Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


24-11-07
CEREBUS Vol. 1

του Γιώργου Χατζηκωστή

Writer/Artist: Dave Sim

First Published: 1977-1979 (serialized in CEREBUS #1-25), 1987 (collected edition)

Format: Trade paperback

Aardvark-Vanaheim


ΙΣΤΟΡΙΑ: Cerebus, ένας τυχοδιώκτης, που ζει με τον νόμο του σπαθιού, όπως τόσοι άλλοι στην εποχή του. Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους "συναδέλφους" του, είναι τα μοναδικά χαρακτηριστικά της εμφάνισης του: Είναι ένας κοντός, ανθρωπόμορφος, τριχωτός μυρμηγκοφάγος! Η λάμψη της απληστίας λάμπει στο βλέμμα του, οδηγώντας τον από τις πεδιάδες και τις ορδές βαρβάρών που καλείται να ηγηθεί, στα ενδότερα ενός γραφειοκρατικού συστήματος και από εκεί, πάλι, στην αναζήτηση του πλούτου.


ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Τα πρώτα τεύχη του CEREBUS, έχουν κερδίσει, δικαιολογημένα, το χαρακτηρισμό "early, funny ones". Αυτό που ξεκίνησε ως μια απλή παρωδία του CONAN των Roy Thomas και Barry Windsor-Smith, σύντομα ανακάλυψε ένα άλλο μονοπάτι, που το οδήγησε μακριά από την τάφρο της μονοτονίας και της επανάληψης. Απέκτησε δική του οντότητα, διευρύνοντας τους ορίζοντες του. Στους στόχους της καυστικής διάθεσης, προστέθηκαν, πέρα από το sword & sorcery genre, δημοφιλή comics εκείνης της εποχής (και όχι μόνο), ο παραλογισμός του γραφειοκρατικού συστήματος και φυσικά, το αγαπημένο pet peeve του Dave Sim, που δεν είναι άλλο από το φεμινισμό (αν και τότε, οι απόψεις του για αυτόν, μόλις είχαν αρχίσει να παίρνουν σχήμα και μορφή).

Η χιουμοριστική διάθεση του comic, δεν πηγάζει τόσο από τον ίδιο τον Cerebus (ο οποίος είναι ανήθικος και άξεστος, αλλά ταυτόχρονα, συμπονετικός, γενναίος και εύστροφος), αλλά και από το cast που τον περιβάλλει. Πολύχρωμοι χαρακτήρες, απέναντι στην τρέλα και λόξα των οποίων, ο Cerebus αναλαμβάνει τον ρόλο του straight man, προσπαθώντας να περισώσει την λογική του. Από το πλούσιο cast, ξεχωρίζουν ο Elrod The Albino (βασισμένος στον Elric του Michael Moorcock, με τα speech patterns δανεισμένα από τον... Foghorn Leghorn), o Roach (διχασμένη προσωπικότητα, ανίκανος superhero και στην πορεία, ένα running gag του αντίστοιχου genre) και φυσικά, ο Lord Julius (βασισμένος στον Groucho Marx - όσοι τον πέρασαν για αφελή, έσφαλαν!). Η γυναικεία παρουσία -a.k.a. the love interest- δεν απουσιάζει και βρίσκει την έκφραση της στο πρόσωπο της Jaka, το μέλος του cast που μελλοντικά θα αποδειχθεί το πιο διαχρονικό, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην πορεία του τίτλου.

Όμως, ο τομέας στον οποίο τα πρώτα αυτά τεύχη του CEREBUS κερδίζουν της εντυπώσεις, είναι στην ταχύτατη βελτίωση του δημιουργού τους, τόσο στο σενάριο όσο και στο σχέδιο. Τα πρώτα τεύχη αναδύουν ένα "ερασιτεχνικό" πνεύμα, που όμως σύντομα θα χαθεί. Το εντυπωσιακό είναι πως η εξέλιξη αυτή δεν έγινε, όπως θα περίμενε κανείς, με βήματα, αλλά με άλματα, το εύρος των οποίων εντυπωσιάζουν. Τα σενάρια γίνονται πιο εγκεφαλικά, το χιούμορ περισσότερο πνευματώδες, ενώ παράλληλα, ο Sim μεταμορφώνεται σε έναν ικανότατο σχεδιαστή, με πλήρη αντίληψη της λειτουργίας του Μέσου.


ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Στην πορεία του χρόνου, κάποιοι απέρριψαν το CEREBUS, θεωρώντας ότι δεν εξελίχθηκε σε κάτι παραπάνω από μια παρωδία. Μετά από χρόνια, πολλοί από αυτούς επανόρθωσαν, όταν διαπίστωσαν πλέον τις διαστάσεις που πήρε το πόνημα του Καναδού δημιουργού. Better late than ever...

Επίσης, o Sim είναι ένας ιδιαίτερα vocal αντι-φεμινιστής, σε σημείο που μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμη και γραφικός. Δυστυχώς, υπάρχουν άνθρωποι που κρίνουν το έργο του, βασιζόμενοι στην αντιπάθεια που τρέφουν για τον ίδιο και τις απόψεις του. Λανθασμένη εκτίμηση κατά την γνώμη μου - το CEREBUS σίγουρα αξίζει της προσοχής όλων, ασχέτως αν στην πορεία έγινε, τμηματικά και περιστασιακά, φορέας των "εκκεντρικών" απόψεων και της ιδιάζουσας ιδεολογίας του δημιουργού του.


ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Στο Οντάριο του Καναδά, το 1977, γεννήθηκε στο κεφάλι του Dave Sim η ιδέα για ένα self-published comic. Δυο χρόνια μετά, αποφάσισε να αφήσει την σειρά να τρέξει για 300 τεύχη, όλα δια χειρός του ιδίου (αν και στην πορεία αποδείχθηκε ότι χρειάστηκε την συμβολή του -ικανότατου σχεδιαστή και inker- Gerhard, στα backgrounds), δημιουργώντας ένα comic 6000 σελίδων, που εξιστορεί την ιστορία της ζωής του ομώνυμου πρωταγωνιστή. Το στοίχημα αυτό, που ο Sim έβαλε με τον εαυτό του και με τον κόσμο ολόκληρο, τελικά το κέρδισε. Τα 25 πρώτα τεύχη αποτελούν την αρχή του εγχειρήματος αυτού, δεν είναι όμως χαρακτηριστικά του ύφους ολόκληρης της σειράς, το οποίο άλλαζε, ανάλογα με τις διαθέσεις του δημιουργού του. Ανεξάρτητα από το αν κάποιοι προτιμούν τα επόμενα, σαφώς πιο περίπλοκα, έπη, HIGH SOCIETY και CHURCH AND STATE, ή το μνημειώδες JAKA'S STORY, ή ακόμη και το "χαβαλεδίαρικο" GUYS, οφείλουν να παραδεχτούν ότι οι "πόνοι της γέννας" του τίτλου, έχουν την δική τους γοητεία, που διαρκεί ακόμα.

Επίσης, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε πως ο Sim αποφάσισε να εκδώσει μόνος του το comic, χωρίς το βραχνά του editorial interference, αλλά ούτε και την υποστήριξη μιας -μεγάλης ή μικρής- εκδοτικής. Έγινε στυλοβάτης του self-published κινήματος, με έντονη δραστηριότητα, παρακινώντας και άλλους να τον ακολουθήσουν, αντί να μπουν στο work-for-hire mode των μεγάλων εταιριών. Καλλιτεχνική ελευθερία vs εκμετάλλευση από τρίτους - η γραμμή χαράχθηκε ευδιάκριτα στην άμμο.


ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Μα φυσικά, το υπόλοιπο CEREBUS! Αν αρχίσετε από το παρόν volume, σας προτρέπω να συνεχίσετε με τα υπόλοιπα, διατηρώντας όμως τη χρονολογική τους σειρά, για καλύτερη κατανόηση της ιστορίας. Επίσης, τσεκάρετε τα πρώτα CONAN των Thomas/Windsor-Smith, που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τον Sim και -γιατί όχι;- το HOWARD THE DUCK του Steve Gerber.



comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi