Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


01-12-07
BOULEVARD OF BROKEN DREAMS

του Αριστείδη Κώτση

Writer/Artist: Kim Deitch (with Simon Deitch)

First Published: 2002

Format: Original Graphic Novel

Pantheon Books


ΙΣΤΟΡΙΑ: Βρισκόμαστε στη δεκαετία του '30. Ο Ted Mishkin είναι animator στο Fontaine Talking Fables Αnimation Studio και δημιουργός του πιο διάσημου ήρωα κινουμένων σχεδίων της εταιρίας, Waldo. Αγαπά το animation και λατρεύει τον πρωτοπόρο του είδους, Winsor Newton. Στο ίδιο studio δουλεύει ως production manager και ο αδερφός του, Al, ένας καιροσκόπος, ο οποίος βλέποντας την επιτυχία που κάνει η Disney, δημιουργώντας πιο χαριτωμένα και πολύχρωμα cartoons, θα πείσει την εταιρία πως θα πρέπει να αλλάξει γραμμή πλεύσης και να αποπειραθεί να κάνει κι αυτή κάτι αντίστοιχο.

Για τον Ted, όμως, αυτό είναι ανυπόφορο, και όχι μόνο επειδή το νιώθει ως "ξεπούλημα". Γι' αυτόν, ο Waldo είναι πραγματικό πρόσωπο, ένας καρτουνόμορφος δαίμονας, που τον βλέπει και του μιλάει από τον καιρό που ήταν ακόμα παιδί. Τα πράγματα θα φτάσουν σε οριακό σημείο, όταν αντιληφθεί ότι το κορίτσι που γλυκοκοιτάζει, η Lillian, διατηρεί δεσμό με τον Al. Και όλα αυτά είναι η αρχή ενός δράματος που θα συνεχίσει για το μεγαλύτερο μέρος του 20ου Αιώνα, ώσπου ο Kim Deitch θα μπλεχτεί και ο ίδιος στην ιστορία...


ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: O Kim Deitch μας εισάγει σε έναν κόσμο, που είναι συνάμα οικείος αλλά και ξένος. Οι γνώσεις του για την περίοδο είναι τόσες, που του επιτρέπουν να ανασυνθέτει, μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, έναν κόσμο πληρέστατο, και ταυτόχρονα, να δημιουργεί ένα παζλ από συγκαλυμμένες αναφορές (π.χ. είναι προφανής η αναφορά που γίνεται στον Winsor McKay και το GERTIE THE DINOSAUR. μέσω του Winsor Newton και του MILTON THE MASTODON). Ίσως είναι αυτό το κράμα πραγματικότητας και φαντασίας που κάνει τα comics του Deitch να μοιάζουν εφιαλτικά. Ίσως πάλι γι' αυτό να ευθύνεται το γεγονός ότι μπλέκει τις χειρότερες εκφάνσεις της ανθρώπινης φύσης, με κάποιες από τις πιο "αθώες" αναμνήσεις του αναγνώστη. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι ένα comic που στοιχειώνει τον αναγνώστη και δεν του επιτρέπει να συνεχίσει να αντιμετωπίζει κάποια πράγματα με τον ίδιο τρόπο, κάνοντας τον να αμφισβητεί έννοιες όπως "αθώο" και "χαριτωμένο".

Οι σελίδες του BOULEVARD OF BROKEN DREAMS είναι δημιουργήματα ενός σπουδαίου καλλιτέχνη. Ιδιοφυέστατο panel composition, εντυπωσιακό σχέδιο, γεμάτο από λεπτομέρειες, και εξαιρετικό storytelling, που μπορεί να "εκθέσει" όποιον αποπειραθεί να κάνει μια περίληψη της ιστορίας.


ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Το γεγονός ότι ο Kim Deitch δεν γνώρισε ποτέ την εμπορική επιτυχία που του αξίζει.


ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Μην παραξενευτείτε αν συναντήσετε το BOULEVARD OF BROKEN DREAMS σε λίστες με τα καλύτερα graphic novels όλων των εποχών. Υπάρχει πολύ σημαντικός λόγος που βρίσκεται εκεί. Είναι ένα σπουδαίο έργο, ενός ευφυέστατου δημιουργού, του βεληνεκούς των Crumb, Spiegelman και Ware.

Ο Kim Deitch αντλεί την έμπνευση του από μια εφιαλτική εκδοχή του πρόσφατου παρελθόντος της αμερικάνικης ποπ κουλτούρας. Δεν είναι δύσκολο να κάνει κάποιος τους παραλληλισμούς και να αντιληφθεί όσα ο Deitch θέλει να πει για τη βιομηχανία του θεάματος. Είναι άξιο θαυμασμού το πως καταφέρνει να κάνει την παρουσία ενός μικρού δαίμονα με καρτουνίστικα χαρακτηριστικά, τόσο ρεαλιστική και απειλητική. Το γεγονός ότι προσθέτει τον εαυτό του στους μάρτυρες της ιστορίας, κάνει τον αναγνώστη να νιώθει τη γραμμή ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό, ιδιαίτερα δυσδιάκριτη και προσθέτει ακόμη ένα επίπεδο στην ανάγνωση του comic.


ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Ο Waldo δε σταμάτησε να κατατρέχει τον Deitch, και έτσι ο δημιουργός συνεχίζει να μας παρουσιάζει μια εφιαλτική εκδοχή της πρώιμης αμερικάνικης pop κουλτούρας. Αναζητήστε τα SHADOWLAND και ALIAS THE CAT - και τα δυο μπορούν να διαβαστούν αυτόνομα, αλλά μαζί με το BOULEVARD OF BROKEN DREAMS, μπορούν να αποκαλύψουν ένα σαφώς μεγαλύτερο τμήμα από το όραμα του Kim Deitch.


comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi