Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


27-09-07
DROPSIE AVENUE

του Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου

Writer/Artist: Will Eisner

First Published: 1995 (Kitchen Sink Press)

Format: Graphic Novel

W.W. Norton & Company


ΙΣΤΟΡΙΑ: Βρισκόμαστε στη Νέα Υόρκη, το έτος 1870, όταν η οικογένεια Van Dropsie (απόγονοι Ολλανδών μεταναστών) αντιδρούν με την έλευση νέων μεταναστών από την Αγγλία, και η αντίδραση αυτή σφραγίζεται με ένα τραγικό γεγονός που θα διαλύσει, από κάθε άποψη, την οικογένεια των Ολλανδών.

Η περιοχή αρχίζει να αλλάζει με όλο και περισσότερες οικογένειες Άγγλων να καταφτάνουν εκεί. Στις αρχές του 20ου Αιώνα, η Dropsie Avenue μετατρέπεται σε μια "high class" γειτονιά. Αυτό, όμως, δεν θα κρατήσει πολύ.

Νέοι μετανάστες, αυτή τη φορά από την Ιρλανδία, θα εγκατασταθούν εκεί και θα αποτελέσουν την αρχή για ένα κύμα Γερμανών, Κεντροευρωπαίων και Εβραίων μεταναστών, που αναζητούν μια καλύτερη ζωή, κουβαλώντας τα ήθη και τις ιδιαιτερότητες της φυλής τους. Η περιοχή θα αρχίσει σταδιακά να χάνει την αξία της, η ποιότητα ζωής θα πέσει δραματικά, και μέσα από επιλεγμένες προσωπικές ιστορίες των κατοίκων, θα ξετυλιχθεί η ιστορία ενός δρόμου και οι ατελείωτοι κύκλοι ανάμεσα στην ακμή και την παρακμή, μέσα από τους θριάμβους και τα ματαιωμένα όνειρα των κατοίκων της.


ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Ο Eisner αποτυπώνει την τροχιά μιας συνοικίας μέσα στον χρόνο, δημιουργώντας ένα πραγματικό διαμάντι, έναν ύμνο στις αφηγηματικές δυνατότητες της 9ης Τέχνης, και ταυτόχρονα στον κύκλο της ζωής, του θανάτου και της αναγέννησης.

Στο DROPSIE AVENUE, όπως και στα περισσότερα έργα της τρίτης, "ώριμης" περιόδου του, ο δημιουργός δεν συμπονά τους ήρωές του, δεν έχει συμπάθειες και αντιπάθειες. Αποστασιοποιημένος από τα γεγονότα, τα καταγράφει, αφήνοντας το συναίσθημα και την εμπλοκή για τους ίδιους τους ήρωές. Παρά τις ελάχιστες σελίδες που έχει ο κάθε χαρακτήρας στη διάθεσή του για να μας πει το ποιος είναι, ο Eisner κατορθώνει να παραδώσει, για άλλη μια φορά, μαθήματα χειρουργικής λεπτότητας πάνω στο characterization.

Κεντημένες και εύστοχες ατάκες διαμορφώνουν τους χαρακτήρες, καθιστώντας τους στα μάτια του αναγνώστη, προσιτούς και αναγνωρίσιμους, ενώ ταυτόχρονα, οι συνεχείς αλλαγές εστιάσεων σε πρόσωπα και χρονικές εποχές, δημιουργούν ένα ρυθμό που σε καθηλώνει, και δεν μπορείς να αφήσεις αυτό το comic από τα χέρια σου.

Η ανυπέρβλητης ακρίβειας σχεδιαστική τεχνική του Eisner, ακροβατεί, ως συνήθως, στη λεπτή γραμμή ανάμεσα στο καρτουνίστικο ύφος και το ρεαλισμό, δημιουργώντας, ανά σημεία, απίστευτης ομορφιάς και ευφυΐας panel compositions.


ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Η ποιότητα του χαρτιού στο εξώφυλλο της τελευταίας έκδοσης της W.W. Norton, είναι παρά πολύ κακή. Βεβαίως! (είχα βάλει στοίχημα με τον εαυτό μου, ότι δεν θα έγραφα ξανά αυτό το κουραστικό "Απολύτως τίποτα!") Πέρα από τις κρυάδες. όμως, προτιμώ την έκδοση της σειράς "Will Eisner Library" από την DC Comics, κυρίως για αισθητικούς, αλλά και για λόγους...αντοχής στον χρόνο!


ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Μέσα σε 170 σελίδες, ο Will Eisner κατορθώνει να συμπυκνώσει 125 χρόνια Ιστορίας, χωρίς να θυσιάσει ούτε τη δόμηση των χαρακτήρων, ούτε όμως και τη δομή και συνέχεια της αφήγησης. Ο δημιουργός στηρίζεται ελάχιστα -σχεδόν καθόλου- στην ευκολία των captions, για να καλύψει τις χρονικές μεταπηδήσεις της ιστορίας, αλλά τις εντάσσει στην αφήγηση, με κώδικες ή διαλόγους, μια ακόμη απόδειξη του μεγέθους και της σπουδαιότητας του μοναδικού ταλέντου που άκουγε στο όνομα Will Eisner. Και είναι σε κάθε περίπτωση συγκλονιστικό, το γεγονός ότι δημιούργησε αυτό το comic στα 77 του χρόνια, σε μια ηλικία που οι περισσότεροι είτε έχουν αποσυρθεί, ή έχουν γελοιοποιηθεί κουβαλώντας τη θλιβερή σκιά αυτού που ήταν (ονόματα δεν λέμε), ή έχουν πάει να συναντήσουν το Δημιουργό τους.


ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν θέλετε τρία σε ένα, και όχι κάποια τυχαία, αλλά τρία ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΑ έργα του Will Eisner, με κοινή θεματική τη συγκεκριμένη συνοικία, αναζητήστε την έκδοση THE CONTRACT WITH GOD TRILOGY: LIFE ON DROPSIE AVENUE, που περιλαμβάνει τα A CONTRACT WITH GOD, A LIFE FORCE και DROPSIE AVENUE, όπου θα βρείτε επιπλέον και καμιά δωδεκάδα νέα illustrations. Τσεκάρετε επίσης το NEW YORK: THE BIG CITY, ένα comic που μέσα από μια σειρά βινιέτες σε παρασέρνει σε μία απερίγραπτη, σχεδόν μαγευτική, δίνη εικόνων, ωδή στη θρυλική μεγαλούπολη, καθώς και το THE BUILDING, η ιστορία ενός κτιρίου και των φαντασμάτων που το συντροφεύουν, διηγούμενα τις ζωές τους.


comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi