Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


30-08-07
X-MEN: THE DARK PHOENIX SAGA

του Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου

Writer: Chris Claremont

Artist & Co-Plotter: John Byrne

First Published: 1980 (UNCANNY X-MΕΝ# 129-137), 1984 (Trade Paperback)

Format: 9-issue storyline

Marvel Comics


ΙΣΤΟΡΙΑ: Ο Professor X στέλνει την ομάδα του σε αναζήτηση δύο μεταλλαγμένων που εντόπισε ο Cerebro. Η μια είναι μια πιτσιρίκα με τη δύναμη να περνάει μέσα από αντικείμενα, και η άλλη είναι η Dazzler, μια μεταλλαγμένη wannabe disco star, με τη δύναμη να μετατρέπει τον ήχο σε φως. Σχεδόν απροσδόκητα, οι X-Men θα πέσουν στην παγίδα του Hellfire Club, βρισκόμενοι στο έλεος villains όπως η Emma Frost και ο μυστηριώδης Jason Wyngarde (Mastermind). Ο τελευταίος είναι και αυτός που παίζοντας στην Phoenix (Jean Grey) ένα παιχνίδι τηλεπαθητικής εξαπάτησης, θα βγάλει στην επιφάνεια τη σκοτεινή πλευρά της phoenix power. Η Jean Grey χάνει τον έλεγχο και τη λογική της και μετατρέπεται σε μια αδηφάγο κοσμική οντότητα που καταστρέφει και σκοτώνει χωρίς έλεος.

Ο μόνος που μπορεί να αντιμετωπίσει τη δύναμη της (πλέον) Dark Phoenix, είναι ο ισχυρότερος τηλεπαθητικός στον πλανήτη, ο μέντοράς της, Professor X. Αυτός είναι που θα κατορθώσει το ακατόρθωτο, δαμάζοντας τις κοσμικές δυνάμεις της Jean, κι εκεί που όλα δείχνουν ότι ο εφιάλτης ίσως και να τελείωσε, έκπληκτοι οι X-Men τηλεμεταφέρονται στο διαστημόπλοιο της αυτοκρατορίας του Shi'Ar, όπου μαθαίνουν ότι η Jean Grey πρέπει να πεθάνει, ώστε να αποτραπεί η phoenix force από το να καταστρέψει ολόκληρο το σύμπαν. Οι X-Men αντιστέκονται, προσπαθώντας να σώσουν με κάποιον τρόπο τη Jean, ή ίδια όμως έχει αντιληφθεί ότι και μόνο η ύπαρξή της θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το σύμπαν. Λέγοντας στον σύντροφο της Cyclops, ότι ένα κομμάτι της θα είναι πάντα μαζί του, η Jean Grey αυτοκτονεί, διασφαλίζοντας έτσι τη συνέχεια του σύμπαντος.


ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Those were the days! Όταν οι Chris Claremont και John Byrne έγραφαν το χρυσό κεφάλαιο στην μυθολογία των X-Men, προσεγγίζοντάς τους, τόσο ως oμάδα, όσο και τον καθένα ξεχωριστά, ως πραγματικές προσωπικότητες (τηρουμένων πάντα των κανόνων ενός mainstream superhero comic στις αρχές των 80's). Χωρίς να θυσιάζεται στο ελάχιστο η ροή και η δράση, οι χαρακτήρες έχουν, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο, τα φώτα στραμμένα πάνω τους, όλοι όμως δηλώνουν και επιβεβαιώνουν το ποιοι είναι, μέσα από τα λεγόμενα και τις πράξεις τους.

Στο DARK PHOENIX SAGA, οι ευρηματικές σκηνές δράσης εναλλάσσονται με υποδειγματικές σκηνές character development, οι διάλογοι έχουν πρωτόγνωρη φυσικότητα για υπερηρωικό comic της εποχής, η τραγικότητα δεν γίνεται ούτε στιγμή κραυγαλέα ή μελό, και τέλος, το σχέδιο του John Byrne, το οποίο βρίσκεται εδώ -κατά τη γνώμη μου- στην καλύτερη φάση του, συνθέτουν μια από τις πιο διάσημες υπερηρωικές ιστορίες ever. Δεν χρειάζεται να ξέρεις τι συνέβη στους X-Men, τα επόμενα τριάντα χρόνια, για να καταλάβεις ότι αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ιστορίας των χαρακτήρων. Το καταλαβαίνεις την ίδια την ώρα που διαβάζεις το comic, από τα συναισθήματα που σου προκαλεί.

Τέλος, ένα από τα πράγματα που μου άρεσαν στο DARK PHOENIX SAGA ήταν τα sub-plots που έτρεχαν παράλληλα με την κεντρική ιστορία, και αφορούν στην παρουσίαση των μετέπειτα X-Men, Kitty Pryde και Dazzler, αλλά και του Hellfire Club και ειδικότερα της τότε villainess Emma Frost. Όταν ακόμη και οι "περιφερειακές" ιδέες σου, είναι εξίσου καλές με την κεντρική ιστορία, τότε σίγουρα ξέρεις ότι έχεις χτυπήσει δημιουργικό jackpot!


ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Προσωπικά, μπορώ να σκεφτώ μόνο ένα πράγμα, το οποίο σχετίζεται με το τέλος της ιστορίας, αλλά και τα όσα ακολούθησαν μετά. Ο τρόπος με τον οποίο θα τελείωνε το DARK PHOENIX SAGA αποτέλεσε αιτία έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα στους δημιουργούς και τον τότε Εditor-In-Chief της Marvel, Jim Shooter. Οι Claremont και Byrne ήθελαν να χάνει η Jean τις δυνάμεις της μετά από επέμβαση της αυτοκρατορίας του Shi'Ar, κρατώντας την ηρωίδα ζωντανή για μελλοντικές ιστορίες όπου θα επέστρεφε η phoenix force, ένα σενάριο στο οποίο η editor του comic, Louise Simonson, είχε δώσει τη συγκατάθεσή της. Ο Shooter ήταν αυτός που εναντιώθηκε στην ιδέα, μόλις λίγες εβδομάδες πριν κυκλοφορήσει το τεύχος, με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να αφήσουν τον χαρακτήρα να ζήσει ουσιαστικά ατιμώρητος, έχοντας υποστεί μια απλή απώλεια δυνάμεων, από τη στιγμή που έστω και υπό καθεστώς παράνοιας, κατέστρεψε έναν ολόκληρο πλανήτη, αφαιρώντας δισεκατομμύρια ζωές.

Σήμερα κι αφού έχω ξεπεράσει το fanboy κομμάτι του "ο αλήτης σκότωσε τη Jean Grey", πιστεύω ότι τελικά θα ήταν καλό να είχε πάρει η ιστορία την τροπή που ήθελαν οι δημιουργοί, και όχι μόνο για λόγους δημιουργικής ελευθερίας. Ίσως αν ο χαρακτήρας "επιζούσε" του editorial massacre, να είχαμε γλιτώσει σήμερα από τις ουκ ολίγες μέτριες και αμήχανες προσπάθειες των επόμενων χρόνων για να γραφτούν sequels αντάξια στο DARK PHOENIX SAGA (μοναδικού εξαιρουμένου του storyline "From The Ashes") και ίσως να είχε γλιτώσει ο χαρακτήρας το "διασυρμό" των -κατά το δοκούν- νεκραναστάσεων. Ούτως ή άλλως, όμως, δεν είναι μόνο το φινάλε που καθιστά αυτή την ιστορία ξεχωριστή. Είναι και όλα τα υπόλοιπα.


ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Believe the hype! Το DARK PHOENIX SAGA είναι η καλύτερη ιστορία X-Men που έχει δημοσιευτεί ποτέ! (OK, την πρώτη θέση θα διεκδικεί πάντα και το DAYS OF FUTURE PAST, αλλά τουλάχιστον το πρώτο είναι ο ορισμός του "epic", ενώ το άλλο είναι ένα εκπληκτικό μεν, 2-issue story arc, δε). Αναμφίβολα, πάντως, η περίοδος που περιλαμβάνει αυτές τις δύο ιστορίες αποτελεί magnum opus για τον συγγραφέα Chris Claremont, και βρίσκεται μέσα στις πέντε καλύτερες δουλειές του John Byrne. Δεν θέλω να σας κουράσω με αποφθεγματικές φλυαρίες. Αν σας αρέσουν τα υπερηρωικά comics, το X-MEN: THE DARK PHOENIX SAGA είναι καταδικασμένο να σας γοητεύσει.


ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν θέλετε να μάθετε πώς κέρδισε η Jean Grey τις δυνάμεις της ως Phoenix, αναζητήστε τα UNCANNY X-MEN #101-108. Αν πάλι θέλετε να διαβάσετε το τέλος που είχαν δημιουργήσει οι Claremont/Byrne, αναζητήστε το PHOENIX THE UNTOLD STORY, όπου εκτός από το original ending του #137, η έκδοση περιλαμβάνει και τη συζήτηση ανάμεσα στους Claremont, Byrne και Shooter, με τις πρώτες ιδέες του Byrne για την ανάσταση της Jean Grey να διαφαίνονται εδώ. Διαβάστε επίσης το UNCANNY X-MEN #138, ένα εξαιρετικό "επικήδειο" τεύχος, που μέσα από τις αναμνήσεις του Cyclops, μας εξιστορεί τη σχέση του με την Jean Grey.

Η επιστροφή της Grey, πραγματοποιείται στα AVENGERS #263 και FANTASTIC FOUR #286, δύο τεύχη τα οποία μπορείτε να βρείτε στο trade paperback PHOENIX RISING. Τέλος, για να αποκτήσετε μια πιο σφαιρική εικόνα για τον μύθο του phoenix force, διαβάστε τις ιστορίες FROM THE ASHES (UNCANNY X-MEN #168-176), και INFERNO (UNCANNY X-MEN #239-243, X-FACTOR #36-39). Επιπλέον, θα σας παρότρυνα να αγνοήσετε τα μέτρια και άνισα PHOENIX: ENDSONG και PHOENIX: WARSONG, και αντί γι' αυτά να αναζητήσετε το CLASSIC X-MEN #43, το οποίο εκτός από το reprint του UNCANNY X-MΕΝ #137 και ένα καινούριο cover από τον John Byrne, περιλαμβάνει και μια πολύ καλή back-up story σε σενάριο Chris Claremont και σχέδιο Mike Collins, που λύνει πολλές απορίες για τη Jean και την πραγματική σχέση της με το phoenix force.



comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi