Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


29-03-07
SANDMAN VOL. 4: SEASON OF MISTS

του Ακη Τριανταφύλλου

Writer: Neil Gaiman

Artists: Various

First Published: 1990-91 (Issues 21-28)

Format: Trade Paperback

DC Comics (Vertigo)

ΙΣΤΟΡΙΑ: Χιλιάδες χρόνια πριν, ο Μορφέας καταδίκασε μια γυναίκα που τον αγαπούσε, την Nada, να βασανίζεται στην Κόλαση επειδή τον απέρριψε. Οι υπόλοιποι της οικογένειας των Endless, σε ένα δείπνο του Destiny, τον πείθουν για την αδικία που διέπραξε. Αποφασίζει λοιπόν, ότι πρέπει να ταξιδέψει στην Κόλαση και να την σώσει, από μια τιμωρία την οποία ο ίδιος επέβαλλε. Ο Lucifer όμως, που έχει ορκιστεί να καταστρέψει τον Sandman, αδειάζει την Κόλαση και του παραδίδει τα κλειδιά της. Ύστερα από αυτό, αντιπρόσωποι από κάθε θρησκεία, μυθολογία και πάνθεον έρχονται να ζητήσουν τα κλειδιά, με αντάλλαγμα δώρα ή απειλές. Τώρα πρέπει ο ίδιος να αποφασίσει, σε ποιον θα παραδώσει την «διοίκηση» της Κολάσεως...

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Τι άλλο; Ο Neil Gaiman φυσικά. Οι ιστορίες που πλάθει, το ολοκληρωμένο σύμπαν που δημιουργεί, μέσα από απλές, αρχέγονες ιδέες. Ο τέταρτος τόμος της σειράς, (που προσωπικά θεωρώ ότι είναι το αριστούργημα αυτής) είναι καθηλωτικός. Αισθάνεσαι ότι διαβάζεις κάτι σημαντικό, αλλά σου διαφεύγει το γιατί. Όπως οι απλές, πρωτόλειες ιστορίες ενός ηλικιωμένου, που διαισθάνεσαι ότι κρύβουν σοφία και γνώση. Τέτοια, συμπιεσμένη και πολυδιάστατη γνώση και σοφία προσφέρεται εδώ, σε ένα τόμο που ξεπερνάει και σπάει τα όρια του είδους που ονομάζουμε comic ή graphic novel.

(Μας άρεσε) επίσης η παρέλαση τόσων θεοτήτων και πλασμάτων, παρμένων από τις μυθολογίες και θρησκείες από κάθε γωνιά της Γης, που διεκδικούν την…Κόλαση. Ο εξανθρωπισμός τους από τον Gaiman, οι αδυναμίες τους, τους κάνει χαρακτήρες που θα ήθελες να μάθεις περισσότερα για αυτούς. Ακόμα και η απουσία των Ελλήνων θεών, που σχολιάζεται προφητικά : «Μήπως ξέρουν κάτι, που δεν ξέρουμε;»

Ιδιαίτερα θα αναφερθώ στον Lucifer, χαρακτήρας που έχει δική του σειρά, ως spin-off των σελίδων του SANDMAN. Η συνομιλία του με έναν άνθρωπο (ο Θεός;;), χαζεύοντας το ηλιοβασίλεμα, είναι απλώς ευφυής. Χωρίς ίχνη θρησκοληψίας, δίνει μάθημα ζωής και ελπίδας, ομολογώντας, ακόμα και ο Lucifer, ότι φτιάχνει απίστευτα ηλιοβασιλέματα αυτός ο γέρο-μπάσταρδος!

ΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Για κάτι που θαυμάζω και αγαπάω τόσο πολύ, πρέπει πραγματικά να πιεστώ για να αναφέρω τι δεν μου άρεσε. Ίσως η ευκολία, με την οποία βγήκε ο Μορφέας από το αδιέξοδο της επιλογής σε ποιόν θα παραδώσει τα κλειδιά. Αλλά τι λέω; Αυτή ήταν η μοναδική λύση που θα μπορούσε να δοθεί. Ίσως το διάλειμμα της κεντρικής ιστορίας, στα μέσα του τόμου, με μία άλλη, παράλληλη ιστορία για ένα παιδί που μένει μόνο του σε εσωτερικό σχολείο, όταν όλοι φεύγουν διακοπές. Αλλά τι λέω (repeat), είναι μια υπέροχη ιστορία γοτθικού τρόμου, που δικαιολογεί τις συνέπειες του κλεισίματος της Κολάσεως, με αιχμές για τον ρόλο της εκπαίδευσης και χιουμοριστικές, φροϋδικές αναφορές.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Ένα αριστουργηματικό, πολυεπίπεδο «comic», που έχει ανέδειξε με τον τρόπο του το είδος και το απελευθέρωσε από τα στεγανά του. Και δεν είναι κάτι που λέω εγώ. Αντιμετωπίστηκε ως τέτοιο, με τα πολυάριθμα βραβεία που απέσπασε, από παραδοσιακά λογοτεχνικές κατηγορίες, όπως για παράδειγμα το H.P.Lovecraft για Years Best Short Story. Ένα κλασσικό διήγημα με δυνατότητα πολλαπλών αναγνώσεων και διαχρονικότητα, που θα σε κάνει να ανακαλύπτεις κάθε φορά καινούρια πράγματα, κρυμμένα διαμαντάκια.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Δεν υπάρχει κάτι, λόγω της ιδιαίτερης γραφής του Gaiman, που να μπορώ να χαρακτηρίσω ως παράλληλη πρόταση, εκτός από τους υπόλοιπους τόμους της σειράς. Αν η συγγραφική δεινότητα του Gaiman σας ενθουσιάζει, τότε ρίξτε μια ματιά στα βιβλία του, όπως το AMERICAN GODS και CORALINE. Επίσης το adaptation του βιβλίου του NEVERWHERE (ή και το ίδιο το βιβλίο), σε graphic novel, που κυκλοφόρησε σε Trade Paperback πρόσφατα, σε διασκευασμένο σενάριο του Mike Carey και σχέδιο του Glen Fabry. Στο επίπεδο των «λογοτεχνικών» graphic novels, χωρίς όμως άλλη σύνδεση, θα έλεγα τα εξαίσια 100 BULLETS και PREACHER, που ούτως ή άλλως θα πρέπει να διαβάσετε.



comicdom files archive | email the author
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi