Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


09-08-07
SANDMAN VOL. 1: PRELUDES AND NOCTURNES

του Ακη Τριανταφύλλου

Writer: Neil Gaiman

Artists: Sam Keith, Mike Dringenberg, Malcolm Jones III

First Published: 1989-90 (SANDMAN #1-8), 1992 (trade paperback)

Format: Trade Paperback

DC Comics (Vertigo)


ΙΣΤΟΡΙΑ: Βρισκόμαστε στο 1916, όπου ένας εύπορος, αρχηγός μυστικής σέκτας ονόματι Roderick Burgess, προσπαθεί να παγιδεύσει τον Θάνατο με μια μαγική τελετή, κατακτώντας έτσι την αθανασία. Από λάθος, όμως, στο μαγικό κύκλο φυλακίζεται ο Μορφέας, το Όνειρο. Εβδομήντα χρόνια μετά, το 1988, όπου τη φύλαξη του κύκλου έχει αναλάβει ο γιος του -νεκρού πια- "μάγου", Alex Burgess, οι φρουροί απρόσεκτα, σπάνε τον κύκλο ελευθερώνοντας τον σκλαβωμένο "Θεό". Λόγω της απουσίας του, τα όνειρα σε όλο τον κόσμο απέκτησαν περίεργες διαστάσεις, "λειτουργώντας ελεύθερα", με σοβαρές συνέπειες σε κάποιες περιπτώσεις. Το Βασίλειο του Sandman είναι συντρίμμια και για να το επαναφέρει στις πρότερες δόξες του χρειάζεται τρία από τα προσωπικά του αντικείμενα-σύμβολα, κλεμμένα και σκορπισμένα στα πιο απίθανα σημεία. Αυτά είναι το πουγκί με την 'Αμμο, η Μάσκα και το Ρουμπίνι. Στην πορεία του αυτή, συναντάει διάφορα γνωστά πρόσωπα, όπως τον John Constantine, τον Dr.Destiny, τον Martian Manhunter και, φυσικά, την ίδια του την αδερφή, Death.


ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Για τον Neil Gaiman, ότι κι αν πει κανείς είτε είναι λίγο, ή έχει ήδη ειπωθεί. Πλάθει ιστορίες με μεγάλη ευκολία και καταφέρνει να εμπεριέχουν παράλληλα στοιχεία μυθολογίας και παραμυθιού, αγγίζοντας το υποσυνείδητο του αναγνώστη. Οι έννοιες του Ονείρου και του Θανάτου παίρνουν σάρκα και οστά με μοναδικό τρόπο στην τελευταία ιστορία "The Sound of Her Wings", ένα από τα αριστουργηματικά τεύχη της σειράς, το οποίο καθόρισε το σχεδιασμό αλλά και τον χαρακτήρα των δύο Endless μέχρι το τέλος.

Ο Sam Keith, γνωστός για την δουλειά του στο MAXX, σχεδίασε τα πρώτα πέντε τεύχη και μετά αποχώρησε. Ένας από τους καλύτερους σχεδιαστές που πέρασαν από το SANDMAN, αν και με αρκετά εξεζητημένο στυλ για πολλούς. Η σειρά, όμως, οφείλει πολλά σε αυτόν, καθώς ήταν ο πρώτος που εικονοποίησε το όραμα του Gaiman. Το σχέδιο του στο τεύχος όπου ο Sandman πηγαίνει στη Κόλαση, αποτελεί την κορύφωση του στην σειρά.

Ο Mike Dringenberg, από inker του τίτλου, ανέλαβε τα σχεδιαστικά ηνία, με την αποχώρηση του Keith. Πιο αφαιρετικός και χαοτικός από τον προκάτοχο του, είναι αναγνωρισμένος ως συνδημιουργός της σειράς, γιατί σε αυτόν οφείλεται η οπτική αναπαράσταση της Death, του/της Desire και πολλών βασικών πρωταγωνιστών. Προσωπικά αγαπημένη μου στιγμή, η ιστορία πραγματικού τρόμου και φρίκης "24 Hours", που είναι ικανή να σου προκαλέσει εφιάλτες και είναι το πρώτο επεισόδιο που ανέλαβε ο Dringenberg.


ΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Η χρησιμοποίηση γνωστών και popular χαρακτήρων από το Universe της DC. Σίγουρα, ο Gaiman θα μπορούσε να δημιουργήσει από το μηδέν νέους χαρακτήρες για τον σκοπό του και ίσως να ήταν και πιο ενδιαφέροντες. Αυτό, όμως, δεν έγινε ούτε τυχαία ούτε από έλλειψη φαντασίας. Υπήρχε σοφία πίσω από αυτή την τακτική. Σκεφτείτε ότι ήταν τέλη της δεκαετίας του '80 με αρχές του '90 και ο κόσμος είχε τα comics στο μυαλό του ως spandex silly ιστορίες, με εξαίρεση ελάχιστους μυημένους. Με την κίνηση αυτή, έβαλε στο παιχνίδι και ένα κοινό εξοικειωμένο με τους ήρωες της DC, σε ένα δύσκολο εγχείρημα για την εποχή. Ένα, εκ πρώτης όψεως, δυσκολοχώνευτο δημιούργημα, κινδυνεύει να φανεί σαν ένα χαοτικό συνονθύλευμα εικόνων και λέξεων. Έτσι, εύκολα κάποιος το κατατάσσει αρνητικά στα "κουλτουριάρικα" ή το προσπερνάει τελείως. Εκεί ακριβώς πέτυχε ο Gaiman και μπόρεσε να περάσει τον Sandman σε ευρύτερο κοινό. Ευτυχώς, το πείραμα του Gaiman χρειάστηκε για λίγο μόνο, οπότε στα υπόλοιπα τεύχη απέφευγε τους "φιλοξενούμενους αστέρες".


ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Η αυγή του μύθου του Sandman. Τα πρώτα οκτώ τεύχη, από τα εβδομήντα πέντε συνολικά. Το καλύτερο σημείο να ξεκινήσετε την υπέροχη πορεία σας στα μονοπάτια που χάραξε ο Μορφέας και η αλλόκοτη οικογένεια του. Μια οικογένεια, οι λεγόμενοι Endless, προσωποποίηση εννοιών και ιδεών, όπως Dream, Death, Destiny, Desire, Destruction, Despair, Delirium. Κοινό χαρακτηριστικό, το πρώτο γράμμα του ονόματος τους. Η εμπειρία ανάγνωσης του έπους του Gaiman, είναι κάτι που πρέπει να ζήσετε από πρώτο χέρι. Όσες αναλύσεις και αν διαβάσετε, τίποτα δεν συγκρίνεται με την προσωπική βίωση ενός από τα αριστουργήματα του χώρου.


ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Ρίξτε μια ματιά στις προτάσεις που αναφέρω στο SANDMAN VOL. 4: SEASONS OF THE MIST. Εάν αυτά δεν σας είναι αρκετά και η αγάπη σας για τον Neil Gaiman είναι μεγάλη, τότε προσθέστε και μερικά ακόμα δημιουργήματα του στην συλλογή σας όπως είναι τα: THE TRAGICAL COMEDY OR COMICAL TRAGEDY OF MR. PUNCH, με τον Dave McKean, SIGNAL TO NOISE, επίσης με Dave McKean και το STARDUST, με τον Charles Vess, που θα δούμε φέτος σε κινηματογραφική ταινία. Εάν, από την άλλη, λατρεύετε τους χαρακτήρες μέσα από το SANDMAN, τότε δεν έχετε παρά να επενδύσετε στα spin-off του τίτλου, όπου φυσικά έχουμε το LUCIFER με 11 συνολικά τόμους στο ενεργητικό του και τα DEATH: THE HIGH COST OF LIVING και DEATH: THE TIME OF YOUR LIFE με τον Chris Bachalo. Για μια ολοκληρωμένη βιβλιοθήκη του SANDMAN, χρειάζεστε επίσης το αφιέρωμα για τα 10 χρόνια της σειράς, ENDLESS NIGHT, με δημιουργούς όπως οι Milo Manara, Frank Quitely, Glenn Fabry, Bill Sienkiewicz κ.α., καθώς και το SANDMAN: THE DREAMHUNTERS με τον master Yoshitaka Amano. Τέλος, διαβάστε το M IS FOR MAGIC ή το FRAGILE THINGS, συλλογές που περιέχουν τις πρώιμες, μικρές ιστορίες του συγγραφέα.comicdom files archive | email the author
back to top|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi