Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


12-07-07
THE DEATH AND RETURN OF SUPERMAN

του Γιώργου Χατζηκωστή

Writers: Dan Jurgens, Karl Kesel, Jerry Ordway, Louise Simonson, Roger Stern

Artists: Jon Bogdanove, Dan Jurgens, Jackson Guice, Tom Grummet

First Published: 1992-1993

Format: Multi-title storyline (ACTION COMICS #684-691, ADVENTURES OF SUPERMAN #497- 505, SUPERMAN #74-82, SUPERMAN: THE MAN OF STEEL #18-26, JUSTICE LEAGUE OF AMERICA #69)

DC Comics


ΙΣΤΟΡΙΑ: Ο Superman θυσιάζει την ζωή του, προκειμένου να σταματήσει τον Doomsday, ένα πλάσμα που εμφανίστηκε από το πουθενά και που, στο πέρασμα του, σκόρπισε τον όλεθρο και την καταστροφή. Τόσο οι οικείοι του, όσο και ολόκληρη η Metropolis, η πόλη που τον φιλοξένησε και που στο πρόσωπο του βρήκε τον προστάτη της, θρηνούν. Προτού όμως ο χρόνος προλάβει να επουλώσει τις πληγές, τέσσερεις άνθρωποι εμφανίζονται, διεκδικώντας, ο καθένας με τον τρόπο του, τη θέση του Superman, έχοντας -πάλι ο καθένας με τον τρόπο του- πολλά κοινά με αυτόν: Ένα cyborg με αμνησία, ένας αδίστακτος τιμωρός του εγκλήματος, πρόθυμος να περάσει την λεπτή γραμμή του νόμου, ένας έφηβος κλώνος (don't call him Superboy) και τέλος, ένας αρματωμένος άντρας - πιο κοντά στην ιδεολογία που πρέσβευε ο fallen hero. Ποιός από όλους, όμως, είναι ο "real McCoy"; Ή μήπως κανένας από αυτούς...


ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Ένα ογκώδες storyline που τα έχει όλα και συμφέρει! Pulse pounding επική μάχη; Check! Όταν πέφτουν οι μπουνιές μεταξύ του Supes και του Doomsday, το comic τραντάζεται! Δράμα; Check again! Ο τρόπος που βιώνουν όλοι οι χαρακτήρες την απώλεια. Αγωνία και μυστήριο; Check once again! Ποιος από τους τέσσερις μαντραχαλάδες είναι ο "δικός μας" Superman; Ποιος είναι ο προδότης; The plot thickens!

Επίσης, το όλο εγχείρημα, είναι υπόδειγμα συνεργασίας πολλών διαφορετικών φωνών υπό την καθοδήγηση ενός ικανού editor - του Mike Carlin. Το continuity είναι σφιχτό, οι συγγραφείς δεν μοιάζουν να είναι ο καθένας απομονωμένος σε μια γυάλα και να κάνει ότι του κατεβάσει η κεφάλα του. Με μια κουβέντα, όλα λειτουργούν σα ρολόι.

Το σημαντικότερο (για μένα προσωπικά) ατού του THE DEATH AND RETURN OF SUPERMAN, όμως, δεν είναι άλλο από το απίστευτο entertainment value που προσφέρει. Όχι μόνο τότε, όταν είχε αρχικά κυκλοφορήσει και το διάβαζα με κομμένη την ανάσα (ήταν το hot stuff της εποχής), αλλά ακόμη και σήμερα, 15 χρόνια μετά! (Υup, το ξαναεπισκέφτηκα πρόσφατα.) Αν θέλετε μια καλογραμμένη και καλοσχεδιασμένη superhero ιστορία, που σέβεται τον αναγνώστη της, look no further.


ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Η εμπορική επιτυχία που είχε, άνοιξε το κουτί της Πανδώρας για τα spandex-clad funny books των 90's. Είτε ένας χαρακτήρας ήταν broken, είτε όχι, he or she needed to be fixed accordingly! Η μπάλα πήρε πρώτα τους κοντινούς συνεργάτες του Superman (Batman, Green Lantern) και δεν άργησε να περάσει στο... απέναντι γήπεδο. (Can you say "Spider-clone"?)


ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Κατάφερε να ξαναδώσει δημοσιότητα στον Superman, αναζωογονώντας το ενδιαφέρον του κοινού για αυτόν (φανταστείτε ότι μέχρι και τα εγχώρια κανάλια -στα δελτία ειδήσεων- ασχοληθήκαν με το γεγονός του θανάτου και της επιστροφής του). Τα ταμεία των comic shops δεν προλάβαιναν να πουλάνε αντίτυπα του SUPERMAN #75, οι υπεύθυνοι της DC τρελάθηκαν από την χαρά τους και όλοι ήταν ευτυχισμένοι. Μετά, βέβαια, το speculator market κατέρρευσε, and the shit hit the fan! Oh, well... We had some fun while it lasted...

Στο DC Universe, τώρα, πρόσθεσε στο μύθο του Superman κάποια σημαντικά στοιχεία (Steel, Superboy) και κάποια μικρότερης βαρύτητας (Eradicator, Cyborg Superman - έτσι για να μην κάνω spoiler, λέμε τώρα). Ακόμη, τα γεγονότα στο τέλος του storyline, συνέβαλαν τα μέγιστα στην μεταμόρφωση του Green Lantern/Hal Jordan σε Parallax, μια αλλαγή που κράτησε αρκετά χρόνια.


ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Παραμείνετε στο DC Universe και τσεκάρετε τα παρόμοιας λογικής BATMAN: KNIGHTFALL και KNIGHTQUEST (αν και δεν είναι ιδίου επιπέδου), καθώς και τα GREEN LANTERN vol. 3, από τότε που το ανέλαβε ο Ron Marz, στο τεύχος #48, για ένα ανάλογα ριζοσπαστικό treatment σε έναν κλασικό ήρωα. Όσο για τους τίτλους του Superman, αξίζουν της προσοχής σας σίγουρα τα όσα έγιναν από το revamp του John Byrne και μετά, μέχρι την ιστορία για την οποία διαβάζετε τόση ώρα.comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi