Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


29-06-05
STUCK RUBBER BABY

του Θοδωρή Χιώτη

Writer/Artist: Howard Cruse

First published: 1995

Format: Original graphic novel

DC Comics (Paradox Press)

ΙΣΤΟΡΙΑ: Με σπάνια ειλικρίνεια, θάρρος και χωρίς μελοδραματισμούς, ο Cruse αφηγείται την προσωπική του ιστορία: την πνευματική και σεξουαλική ενηλικίωση του στη μεταβατική περίοδο των 60's, 70's και 80's. Βρισκόμαστε στο αμερικανικό Βορρά των αρχών της δεκαετίας του '60 και συγκεκριμένα στην μικρή πόλη Clayfield όπου παρακολουθούμε την ιστορία του Toland Polk, γιου ενός αμόρφωτου ξυλοκόπου. Ο πρωταγωνιστικός χαρακτήρας γοητευμένος από το ακτιβιστικό κλίμα της εποχής, εισέρχεται σε μία δίνη γεγονότων, ενώ παράλληλα συνειδητοποιεί και αρνείται την ομοφυλοφιλική σεξουαλικότητά του. Η ομοφοβία, ο ρατσισμός, η gay υποκουλτούρα της εποχής και ο δρόμος προς την αυτογνωσία, γίνονται αντικείμενο μία ειλικρινούς, ανεπιτήδευτης διήγησης πρωταγωνιστές της οποίας αναδεικνύονται ο φόβος, τα όνειρα και η προκατάληψη.

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Ο αφηγηματικός ιστός του έργου του Cruse απλώνεται σε τρεις δεκαετίες, κατά τη διάρκεια των οποίων η βορειοαμερικανική κοινωνία άλλαξε δραστικά. Ο Cruse αφηγείται την συνειδητοποίηση και αποκάλυψη της ομοφυλόφιλης ταυτότητας του χωρίς αφηγηματικά κόλπα, φροντίζοντας να τοποθετήσει την προσωπική του ιστορία δίπλα σε άλλες ιστορίες οι οποίες συνθέτουν την τοιχογραφία μιας εποχής γεμάτη από αλλαγές και εντάσεις. Η κίνηση αυτή εξυπηρετεί την αφηγηματική οικονομία της ιστορίας: κατ� αυτό τον τρόπο, ο Cruse και η ιστορία του λειτουργούν ως φακοί και φίλτρα του κοινωνικού μωσαϊκού του οποίου είναι και οι ίδιοι μέλη. Όταν η ιστορία του STUCK RUBBER BABY φτάνει στο τέλος της και μας αποκαλύπτονται οι μοίρες διαφόρων χαρακτήρων, ο Cruse δεν αφήνεται σε εύκολες, καθησυχαστικές λύσεις παρά καταδεικνύει ότι η ζωή είναι το ίδιο σκληρή σε όλους. Το νοσταλγικό, "χίππικο" σχέδιο του Cruse πρέπει να σημειωθεί ότι εξυπηρετεί την αφηγηματική πλοκή με τη λιτότητα και την οικονομία στη σύνθεση του.

ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Ο ρυθμός της ιστορίας μερικές φορές χωλαίνει και η ιστορία φαίνεται να "σέρνεται" αλλά μάλλον αυτό αντικατοπτρίζει και τον εναλλασσόμενο ρυθμό με τον οποίο ξεδιπλώνονταν τα γεγονότα.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Το STUCK RUBBER BABY αποτελεί μια ξεχωριστή καταγραφή μιας συγκεκριμένης στιγμής της βορειοαμερικανικής ιστορίας. Η αφήγηση ξεδιπλώνεται μέσα από μια πλοκή η οποία εξετάζει την αντίληψη και την αντιμετώπιση του διαφορετικού, τη σχέση του προσωπικού με το συλλογικό, την έννοια της προσωπικής και συλλογικής ευθύνης και των ενοχών.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Του ιδίου δημιουργού το BAREFOOTZ, παρότι θεματικά έχει ελάχιστες ομοιότητες, κινείται ουσιαστικά στον ίδιο άξονα τεχνοτροπίας με το STUCK RUBBER BABY και αποτελεί ένα εξαιρετικό -αν και σαφώς ελαφρύτερο- ανάγνωσμα. Τα PERSEPOLIS I & II και EMBROIDERIES της Marjane Satrapi αποτελούν καταγραφές της "μυστικής" ιστορίας του γυναικείου πληθυσμού στο Ιράν - ο σκοπός της Satrapi δεν απέχει πολύ από τις προθέσεις του Cruse. Επίσης το πολυσυλλεκτικό AARGH! και το VOICE OF LOVE των Alan Moore και Jose Villarubia για παρόμοια θεματική με το STUCK RUBBER BABY.



comicdom files archive | email the author
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi