Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


15-06-05
SUPERMAN ANNUAL #11

του Βασίλη Σάκκου

Writer: Alan Moore

Artist: Dave Gibbons

First Published: 1985

Format: Single issue story

DC Comics

ΙΣΤΟΡΙΑ: Η περιγραφή μιας σειράς περιστατικών που λαμβάνουν χώρα στο Fortress of Solitude την ημέρα των γενεθλίων του Superman. Ένα είδος εξωγήινου μύκητα που δρα σα ναρκωτικό -εφόσον βρει ξενιστή- του προσφέρει ότι επιθυμεί περισσότερο στη ζωή του. Τόσο ο Man of Steel όσο και οι birthday guests, Batman, Robin και Wonder Woman περνούν μια τρομαχτικά επώδυνη εμπειρία είτε ως απόρροια των παραισθήσεων του μύκητα , είτε όχι.

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Αρχικά, ο τρόπος γραφής του Alan Moore που και σ' αυτό το comic υπερβαίνει το σύνηθες, το αναμενόμενο. Από την αριστοτεχνικά δοσμένη εισαγωγή που μας μεταδίδει ένα επώδυνα οικείο συναίσθημα γλυκερής θλίψης ως το τιτάνιο ξέσπασμα οργής ενός Ανθρώπου από Ατσάλι κι από την ποιητική διάταξη των λέξεων ως την ξερή μυρωδιά του υποδόριου χιούμορ που διαποτίζει τις σελίδες αυτές, είναι δύσκολο να μην αποδώσουμε στο στυλ του Moore κάτι λιγότερο από το χαρακτηρισμό του ασύγκριτου.

Μέσα σε σαράντα μόλις σελίδες, ο Βρετανός συγγραφέας, με χαμαιλεόντια άνεση, μεταπηδά από τη μια άκρη του συναισθηματικού φάσματος στην άλλη, εξαντλώντας στο μέγιστο, ανεκμετάλλευτες ως αυτό το σημείο, πτυχές της προσωπικότητας του αρχετυπικού υπερήρωα, του ίδιου του Υπεράνθρωπου. Ο Moore πάντως, χωρίς να έχει στο πλευρό του ένα καλλιτέχνη του επιπέδου του Dave Gibbons ίσως να μη μπορούσε να μεταφέρει στο comic όλη την παλέτα των συναισθηματικών αποχρώσεων που επιθυμούσε. Το δάκρυ στα μάτια του Ανθρώπου που τα έχασε "Όλα" και το πώς αυτό μετασχηματίζεται σε πρωτόγονα δολοφονική οργή είναι μια μόνο από τις σκηνές που καθιστούν αυτό το τεύχος -και σχεδιαστικά- αριστουργηματικό.

ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Το μόνο που μας ενόχλησε είναι το γεγονός ότι υπερηρωικά comics τέτοιου επιπέδου σπανίζουν! Ίσως όμως να είναι κι αυτός ένας παράγοντας που συμβάλλει στο να μοιάζουν τόσο ξεχωριστά και να αποκτούν μοναδική θέση στη ψυχή του κάθε αναγνώστη.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Στο SUPERMAN ANNUAL #11 ,o Moore επιχειρεί (και επιτυγχάνει) κάτι το οποίο αποτελεί ουσιαστικά ένα άτυπο trademark των συγγραφικών του πονημάτων στα πλαίσια του υπερηρωικού comic: αποδομεί τον κεντρικό χαρακτήρα (ο οποίος στην περίπτωση του Superman είναι τρόπον τινά ο προγονός όλων των υπερηρώων) και ως αποτέλεσμα αυτής της αποδόμησης -με τρόπο σχεδόν μαγικό- μας αποκαλύπτεται όλο το βάθος των συναισθημάτων και των δυνητικών αρετών του χαρακτήρα σε ένα μόνο τεύχος. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι αυτή η διαδικασία δεν γίνεται με τρόπο στείρα ακαδημαϊκό, καθώς ο Moore προσεγγίζει το χαρακτήρα του Superman με τρόπο ακριβή αλλά παράλληλα ανθρώπινο, σχεδόν στοργικό.

Αυτός είναι και ο λόγος που μας κάνει να νιώσουμε μια πρωτόγνωρη οικειότητα προς ένα τέτοιο χαρακτήρα και να καταλάβουμε πραγματικά γιατί δεν τα έχει "Όλα". Συμπερασματικά, η δημιουργική ομάδα που μόλις ένα χρόνο μετά μας έδωσε το απόλυτο superhero comic WATCHMEN, δημιούργησε ένα comic που πολλοί χαρακτηρίζουν ως "την καλύτερη ιστορία Superman που γράφτηκε ποτέ". Σίγουρα πάντως είναι μια από τις ιστορίες που μπορούν να ανανεώσουν την αγάπη ενός ανθρώπου για τα comics.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Τα τεύχη ACTION COMICS #583 και SUPERMAN#423 που είναι γραμμένα από τον Moore και συνιστούν το story arc "Whatever Happened To The Man Of Tomorrow?", το WATCHMEN, το SUPREME καθώς και το SUPERMAN FOR ALL SEASONS από τους Jeph Loeb και Tim Sale.



comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi