Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


28-12-06
WATCHMEN

του Αριστείδη Κώτση

Writer: Alan Moore

Artist: Dave Gibbons

First Published: 1986

Format: 12 issue limited series

DC Comics

ΙΣΤΟΡΙΑ: Ο Rorschach, ένας ψυχοπαθής μασκοφόρος ήρωας, ανακαλύπτει πως o Comedian (ένας από τους λίγους υπερήρωες που δεν «βγήκε στη σύνταξη» όταν το «επάγγελμα» κατέστη παράνομο) είναι νεκρός. Υπάρχει άραγε ένα οργανωμένο σχέδιο δολοφονίας των (ενεργών και ανενεργών) υπερηρώων ή όλα βρίσκονται στο μυαλό ενός παρανοϊκού; Αν πράγματι κάποιο τέτοιο σχέδιο υπάρχει, ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από αυτό και ποιος είναι αυτός που τελικά θα ωφεληθεί; Και ποια σημασία έχουν τελικά όλα αυτά για έναν κόσμο που βρίσκεται στο χείλος του πυρηνικού ολέθρου;

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Το WATCHMEN είναι ΤΟ αριστούργημα των υπερηρωικών comics. Από την πρώτη του σελίδα μαγεύει τον αναγνώστη και τον μεταφέρει σε έναν κόσμο πρωτόγνωρο και ταυτόχρονα οικείο. Ποτέ άλλοτε οι υπερήρωες δεν είχαν γίνει τόσο πραγματικοί και ποτέ άλλοτε ο κόσμος μας δεν ήταν τόσο κοντινός σε ένα υπερηρωικό comic. Ποτέ άλλοτε το ερώτημα "πώς θα ήταν ο κόσμος μας αν υπήρχαν υπερήρωες" δεν πήρε μια τόσο ρεαλιστική απάντηση.

Αυτό που όμως κάνει το WATCHMEN πραγματικά να ξεχωρίζει είναι η άψογη τεχνική του. Πρόκειται για ένα αριστούργημα που άνοιξε νέους δρόμους, πρότεινε και χρησιμοποίησε νέες τεχνικές αφήγησης και ανέδειξε για μια ακόμη φορά τη δύναμη του Μέσου. Δεν είναι απλά η επιτομή των υπερηρώων αλλά και ένα εγχειρίδιο για το πώς φτιάχνονται (ή θα έπρεπε να φτιάχνονται) τα comics. Η κάθε γραμμή έχει συγκεκριμένο λόγο ύπαρξης και η πληροφορία που κρύβεται σε κάθε καρεδάκι περνά αβίαστα στον αναγνώστη. Οι λεπτομέρειες που κρύβονται στο background σκιαγραφούν ένα ολοκληρωμένο παράλληλο με τον δικό μας κόσμο. Όσες φορές κι αν διαβάσεις το comic όλο και κάτι καινούριο θα βρεθεί να ανακαλύψεις.

TI ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Το αριστούργημα τωνMoore και Gibbons προσπάθησαν να το αντιγράψουν πολλοί. Η τελειότητα του όμως αποτέλεσε αδιέξοδο για τους επίδοξους μιμητές. Έτσι ενώ το WATCHMEN άνοιξε νέους δρόμους, οι περισσότεροι από αυτούς που προσπάθησαν να ακολουθήσουν μοιάζουν να αντέγραψαν απλά κάποια επιφανειακά στοιχεία. Το WATCHMEN λοιπόν (μαζί με το DARK KNIGHT RETURNS) μας «καταδίκασε», κατά κάποιο τρόπο, σε μια δεκαετία κακογραμένων, «σκοτεινών» comics με πρωταγωνιστές ανελέητους, ψυχοπαθείς υπερήρωες με ένα τσουβάλι απωθημένα. Χρειάστηκε μια δεκαετία σχεδόν για να αρχίσουν τα αμερικανικά mainstream comics να δείχνουν τα πρώτα σημάδια (και κατά την προσωπική μου άποψη πάλι ο Moore έδειξε το δρόμο) διαφυγής από το τέλμα στο οποίο βρίσκονταν και από το οποίο ποτέ δεν ξέφυγαν εντελώς.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Ο Alan Moore με το WATCHMEN αποκαλύπτει, σε όλο της το μεγαλείο, την αξεπέραστη συγγραφική του ικανότητα, αποθεώνεται και γίνεται ο σπουδαιότερος συγγραφέας που έχει τιμήσει με την παρουσία του τα comics. Δίπλα του στέκεται σαν ιδανικός συνεργάτης (ή καλύτερα συνεργός στο τελειο έγκλημα) ο Dave Gibbons.
Έχουν γραφεί και ειπωθεί τόσα πολλά για το WATCHMEN και υπάρχουν άλλα τόσα να πει κανείς. Η αναγνώριση ήταν καθολική και πρωτόγνωρη αφού σάρωσε κάθε είδους βραβείο, εντός και εκτός του χώρου. Η τεχνική του τελειότητα είναι μια βροντερή δήλωση της δύναμης του Μέσου και μια ένδειξη για το ποιες είναι οι πραγματικές του δυνατότητες. Ο χαρακτηρισμός «επιτομή των υπερηρώων» είναι απόλυτα δίκαιος αφού ο Moore σέβεται πλήρως τους κανόνες του είδους αν και τους χρησιμοποιεί με το δικό του μοναδικό τρόπο για να δημιουργήσει κάτι πολύ μεγαλύτερο από μια οποιαδήποτε υπερηρωική ιστορία. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το WATCHMEN είναι και ο απόλυτος λιθοβολισμός των υπερηρώων. Δε θα ξαναβρούν ποτέ πια την αίγλη τους όταν ο Moore τους ξεγυμνώνει και τους αφήνει ανεπανόρθωτα έκθετους στα μάτια του αναγνώστη.
Είναι ένα comic βαθιά πολιτικό, που μιλά για τη δύναμη και το δικαίωμα της εξουσίας. Είναι ένας ύμνος στην υπέροχη πολυπλοκότητα της ζωής, ένα κουβάρι, η προσεκτική παρατήρηση του οποίου αποκαλύπτει τις χαοτικές συμμετρίες του. Για μένα όμως προσωπικά και για πολλούς από τους αναγνώστες του (πιθανότατα για όσους του έδωσαν την ευκαιρία να το κάνει) είναι ένα κομμάτι του εαυτού μας, ένα βίωμα που λιγότερο ή περισσότερο άλλαξε εμάς και τις ζωές μας. Σκεφτείτε λίγο πριν απαντήσετε και πείτε μου πόσα άραγε είναι τα δημιουργήματα που πραγματικά σας άλλαξαν…

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: To V FOR VENDETTA για πολλά χρόνια πήγαινε χεράκι-χεράκι με το WATCHMEN σαν το «άλλο» αριστούργημα του Alan Moore. Τώρα πια στη λίστα αυτή έχει προστεθεί και το FROM HELL. Την ίδια πάνω κάτω εποχή κυκλοφόρησε και το DARK KNIGHT RETURNS το οποίο γνώρισε μια αντίστοιχα μεγάλη αναγνώριση ενώ λίγο αργότερα το MAUS γνώρισε με τη σειρά του την αποδοχή από το ευρύ κοινό. Μια ρεαλιστική ματιά στους υπερήρωες είχε δοθεί και με το SQUADRON SUPREME του Gruenwald.



comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi