Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


26-07-07
WHEN THE WIND BLOWS

του Αριστείδη Κώτση


Writer/Artist: Raymond Briggs

First Published: 1982

Format: Original Graphic Novel

Penguin Books

ΙΣΤΟΡΙΑ: Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων (o Jim και η Hilda Bloggs) ζει στην αγγλική επαρχία, όταν μαθαίνει για την επερχόμενη πυρηνική επίθεση των Ρώσων και προσπαθεί να προετοιμαστεί χρησιμοποιώντας τις οδηγίες με τις οποίες τους έχει προμηθεύσει η κυβέρνηση. Η στιγμή έρχεται, η βόμβα σκάει και το ζευγάρι προσπαθεί να συνεχίσει να ζει τη ζωή του μετά από αυτό, έχοντας ως μοναδικό όπλο την αγάπη του ενός για τον άλλο. Αγάπη λοιπόν, ενάντια στο πυρηνικό ολοκαύτωμα. It's a bloody massacre.

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Οι δύο πρωταγωνιστές δεν αντιλαμβάνονται πλήρως το τι συμβαίνει γύρω τους. Προσπαθούν αλλά δεν δείχνουν να έχουν την ικανότητα κατανόησης του κόσμου. Ακολουθούν τις οδηγίες της κυβέρνησης, κάνουν ό,τι μπορούν για να είναι σε ετοιμότητα, διατηρώντας ταυτόχρονα τις συνήθειες τους. Έχουν επιβιώσει και από άλλους πολέμους άλλωστε... Παρόλα αυτά βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση. Δεν θυμούνται ακριβώς ποιος είναι αυτός που διαδέχτηκε τον Churchill και μπερδεύονται με το ποιος είναι ο «εχθρός» αυτή τη φορά (Οι Γερμανοί ήταν την προηγούμενη φορά, αυτή τη φορά είναι οι Ρώσοι). Οι δυο τους είναι επιζώντες ενός προηγούμενου πολέμου και τροφή για τα κανόνια του νέου. Αυτή τη φορά όμως δεν υπάρχουν κανόνια, μόνο πύραυλοι και δυνατές λάμψεις....
Ο Raymond Briggs ξεδιπλώνει όλη του τη μαεστρία. Οι μεγάλες σελίδες διαιρούνται σε επτά σειρές από πάνελ, δημιουργώντας μικροσκοπικά καρέ μέσα στα οποία βρίσκονται και κινούνται οι μικροί (ασήμαντοι) χαρακτήρες. Το layout διακόπτεται όταν απεικονίζονται αεροπλάνα, πύραυλοι και υποβρύχια, όλα τους ασύγκριτα μεγαλύτερα από την ζωή των δυο ηλικιωμένων 'Aγγλων επαρχιωτών. Το χρώμα αλλάζει κατά τη διάρκεια του comic. Ενώ στην αρχή τα χρώματα είναι έντονα, ζωντανά για να απεικονίσουν το ανοιξιάτικο τοπίο με την προέλαση του πολέμου, μετά την έκρηξη η παλέτα αλλάζει, τα χρώματα γίνονται πιο μουντά και το γκρίζο, το μοβ και το κίτρινο κυριαρχούν μαζί με μια αίσθηση αρρώστιας και αποσύνθεσης.

ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: To ότι ο Raymond Briggs δεν κάνει συχνότερα comics.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Λίγες είναι οι φορές που το πόσο ανήμπορος είναι ο άνθρωπος απέναντι στην φρίκη του σύγχρονου πολέμου έχει αποδοθεί τόσο έντονα σε οποιοδήποτε Μέσο. Χρησιμοποιώντας ως ήρωες, δυο χαρακτήρες που δεν διεκδικούν δάφνες για την ευφυΐα τους, αλλά επιδεικνύουν μια απίστευτη και συγκλονιστική τρυφερότητα, ο δημιουργός χρησιμοποιεί ένα είδος μαύρου χιούμορ για να μην πέσει στην παγίδα του να κάνει ένα comic πομπώδες, δασκαλίστικο και μελό.
Η ιδέα ήρθε στο δημιουργό (όπως ο ίδιος δηλώνει) ενώ, εν καιρώ ψυχρού πολέμου, παρακολουθούσε στην τηλεόραση ένα ντοκιμαντέρ για το πως θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο πυρηνικής επίθεσης. Απηυδησμένος από την κυβερνητική προπαγάνδα και την υποκρισία του να αντιμετωπίζεται μια τέτοια προοπτική με τακτικές προηγουμένων εποχών, ο Briggs αποφάσισε να δημιουργήσει ένα comic για το πως θα αντιμετώπιζαν πραγματικά οι άνθρωποι κάτι τέτοιο. Χρησιμοποιεί έτσι τους χαρακτήρες που είχε δημιουργήσει για το GENTLEMAN JIM (ένα καθαρά πολιτικό comic που μιλά για την αντιπαράθεση του εργάτη καθαριότητας Jim με το σύστημα και την εξουσία) ως παραδείγματα δυο ανθρώπων που έχουν μπλεχτεί, χωρίς να έχουν καμία επιλογή, σε μια ιστορία πολύ μεγαλύτερη από αυτούς.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Υπάρχει και η εξαιρετική ομότιτλη ταινία κινουμένων σχεδίων βασισμένη στο comic και η οποία γυρίστηκε το 1986, όπως και το soundtrack αυτής για το οποίο υπεύθυνος είναι ο κύριος Roger Waters και στο οποίο συμμετείχαν οι Genesis αλλά και ο David Bowie. Παράλληλη θεματολογία έχουν τα BAREFOOT GEN και το πιο πρόσφατο TOWN OF EVENING CALM, COUNTRY OF CHERRY BLOSSOMS , ενώ περισσότερο Raymond Briggs μπορείτε να αναζητήσετε στα ETHEL AND ERNEST (όπου και θα διαπιστώσετε ότι οι Jim και η Hilda Bloggs είναι χαρακτήρες βασισμένοι στους γονείς του δημιουργού) .
Τέλος αξίζει να διαβάσετε το ποίημα του Alfred Tennyson, THE CHARGE OF THE LIGHT BRIGADE, στίχοι του οποίου απαγγέλλονται στο τέλος του comic σχεδόν «κατά λάθος» από τον Jim μπλέκοντας με την προσευχή του ( Into the valley of Death, Rode the six hundred). 'Aλλωστε από εκεί είναι και οι στίχοι που τόσο καλά θα μπορούσαν να σχολιάσουν το ζευγάρι των πρωταγωνιστών αυτού του comic: «Their's not to reason why, Their's but to do and die»

 



comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi