Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


12-04-07
GIVE ME LIBERTY

του Γιώργου Χατζηκωστή

Writer: Frank Miller

Artist: Dave Gibbons

Format: 4 Issue Limited Series

First Published: 1990

Dark Horse

ΙΣΤΟΡΙΑ: Martha Washington. Μεγαλωμένη σε ένα ghetto-φυλακή, πανέξυπνη και με ταλέντο στους υπολογιστές, διαπράττει τον πρώτο φόνο της στα 13 της, για να εκδικηθεί τον θάνατο του αγαπημένου της δασκάλου. Η πράξη της αυτή την οδηγεί στο ψυχιατρείο, σύντομα όμως η κυβέρνηση αποφασίζει να περικόψει δαπάνες και αφήνει πολλούς ασθενείς ελεύθερους, χωρίς την παραμικρή πρόληψη για την φροντίδα τους. Μεταξύ αυτών και η Martha, η οποία όμως έχει τα λογικά της και σύντομα κατατάσσεται στην στρατιωτική δύναμη PAX, εκεί που δεν κάνουν ερωτήσεις ούτε τους απασχολεί ο πρότερος βιος του κάθε στρατιώτη. Το πρώτο πεδίο μάχης που θα γνωρίσει είναι αυτό της ζούγκλας του Αμαζονίου, στον πόλεμου που έχει ξεσπάσει ενάντια στις βιομηχανίες fast food, οι οποίες θέλουν να την ισοπεδώσουν, δημιουργώντας λιβάδια για να θρέψουν τις τροφαντές αγελάδες τους. Εκεί θα γνωρίσει και συγκρουστεί για πρώτη φορά με τον lieutenant Moretti, έναν φιλόδοξο χωρίς δισταγμούς νεαρό, που θέλει να κυβερνήσει την χώρα, no matter what the cost.

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Ακραία πολιτική σάτιρα, που δεν αφήνει τίποτα όρθιο! Ο Miller σκαρφίστηκε μια Αμερική διασπασμένη σε χίλια κομμάτια, από τα οποία το καθένα από αυτά παλεύει για την αναγνώριση και την επικράτησή του. Πού αλλού μπορείτε να βρείτε παραστρατιωτικό ναζιστικό gay κίνημα, ή έναν εγκέφαλο πρώην προέδρου της Αμερικής σε ένα μικροσκοπικό ρομποτικό σώμα να διεκδικεί την εξουσία για δεύτερη φορά (don’t ask), για πείτε μου; Και αυτή είναι μόνο μια από τις πολλές εμπνεύσεις του Miller, σε ένα σενάριο που παίζει συνεχώς με τον ρυθμό. Υπάρχουν σελίδες όπου ο αναγνώστης βομβαρδίζεται με πληροφορίες, ενώ όταν η περίσταση το απαιτεί υπάρχουν τα απαραίτητα ανοίγματα, προκειμένου να αναπνεύσει η ιστορία.

Ένα τόσο φιλόδοξο project όμως θα κατέρρεε πιο γρήγορα και από μια παρτίδα Jenga με μεθυσμένους παίκτες, αν δεν υπήρχε ο χαρακτήρας της Martha, που έχει όλα τα φόντα για να κεντρίσει το ενδιαφέρον. Παρά τις αντιξοότητες του περιβάλλοντός της, κατάφερε να αναδειχθεί και να ξεπεράσει τους περιορισμούς του. Οταν το προσωπείο της tough bitch σπάει, τότε εμφανίζεται μια περισσότερο ανθρώπινη πλευρά, δίνοντας το απαραίτητο βάθος. Αν θέλει όμως γίνεται πραγματικά αδίστακτη, προκειμένου όχι μόνο να σώσει τον εαυτό της, αλλά και τους φίλους της κυρίως.

Καταπληκτικά είναι επίσης τα αποσπάσματα από περιοδικά και οι διαφημίσεις που μπαίνουν εμβόλιμα στην ροή της ιστορίας και βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση του κόσμου του GIVE ME LIBERTY. Πέρα από τον παράγοντα της έκπληξης του τι μπορεί να κρύβει το επόμενο γύρισμα της σελίδας, ο Gibbons σε αυτά έδωσε τα ρέστα του, ακολουθώντας μια πιο φωτορεαλιστική προσέγγιση. Όσο για το πώς εκτελεί τα υπόλοιπα καθήκοντά του, οι λέξεις εξαιρετικά και υποδειγματικά αρκούν.

ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Surely, you’re jesting…

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Πανέξυπνο, χιουμοριστικό (με έμφαση στους μαύρους τόνους), βίαιο, συναρπαστικό, είναι μερικά από τα επίθετα που χαρακτηρίζουν το GIVE ME LIBERTY. Από την μέρα που ολοκλήρωσε την έκδοση του, παρουσιάζεται σταθερά στα credit και των δυο δημιουργών ως ένα από τα highlights στις καριέρες τους – εντελώς δικαίως, if you ask me. Ακόμα έδωσε επιπλέον κύρος στην Dark Horse, βοηθώντας την να υψώσει ανάστημα ως μια από τις σημαντικότερες εκδοτικές εταιρίες.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Θα σας πρότεινα να αγνοήσετε τα sequels που ακολούθησαν, καθότι δεν αγγίζουν ούτε στο ελάχιστο το αυθεντικό και να επικεντρώσετε τον ενδιαφέρον σας σε ανάλογα Miller-ικα κολλήματα με δυστοπίες, όπως τα HARD BOILED, RONIN και DARK KNIGHT RETURNS.comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi