Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


21-12-06
MAUS

του Αριστείδη Κώτση

Writer/Artist: Art Spiegelman

First Published: 1986 (1st volume), 1991 (2nd volume)

Format: Original Graphic Novel

Penguin Books

ΙΣΤΟΡΙΑ: O Art Spiegelman καταγράφει την ιστορία του πατέρα του Vladek, ενός εβραίου που βρέθηκε στη δίνη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Μας αφηγείται την οδύσσεια που έζησε o Vladek από το 1937 μέχρι και το τέλος του πολέμου. Ο ίδιος ο Spiegelman προσπαθεί να κατανοήσει καλύτερα το τι συνέβη και ταυτόχρονα να ανταποκριθεί στη σχέση με τον πατέρα του (η μητέρα του είχε αυτοκτονήσει παλιότερα).

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Γράφοντας μια ιστορία για το Oλοκαύτωμα, γύρω από το οποίο τόσα πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί, υπάρχουν πολλές παγίδες στις οποίες μπορεί να πέσει κανείς. Το γεγονός ότι προκειμένου ο δημιουργός να φορτίσει συγκινησιακά το κοινό του έχει στη διάθεσή του τόσους «εύκολους» τρόπους για να περιγράψει κάτι τόσο φρικτό, είναι μια από τις μεγαλύτερες παγίδες. Ο Spiegelman κατορθώνει να πει την ιστορία του χωρίς να κατεφεύγει σε τέτοιες «ευκολίες». Δεν προσφέρει ούτε απαντήσεις, ούτε γενικούς αφορισμούς και ευχολογίες. Απλώς παραθέτει την αλήθεια που ο ίδιος γνωρίζει μέσα από τα μάτια ενός αυτόπτη μάρτυρα, ενός επιβιώσαντα.
Τεχνικά το comic είναι άψογο. Ούτε μια γραμμή, ούτε μια λέξη δεν χρησιμοποιείται χωρίς να εξυπηρετεί τους σκοπούς του δημιουργού. Ο Spiegelman καταφέρνει να αφηγείται την ιστορία του (και την ιστορία της αφήγησης) του πατέρα του, αλλά και τη δημιουργία του comic και τον αντίκτυπο που αυτή είχε στον ίδιο, με τρόπο που να φαίνεται απόλυτα φυσικός και απλός.

Η ζωόμορφη απεικόνιση των πρωταγωνιστών του (οι εβραίοι ως ποντίκια, οι γερμανοί ως γάτες, οι αμερικανοί ως σκύλοι, οι γάλλοι ως βατράχια και οι πολωνοί ως γουρούνια) κατά έναν περίεργο τρόπο κάνει τους χαρακτήρες ακόμα πιο ανθρώπινους και τον αναγνώστη να βιώνει ακόμα πιο έντονα τις καταστάσεις. Το γεγονός ότι ο πατέρας του Spiegelman σε καμιά περίπτωση δεν αγιογραφείται (το αντίθετο: απεικονίζεται σαν απελπιστικά τσιγκούνης και φιλοχρήματος, νευρωτικός ακόμη και ρατσιστής) κάνει και αυτό με τη σειρά του πιο ρεαλιστική την εξιστόρηση των βασανιστηρίων.

TI ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Τίποτα!

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Όσα και να ειπωθούν είναι λίγα για τη σημασία του MAUS στην ιστορία του Μέσου. Το MAUS είναι κατά πολλούς το σημαντικότερο comic που δημιουργήθηκε ποτέ. Δεν είναι μόνο η αδιαμφισβήτητη καλλιτεχνική αξία του αλλά και το γεγονός ότι άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ο «υπόλοιπος» κόσμος βλέπει τα comics. Για πρώτη φορά ίσως φορά δημιουργήθηκε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για ένα comic από τον υπόλοιπο καλλιτεχνικό κόσμο, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι είναι το μόνο comic που τιμήθηκε με το βραβείο Pulitzer.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Θεματικά το PALESTINE και το SAFE AREA GORAZDE του Joe Sacco, αν και δεν αναφέρονται στο Ολοκαύτωμα αλλά σε πιο σύγχρονα γεγονότα.. Επίσης πολύ σημαντικά comics για την ιστορία του Μέσου και την αναγνώριση που έλαβαν από τον «έξω κόσμο», είναι και τα πρώτα graphic novels του Eisner, το WATCHMEN και το JIMMY CORRIGAN.



comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi