Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


05-04-07
X-FACTOR VOL.1 – PETER DAVID’S RUN

του Γιώργου Χατζηκωστή

Writer: Peter David

Artists: Kirk Jarvinen, Larry Stroman, Tom Raney, Brandon Peterson, Jim Fern, Rurik Tyler, Mark Pacella, Jae Lee, Joe Quesada.

Format: #70 - #89 of monthly series

First Published: 1991 - 1993

Marvel Comics

ΙΣΤΟΡΙΑ: Out with the old, in with the new! Οι original Χ-Men επέστρεψαν στα πάτρια εδάφη του X-mansion και το όνομα X-Factor is up for grabs. Το αρπάζει λοιπόν η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Val Cooper και το κολλάει πάνω στην καινούρια mutant team (ή μήπως ο politically correct χαρακτηρισμός είναι genetically challenged – geecee for short;), η οποία καλείται να αναπληρώσει το κενό που άφησε πίσω της η Freedom Force. Ποιοι είναι μέσα στην ομάδα; Glad you asked. Έχουμε λοιπόν τον field leader Alex Summers/Havok, την αγαπημένη του Lorna Dane/Polaris και φυσικά τους Jamie Madrox/ Multiple Man, Rahne Sinclair/ Wolfsbane, Guido Carosella/ Strong Guy – don’t ask και Pietro Maximoff/ Quicksilver να συμπληρώνουν το roster της ομάδας.  Θα καταφέρουν να γίνουν άξιοι εκπρόσωποι τόσο των  μεταλλαγμένων όσο και της κυβέρνησης, ή μήπως είναι doomed to fail;

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: O Peter David κατόρθωσε το ακατόρθωτο! Πήρε στα χέρια του second και third rate χαρακτήρες και κατάφερε να τους δώσει προσωπικότητα, βάθος και κίνητρα για την συμπεριφορά τους. Τους έβγαλε από το παρασκήνιο και πηγαίνοντας ενάντια στις πιθανότητες, τους μετάλλαξε (pun intended) σε πρωταγωνιστές, παρουσιάζοντας άγνωστες και ανεξερεύνητες πτυχές τους. Κανένας μέχρι τότε δεν ενδιαφερόταν για την τύχη του Madrox για παράδειγμα (ο πλέον cult favorite χαρακτήρας μετά το David treatment) ή τι είναι αυτό που οδηγεί τον Pietro σε μια τόσο αλαζονική και υπεροπτική στάση. O David τα άλλαξε όλα αυτά!

Επίσης ήταν πρωτόγνωρο το γεγονός ότι σε ένα X-title βασίλευε το humor (και μάλιστα of the most intelligent kind) και η σπιρτάδα στους διαλόγους, αντίθετα με τα όσα όριζε η Claremont-ική παράδοση περί mutant angst and anguish. Άνοιξε τον δρόμο για καινούριες καταστάσεις: έξυπνές ατάκες - από αυτές που βγάζουν το γέλιο αβίαστα – αμέτρητες pop culture αναφορές και ένα character interaction που λοξοκοιτάει στην κατεύθυνση του JUSTICE LEAGUE των Giffen/DeMatteis, αντί να ακολουθεί τα Marvel πρότυπα.

Τέλος το τεύχος #87, με όλο το team να περνάει από τον καναπέ του Dr. Samson για ψυχανάλυση, είναι αναμφισβήτητα ένα παντοτινό διαμάντι super-hero comic χωρίς ούτε μια σκηνή δράσης. Πόσα τέτοια ξέρετε;      

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο αυτός ο τίτλος ξεχώριζε, ήταν το artwork του Larry Stroman, ο οποίος είχε σχεδιάσει τα περισσότερα τεύχη. Καμία σχέση με τις larger-than-life super-hero αξίες των Marc Silvestri, Jim Lee και Rob Liefeld (που εκείνο τον καιρό βασίλευαν στην αισθητική άποψη του X-office). Περίεργα close ups στα πρόσωπα, αλλόκοτη προοπτική και μια αξιοθαύμαστη, λειτουργική  οικονομία. Μοναδικός και αξέχαστος ο κύριος Stroman. Όσο για τους υπόλοιπους που συμμετείχαν, ρίξτε μια ματιά στα credits: O JaeLee ανέλαβε τα 3 τεύχη που συμμετείχαν στο X-Cutioner’s Song storyline, βαραίνοντας ανάλογα τον τόνο, όπως επέβαλε το crossover, ενώ ο τότε νεαρός Joe Quesada, μας ανάγκασε να πέσουμε στο πάτωμα και να ψάχνουμε το κάτω μέρος του σαγονιού μας, το οποίο αποκολλήθηκε εξαιτίας των όσων βλέπαμε!    

ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Δυστυχώς ο David δεν κάθισε και πολύ στον τίτλο. Τα υποχρεωτικά crossover (τα οποία διέκοπταν την ροή των ιστοριών) καθώς και οι επεμβάσεις των editors στο έργο του τον δυσαρέστησαν σε τέτοιο βαθμό, που τον ανάγκασαν να φύγει και μάλιστα στη μέση ενός storyline. Ακόμα το τρισάθλιο, ελεεινό και απαίσιο σχέδιο των fill-in artists Marc Pacella και RurikTyler. Μπορεί να έκαναν από ένα τεύχος ο καθένας, αλλά ήταν αρκετά για να τους αντιπαθήσω για πάντα!    

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Στο massive explosion του 1991 του x-franchise, το X-FACTOR ήταν η μύγα που ξεχώριζε στο γάλα! Μόνο που το γάλα ήταν σοκολατούχο (καφετί δηλαδή) και η μύγα λευκή. Για να καταλάβετε το πόσο διαφορετικό ήταν από τα more popular ξαδερφάκια του (UNCANNY X-MEN, X-MEN, X-FORCE), το μόνο – σχετικά – πρόσφατο παράδειγμα που μπορώ να φέρω, είναι το X-FORCE των Milligan/Allred, δίχως αυτό να σημαίνει ότι υπάρχουν μεταξύ τους ομοιότητες. Το X-FACTOR μπορεί να ήταν το outsider, αλλά  είναι το μόνο από τα υπόλοιπα συγγενικά comic που θα μνημονεύεται ως πραγματικά καλό. Ίσως επειδή ήταν το μόνο.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Μετά από πολλά χρόνια η Marvel αποφάσισε να αναβιώσει τον ξεχασμένο αυτό τίτλο, με τον David να αναλαμβάνει για ακόμα μια φορά συγγραφικά καθήκοντα. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι αμφιλεγόμενα, κατά την προσωπική μου άποψη όμως, το νέο X-FACTOR έχει κερδίσει την εκτίμηση πολλών (περισσότερα εδώ και εδώ. Αυτό που σίγουρα μπορώ να προτείνω είναι το πολυετές run του ιδίου συγγραφέα στο INCREDIBLE HULK, που ξεκίνησε στο #331 και για πού 90 περίπού τεύχη διατήρησε ένα εξαιρετικό επίπεδο. Και φυσικά δεν ξεχνώ το THE DEATH OF JEAN DEWOLFF.  



comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi