του εβδομαδιαίου περιοδικού SPIROU, ο ομώνυμος ήρωας επιστρέφει! Ο Jean David Morvan και ο Jose Luis Munuera τον ταξιδεύουν στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, για την 49η περιπέτειά του, που τιτλοφορείται "Spirou et Fantasio à Tokyo" (πρωτότυπο, έτσι;). Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η συγκεκριμένη ιστορία ακολουθεί τον γιαπωνέζικο τρόπο ανάγνωσης (από τα δεξιά προς τα αριστερά, βρε)


Η εκδοτική εταιρεία Humanoïdes Associés ανακοίνωσε την κυκλοφορία του SHOGUN, ενός περιοδικού manga από ευρωπαίους δημιουργούς. Την σειρά διευθύνει ο Guillaume Dorison. Πρεμιέρα κάνει στις 29 Σεπτεμβρίου και θα κυκλοφορήσει σε 50.000 αντίτυπα, 308 σελίδων με τιμή 4,90Ε. Περισσότερα στο (υπό κατασκευή, στο μεγαλύτερο μέρος του) site.


Και μια που πήραμε φόρα και αρχίσαμε να δίνουμε links, voilà δύο εκπληκτικά internet comics fanzines. Μαγεία!

http://desseins.fanzine.free.fr/
http://www.collectiftroglodyte.org/numo/

 

Κάνε Πέρα Θηριοδαμαστή, Να Δουν Οι Θεατές Μας Τι Αιχμαλωτίσαμε Για Αυτούς Στο Κλουβί Του Πόθου

Ο θαλασσινός αέρας έφερε κοντά μας έναν γνώριμο ναυτικό. Ο Corto Maltese του Hugo Pratt, με 30 εκ. ύψος και σε 350 αντίγραφα.

 

Οι Μουσικοί Μας Εκτελούν (bang bang!) Στα Όργανά Τους, Μόνο Για Σας

Ο ήχος τον κυμάτων που σκάνε στην παραλία... σκέφτεστε τίποτα καλύτερο;

 

Οι Οθόνες Μας Παίζουν Για Την Οπτική Απόλαυση Του Κοινού Μας

Kogepan

Kogepan σημαίνει "καμένο ψωμί". Αυτό ακριβώς είναι ο ήρωας των 10 4λεπτων επεισοδίων αυτού του anime. Απόκληρος της κοινωνίας, περνάει τις μέρες του μεθοκοπώντας με γάλα (μόνος ή με τους φίλους του), στοχαζόμενος πάνω στις αδικίες της ζωής και κάνοντας μαθήματα στα φρεσκοψημένα ψωμάκια.

 

Η αυλαία πέφτει και παράσταση έχει ήδη τελειώσει. Μαζέψτε τα κουβαδάκια σας, πριν φύγετε για άλλες παραλίες, τινάξτε την άμμο απο τα πόδια σας μην λερώσουν (πριν απο λίγο καθάρισε!), κρατήστε στο χρονοντούλαπο της μνήμης σας τα κάστρα στην άμμο, αλλά αφήστε το αλάτι στις βλεφαρίδες σας, για να είναι τα δάκρυα πιο νόστιμα, όταν θα αποχαιρετάτε την καλοκαιρινή αγάπη σας.

*Μικρή υπόκλιση*

...Fade out

 



european circus archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi