Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Πάνου Κρητικού
13-02-07

Το Μελαγχολικό Κομμάτι Της Δυτικής Ακτής

Σενάριο: Jean-Patrick Manchette

Σχέδιο: Jacques Tardi

Βρισκόμαστε στη δεκαετία του 1970. Ο Ζωρζ Ζερφώ, εμπορικό στέλεχος μιας μεγάλης επιχείρησης, τρέχει με 130 χλμ. την ώρα στην εθνική οδό και γίνεται μάρτυρας ενός περίεργου τροχαίου ατυχήματος. Μεταφέρει τον τραυματισμένο οδηγό στο νοσοκομείο, επιστρέφει σπίτι του, πίνει ένα ποτό, πηδιέται με τη γυναίκα του και κοιμάται. Την επομένη, αναχωρούν οικογενειακώς για ένα παραθαλάσσιο θέρετρο όπου σκοπεύουν να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Την ανία των διακοπών διακόπτει μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον του. Εγκαταλείπει γυναίκα και παιδιά και η περιπέτεια αρχίζει... υπό τους ήχους της τζαζ.

Το ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΚΤΗΣ είναι η comics μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Jean-Patrick Manchette, διάσημου συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων και "πατέρα" του συγγραφικού κινήματος "neo-polar" (του υβριδικού είδους αστυνομικής λογοτεχνίας που γεννήθηκε στη Γαλλία και το οποίο συνδυάζει το κλασσικό αστυνομικό μυθιστόρημα με την αμερικανική noir φιλολογία). Πρόκειται για μία ιστορία "φυγής", στην οποία ο πρωταγωνιστής της, από οικογενειάρχης αστός μετατρέπεται σε θήραμα ενός ανελέητου κυνηγητού, με μοναδικό έπαθλο την επιβίωση του. Η πένα του Manchette, χαρακτηριστικά κυνική και, ταυτόχρονα, ιδιαίτερα ατμοσφαιρική, καταγράφει τη μετάβαση του "ήρωα" από το νωχελικό κόσμο της γαλλικής (και όχι μόνο) καθημερινότητας, στο θανάσιμο περιβάλλον του οργανωμένου εγκλήματος και τη μεταμόρφωση του από συνηθισμένο άνθρωπο σε "πολεμιστή", σε πρώτο επίπεδο και σε "εκδικητή", στη συνέχεια.

Το παράδοξο, βέβαια, είναι πως η "μεταμόρφωση" αυτή λαμβάνει χώρα δίχως κάποιο ενδιάμεσο στάδιο "πνευματικής" προετοιμασίας ή εσωτερικού προβληματισμού. Ο Ζωρζ Ζερφώ, ως δια μαγείας, αποδέχεται τη σχέση κυνηγού-θηράματος με τους δύο επίδοξους δολοφόνους του και από ένα σημείο και μετά, δίνεται η εντύπωση πως κάπου αρχίζει και να την απολαμβάνει. Οι σκηνές, μάλιστα, από την καθημερινότητα του μέσα στο οικογενειακό του περιβάλλον, στις πρώτες σελίδες του άλμπουμ, ενισχύουν την εντύπωση πως ο Ζερφώ είναι ένας κυνικός άθλιος από τον οποίο θα μπορούσε κανείς να περιμένει τα πάντα. Εξίσου αντιπαθείς είναι και όλοι οι χαρακτήρες που εμφανίζονται στις σελίδες της ιστορίας, ξεκινώντας από τους επαγγελματίες εκτελεστές και τον πρώην βασανιστή κρατουμένων αφεντικό τους και καταλήγοντας στις δύο εκνευριστικές κόρες του Ζερφώ, που ζητούν μανιωδώς από τον πατέρα τους να τους νοικιάσει τηλεόραση για την περίοδο των διακοπών. Επί της ουσίας, ο κυνισμός του Manchette ξεχειλίζει καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας και κορυφώνεται τη στιγμή όπου ο ένας εκ των δύο δολοφόνων αποφασίζει να "κηδέψει" τα εσώρουχα του νεκρού συνάδελφου του, διαβάζοντας ως επικήδειο ένα απόσπασμα από τις pulp περιπέτειες του μασκοφόρου εκδικητή Spider Man (καμία σχέση με τον ήρωα της Marvel). Και όλα αυτά, πάντα, υπό τους ήχους της τζαζ...

Το όλο αφήγημα εικονογραφείται από τον Jacques Tardi, έναν από τους σημαντικότερους Γάλλους δημιουργούς, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομα του με τη συστηματική μεταφορά μυθιστορημάτων (κυρίως αστυνομικών και noir) σε μορφή comics. Και ενώ, κατά κανόνα, η μετάβαση από τη λογοτεχνία στα comics προβληματίζει για το τελικό αποτέλεσμα, η δουλειά του Tardi είναι σταθερά ποιοτική και πολύ δύσκολα κάποιος αναγνώστης που δεν γνωρίζει τον Manchette, θα εντοπίσει την πρωτογενή λογοτεχνική προέλευση του συγκεκριμένου άλμπουμ.

Ο Tardi δεν συγκαταλέγεται στο "πάνθεον" εκείνο των δημιουργών που εντυπωσιάζουν, με την πρώτη ματιά, τον αναγνώστη με την εικαστική τους δεινότητα, καθώς τόσο τα χρώματα του όσο και η σχεδιαστική του γραμμή χαρακτηρίζονται από μια επιτηδευμένη λιτότητα που παραπέμπει περισσότερο στη "σκιτσογραφία" (αν είναι δόκιμος αυτός ο όρος) παρά στην εικονογράφηση. Οπότε, μην περιμένετε να εντυπωσιαστείτε από το σχέδιο ξεφυλλίζοντας πρόχειρα τη συγκεκριμένη δουλειά. Η αποκάλυψη, όμως, έρχεται κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης της ιστορίας, όταν ο αναγνώστης συνειδητοποιεί τη διακριτική ποιότητα του σχεδίου και την ικανότητα του Tardi να χειρίζεται άψογα τους ασπρόμαυρους τόνους με ένα απλό πενάκι ή μαρκαδόρο. Επιμένοντας παραδοσιακά στη δημιουργία comics χωρίς τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή, δημιουργεί σελίδες που χαρακτηρίζονται από "σκληρές" μολυβιές, καθαρά περιγράμματα για τους χαρακτήρες και εντυπωσιακά λεπτομερή ντεκόρ. Η ρεαλιστική απεικόνιση της φύσης, των οικημάτων και των αυτοκινήτων, εντυπωσιάζει τον αναγνώστη με την ακρίβεια της και, ταυτόχρονα, έρχεται σε αντίθεση με τον απλό σχεδιασμό των προσώπων της ιστορίας. Αν θέλετε ένα παράδειγμα, φανταστείτε τις φιγούρες του Jordi Bernet (TORPEDO, Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ) μέσα σε ένα πιο λεπτομερώς σχεδιασμένο ντεκόρ και θα έχετε μια πρώτη εικόνα.

Το ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΚΤΗΣ, είναι ένα όμορφο "αστυνομικό" άλμπουμ που θα ικανοποιήσει τους φίλους του είδους και όλους εκείνους που βλέπουν τις δουλειές του Tardi να μεταφράζονται στα ελληνικά με το σταγονόμετρο. Από την άλλη, απευθύνεται σε ένα πολύ συγκεκριμένο κοινό και δύσκολα θα συγκινήσει κάποιον που δεν ανήκει στις προαναφερθείσες κατηγορίες. Αποτελεί, όμως, μια πολύ καλή ευκαιρία για γνωριμία μ' ένα σπουδαίο δημιουργό.


Collector's Data

- Το άλμπουμ ΤΟ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΚΤΗΣ (LE PETIT BLEU DE LA COTE OUEST, Les Humanoïdes Associés, 2005) κυκλοφόρησε στα ελληνικά τον Οκτώβριο του 2006, από τις εκδόσεις Βαβέλ, σε συνεργασία με τις εκδόσεις 'Αγρα. Από την 'Αγρα κυκλοφορεί, επίσης, το ομώνυμο μυθιστόρημα του Manchette καθώς και άλλα μυθιστορήματα του ίδιου (Η ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ, ΜΟΙΡΑΙΑ, Η ΠΡΗΝΗΣ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΚΟΠΕΥΤΗ).

- Ένα ακόμη άλμπουμ του Tardi που κυκλοφόρησε στη χώρα μας είναι το ΟΜΙΧΛΗ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΤΟΛΜΠΙΑΚ (BROUILLARD AU PONT DE TOLBIAC, 1982) -μια περιπέτεια του Νέστωρ Μπούρμα- από τις εκδόσεις Βαβέλ, το 1986. Ενδεχομένως, να βρείτε κάποιο ξεχασμένο αντίτυπο στο βιβλιοπωλείο της Βαβέλ. Πιο πρόσφατα, δημοσιεύθηκε σε συνέχειες στο περιοδικό 9 (#195-199) το εξαιρετικά ειρωνικό και απρόσμενα αστείο άλμπουμ του με τίτλο Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ (LA DEBAUCHE, 2000), σε σενάριο Daniel Pennac.

- Ο Jacques Tardi γεννήθηκε στη Γαλλία το 1946. Θεωρείται μαιτρ του ασπρόμαυρου σχεδίου και ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς "ρεαλιστικών" comics. Ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του 1970, μέσα από το θρυλικό PILOTE. "Ειδικεύεται" στη μεταφορά μυθιστορημάτων σε comics και καθιερώθηκε μέσω των εικονογραφημένων αστυνομικών ιστοριών με πρωταγωνιστή το Νέστωρ Μπούρμα, τον ήρωα που δημιούργησε ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, Leo Mallet. Το 1985, βραβεύθηκε με το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ comics της Ανγκουλέμ.

- Ο Jean-Patrick Manchette γεννήθηκε το 1942, στη Μασσαλία. Έγινε γνωστός ως ο "πατέρας" του "neo-polar" και εκτός από συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, υπήρξε κριτικός βιβλίων και σεναριογράφος για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Πέθανε το 1995.

 



european circus archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi