Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Πάνου Κρητικού
13-03-07

Magika

Σενάριο: Frank Tacito

Σχέδιο: Fabrice Angleraud

Χρώμα: Nicolas Guénet


Η "magika" είναι η πεμπτουσία της κοσμικής ισορροπίας. Είναι η ουσία που συνδέει τον κόσμο και τα πράγματα και συντελεί στην εξισορρόπηση και την εξασφάλιση της συμπαντικής αρμονίας. Επτά φύλακες έχουν αναλάβει τον έλεγχο της διοχέτευσης αυτής της ενέργειας και αποτρέπουν την ανάμιξη της με την αρνητική της εκδοχή, την "black magika". Στο Μανχάταν, λίγο πριν από την έλευση του νέου αιώνα, ο κόσμος βιώνει τον "πυρετό της συντέλειας". Διάφορες θρησκευτικές σέκτες διεκδικούν το δικό τους "τέλος του κόσμου", με επικρατέστερη εκείνη που ηγείται ο serial killer-junkie-μεσσίας που αυτοαποκαλείται New Jesus. Και ενώ τα πάντα οδεύουν προς το χάος, τον κόσμο καλείται να σώσει μια εκκεντρική μπατσίνα, με μεγάλο στήθος και ακόμα μεγαλύτερο attitude...

Η σειρά MAGIKA των Tacito, Angleraud και Guénet, προϊόν της σαπουνόφουσκας του "millennium fever", που στιγμάτισε τα τελευταία δύο χρόνια του 20ου αιώνα, αποτελεί ένα ειρωνικό σχόλιο στη new age φιλοσοφία και κλείνει ειρωνικά το μάτι σε εκείνους που φοβόντουσαν ή ήλπιζαν πως το 1999 (ο αριθμός του κτήνους ανεστραμμένος) θα τελείωνε με ένα κρότο. Υιοθετώντας την αναρχική αισθητική και την ειρωνεία του 2000 AD, ο Frank Tacito αφηγείται πως η Justine Galager μια ιδιόρρυθμη και κάθε άλλο παρά υποδειγματική αστυνομικός, επιλέγεται από τους φύλακες της "magika" να παίξει το ρόλο της σωτήρος της ανθρωπότητας, χωρίς καμία εμφανή, λογική εξήγηση και με μόνα όπλα το καλλίγραμμο σώμα της και την τάση της να αμφισβητεί τα πάντα. Παρ' όλο που το σενάριο του Tacito δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας ως προς την προσέγγιση, ούτε και αποτελεί υπόδειγμα συνοχής, καταφέρνει να δημιουργήσει την απαιτούμενη, από το θέμα, χαοτική ατμόσφαιρα και να αφηγηθεί μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Η ανάμιξη διαφόρων ετερόκλητων στοιχείων όπως ο Βλάντ ο Παλουκωτής, ο Αδόλφος Χίτλερ, η ρωσική μαφία, το new age, η καμπαλιστική φιλοσοφία και η επιστημονική φαντασία, παρά την όχι πάντα επιτυχημένη χρήση τους, δημιουργούν ένα ενδιαφέρον μίγμα συγκρούσεων και χαρακτήρων το οποίο, όταν δεν συμβάλει στη σκηνική οικονομία της ιστορίας, εξυπηρετεί το χιούμορ του αναγνώστη.

Η σειρά δεν φαίνεται να παίρνει ιδιαίτερα στα σοβαρά τον εαυτό της και αυτό λειτουργεί θετικά. Τα γεγονότα εξελίσσονται με χαλαρή διάθεση από την πλευρά των δημιουργών και αν και δεν απουσιάζουν τα σημεία όπου τα πράγματα σοβαρεύουν, τα όποια βαθύτερα κοινωνικά ή ιδεολογικά σχόλια επικαλύπτονται από τους καυστικούς διαλόγους ή από τα πτώματα που ξεχειλίζουν από τα καρέ. Φαντάζομαι πως μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, είναι περιττό να αναφέρουμε πως τα ποσοστά βίας της ιστορίας είναι ιδιαίτερα υψηλά και συναγωνίζονται αυτά της σειράς SINISTER/DEXTER, από το 2000 AD (όπως και τη γενικότερη αισθητική της), ενώ η καμπύλες της Justine (όπως και των λοιπών πρωταγωνιστριών της σειράς) φιγουράρουν με κάθε δυνατή ευκαιρία, σε όσα περισσότερα καρέ γίνεται.

Η επιλογή για αυτό το υπέροχο κολλάζ γυμνών σωμάτων είναι απόλυτα κατανοητή, αν αναλογιστεί κανείς την εξαιρετική δουλειά που κάνουν οι δύο σχεδιαστές της σειράς. Στα βήματα των WITCHBLADE, SHI, DANGER GIRL και των ευρωπαϊκών τους αντίστοιχων, που θέλουν τις καμπύλες σε πρώτο πλάνο, ο Angleraud δημιουργεί εντυπωσιακές γυναίκες και ακόμη πιο εντυπωσιακές σελίδες. Με ένα πολύ έξυπνο ντεκουπάζ, που ενισχύει τους φρενήρεις ρυθμούς της αφήγησης και με δυναμικά splash panels, οι μορφές των χαρακτήρων άλλοτε φαντάζουν έτοιμες να σπάσουν τα καρέ με τα δυναμική τους και άλλοτε "παγώνουν" μέσα σε pin-up πορτρέτα. Το χρώμα του Guénet ζωντανεύει τα γυμνά κορμιά και κάνει τις βίαιες σκηνές ακόμη πιο έντονες, ενώ ο συνδυασμός καρικατούρας και ρεαλιστικής απεικόνισης που επέλεξαν οι δύο σχεδιαστές συνάδει με το ψευδορεαλιστικό-ψευδοφιλοσοφικό υπόβαθρο του σεναρίου.

Όσοι από εσάς απολαμβάνετε τη μεταμοντέρνα προσέγγιση στα comics και την ανάμιξη των ειδών, αξίζει να ρίξτε μια ματιά στις σελίδες του MAGIKA. Το ίδιο ισχύει και για όσους διασκεδάζουν με την "καφρίλα" των άλμπουμ του REQUIEM και του GIPSY και ενθουσιάζονται με την αισθητική των Αρπακτικών (τέσσερα, άλμπουμ, δημοσιεύθηκαν σε συνέχειες στο "9" της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ). Επενδύστε, γιατί το τέλος του κόσμου πλησιάζει!

 

Collector's Data

- Η σειρά MAGIKA παρουσιάζεται στην αγγλική γλώσσα μέσα από τις σελίδες του περιοδικού HEAVY METAL. Μέχρι στιγμής, έχουν δημοσιευτεί τα τρία από τα τέσσερα μέρη της ιστορίας. Πιο αναλυτικά:

MAGIKA: DREAMS OF BLOOD (Ιούλιος 2003)
MAGIKA: THE FIERY VERSES (Μάιος 2004)
MAGIKA # 3 (Ιανουάριος 2007)


- Η πρωτότυπη έκδοση περιλαμβάνει τέσσερα άλμπουμ που κυκλοφόρησαν στη Γαλλία από τις εκδόσεις Glénat:

REVES DE SANG (2001)
LES VERSETS DE FEU (2002)
LA MAGIKA (2004)
BIG BANG BABYLONE (2005)


- Ο Frank Tacito γεννήθηκε στη Γαλλία, είναι γιατρός στο επάγγελμα και γράφει και σχεδιάζει comics στον ελεύθερο χρόνο του. Εκτός από τη σειρά MAGIKA, έχει δημιουργήσει τη σειρά western DEAD HUNTERS και τη σειρά 666 (σε σενάριο Froideval).


- Ο Fabrice Angleraud γεννήθηκε, επίσης, στη Γαλλία, το 1968. Εργάστηκε στο χώρο του κινουμένου σχεδίου μέχρι το 1997, οπότε και μεταπήδησε στα comics, σχεδιάζοντας τη σειρά ATLANTIS, σε σενάριο Froideval. Το MAGIKA είναι η δεύτερη μεγάλη του δουλειά στο χώρο των comics.

 



european circus archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi