Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


16-11-06
THE ANATOMY LESSON (THE SAGA OF SWAMP THING #21)

του Αριστείδη Κώτση

Writer: Alan Moore

Artists: Stephen Bissette. John Tottleben

First Published: 1984

Format: Single issue

DC Comics

ΙΣΤΟΡΙΑ: Εξαιτίας μιας έκρηξης και ενώ πειραματιζόταν πάνω σε μια μυστική φόρμουλα, ο Alec Holland μεταμορφώθηκε στο τέρας των βάλτων (ο Swamp Thing) και από τότε αναζητά τον τρόπο να ξαναβρεί την χαμένη ανθρώπινη φύση του(ή τουλάχιστον αυτό πιστεύαμε όλοι). Με ποιο όμως τρόπο έγινε πραγματικά αυτή η "μεταμόρφωση"; Πολλοί είναι αυτοί που για διάφορους λόγους έχουν συμφέρον να μάθουν. "Σκοτώνουν" λοιπόν τον Swamp Thing (πυροβολώντας τον στο κεφάλι) και τον μεταφέρουν σε εργαστήρια, όπου και αργότερα προσλαμβάνουν και τον Dr Woodrue (Floronic man) για να μελετήσουν το πλάσμα. Τι θα δείξει όμως η νεκροψία; Είναι πραγματικά νεκρός ο Swamp Thing; Τι έχει γίνει με τον Alec Holland; Τα αποτελέσματα είναι αναπάντεχα για όλους (συμπεριλαμβανομένου και του αναγνώστη)

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Το ANATOMY LESSON σε πιάνει απροετοίμαστο. Μέσα στις σελίδες του κυκλοφορεί ένας πρωτόγνωρος (και πρωτόγονος) τρόμος, κάθε γύρισμα σελίδας συνοδεύεται και από μια μικρή ανατριχίλα. Δεν υπάρχουν "καλοί" σε αυτοί την ιστορία. Το έγκλημα έχει γίνει και εμείς μαθαίνουμε απλά τις λεπτομέρειες.
Παράλληλα, με το συγκεκριμένο τεύχος, το SWAMP THING, ως τίτλος, αλλάζει εντελώς φιλοσοφία. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα revamp του χαρακτήρα που δεν ακυρώνει όμως ότι έχει προηγηθεί. Παύει να είναι ένα κλασικό horror comic της δεκαετίας του 70 και αποκτά "σύγχρονες" ανησυχίες, ενώ ταυτόχρονα αγγίζει και βαθιά ανθρώπινους φόβους.
Οι Bissette και Tottleben βρίσκονται σε μεγάλα κέφια. "Παίζουν" με το σχήμα των καρέ και το layout της σελίδας, ενώ το ρευστό και κάπως "θολό" σχέδιο δίνει έναν ακόμη πιο απειλητικό τόνο στο comic.

ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Τίποτα.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Το ANATOMY LESSON είναι από κάθε άποψη ένα σταθμός στα comics. Ένας νεαρός Βρετανός, που δεν έχει "πατήσει" ακόμη τα τριάντα και ονομάζεται Alan Moore, για τον οποίο σχεδόν τίποτε δεν είναι γνωστό (πέρα από το ότι έχει κάνει κάποια σχετικά επιτυχημένα comics στη Γηραιά Αλβιόνα), αναλαμβάνει τα ηνία ενός τίτλου που είναι έτοιμος να κλείσει. Μετά από ένα τεύχος (το #20) που έρχεται να συμμαζέψει τα threads που είχαν μείνει ανοιχτά, το ANATOMY LESSON εξαπολύεται σε ένα ανυποψίαστο κοινό. Ο τρόμος δεν βρίσκεται σε ένα απλό ξάφνιασμα. Ο καιρός που ένας λυκάνθρωπος που πετάγεται πίσω από ένα θάμνο και επιτίθεται σε μια νεαρή, όμορφη και απροστάτευτη δεσποινίδα τρόμαζε το αναγνωστικό κοινό έχει πλέον περάσει και με το ANATOMY LESSON εγκαινιάζεται μια νέα εποχή στα comics τρόμου. Αυτή τη φορά οι λόγοι που σε κάνουν να αναστατωθείς είναι πολύ πιο πραγματικοί και σε απειλούν πολύ πιο άμεσα.
Με το SWAMP THING o Moore γίνεται γνωστός στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εταιρείες αναζητούν και βρίσκουν τις προηγούμενες (δημοσιευμένες στην Αγγλία) δουλειές του και τα V FOR VENDETTA και MARVELMAN (MIRACLEMAN) αποκτούν με τη σειρά τους ακόμα μεγαλύτερο κοινό. The rest (όπως λένε και οι αγγλομαθείς) is history... Παράλληλα με το SWAMP THING ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για τους Βρετανούς δημιουργούς. Λίγα χρόνια αργότερα το παράδειγμα του Moore ακολουθεί ο Neil Gaiman με το SANDMAN (κάνοντας και αυτός ένα αντίστοιχο revamp) και ουσιαστικά δημιουργείται η Vertigo.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Προφανώς όλο το run του Moore στον τίτλο. Εξαιρετικά είναι και τα πρώτα τεύχη του τίτλου (των Wein και Wrightson) καθώς και του run του Rick Veitch που ακολούθησε αυτό του Moore. Επόμενος σταθμός στην εισβολή των Βρετανών συγγραφέων στα αμερικάνικα comics και στα τόσο ριζικά revamp ηρώων είναι το SANDMAN του Neil Gaiman.



comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi