Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


22-12-07
BATMAN/JUDGE DREDD: JUDGMENT ON GOTHAM

του Αριστείδη Κώτση

Writers: John Wagner, Alan Grant

Artist:Simon Bisley

First Published: 1991

Format: Original Graphic Novel

DC Comics


ΙΣΤΟΡΙΑ: O Judge Death (αν δεν γνωρίζετε τα βασικά του κόσμου του Dredd, να ενημερώσω πως πρόκειται για έναν εξωγήινο, που πιστεύει πως εφόσον όλα τα εγκλήματα διαπράττονται από τους ζωντανούς, συνεπώς και η ζωή η ίδια είναι έγκλημα), με τη βοήθεια μιας ζώνης που δίνει πρόσβαση σε άλλες διαστάσεις, φτάνει στη Gotham City, όπου και συναντά τον Batman. Ο Batman, με τη σειρά του, και με τη χρήση της ίδιας ζώνης, φτάνει στη Megacity1, την πόλη του δικαστή Dredd, όπου και συναντά τον Mean Machine, αλλά και τον ίδιο τον Dredd, που θα αντιδράσει με τον πλέον λογικό τρόπο: θα τον συλλάβει και θα επιχειρήσει να του "ρίξει" 30 χρόνια. Στην υπόθεση θα μπλέξουν η Judge Anderson και ο Scarecrow, με αποτέλεσμα ατελείωτο κυνηγητό και κλωτσοπατινάδα που θα εξελιχθεί και στις δυο διαστάσεις.


ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Το εκπληκτικό artwork του Simon Bisley, που τον καιρό εκείνο, βρισκόταν σε ένα από τα καλύτερα σημεία της καριέρας του. Έχοντας πρόσφατο το SLAINE: THE HORNED GOD, o Βρετανός καλλιτέχνης μας παρουσιάζει κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες και iconic απεικονίσεις των χαρακτήρων. Εντυπωσιακές εικόνες, που ξεχειλίζουν από ωμή δύναμη και νεύρο και που λειτουργούν θαυμάσια μέσα στο comic.

Οι John Wagner και Alan Grant αποτελούν εγγύηση για το σενάριο του comic. Καταφέρνουν να δημιουργήσουν ένα εξαιρετικά αστείο comic, (που απλά αρνείται να πάρει τον εαυτό τους στα σοβαρά), με μπόλικη gory διάθεση. Το εντυπωσιακό είναι ότι, παρ' όλα αυτά, οι ήρωες παραμένουν "in character" και δεν υπάρχουν απόπειρες να εκβιαστεί το "αστείο".

Στα θετικά και το εξαιρετικό lettering του Todd Klein, που τότε ακόμα δεν είχε το status που έχει σήμερα.


ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Τον καιρό που κυκλοφόρησε το JUDGMENT ON GOTHAM, πολύς κόσμος είχε ενοχληθεί από την καθυστέρηση στην κυκλοφορία του, αλλά μετά από τόσα χρόνια, αυτό είναι πια κάτι εντελώς επουσιώδες. Αυτό που ακόμη ενοχλεί, είναι ότι (όπως γίνεται συνήθως) οι συνέχειες VENDETTA ΙN GOTHAM, ULTIMATE RIDDLE και DIE LAUGHING, δεν έφτασαν στα υψηλά επίπεδα του πρώτου.

Αν επιθυμείτε μια πιο "ψαγμένη" παρατήρηση, τότε να πω πως πάντα είχα τις ενστάσεις μου για τη σκηνή με τον εφιάλτη του Judge Death.


ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Το JUDGMENT ON GOTHAM είναι ένα πολύ καλό δείγμα του πως πρέπει να είναι ένα crossover ανάμεσα σε δυο χαρακτήρες από διαφορετικές εκδοτικές και κόσμους. Μπορεί να λειτουργήσει εισαγωγικά, ακόμη και για όσους δεν γνωρίζουν τίποτε για κάποιον από τους δύο. Είναι fun, self-contained και, τελικά, ένα καλό comic, που δε βασίζεται μόνο στο ότι θα αγοραστεί από τους fans των χαρακτήρων επειδή είναι mega-event.

Το JUDGMENT ON GOTHAM δεν είναι, σε καμιά περίπτωση, το MAUS ή το WATCHMEN, αλλά το θετικό είναι ότι δεν τρέφει ψευδαισθήσεις μεγαλείου. Σε μια εποχή που τα comics προσπαθούσαν να είναι "σοβαρά" (το "σοβαρά" μέσα σε πολλά εισαγωγικά...) και "σκοτεινά", με το αποτέλεσμα να βγαίνει τουλάχιστον αστείο (αν όχι απλά κακό), οι John Wagner και Alan Grant είχαν το θάρρος να παίξουν με τους χαρακτήρες και να γράψουν μια πνευματώδη, αστεία ιστορία, με ατάκες που σκοτώνουν και σκηνές που μένουν αλησμόνητες.


ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Τα VENDETTA ΙN GOTHAM, ULTIMATE RIDDLE και DIE LAUGHING, αποτελούν, κατά κάποιον τρόπο, συνέχειες του JUDGMENT ON GOTHAM και μπορείτε να τα βρείτε όλα μαζί στο BATMAN/JUDGE DREDD FILES. Αν θέλετε περισσότερο Dredd, προτείνω το JUDGE DREDD: AMERICA, ή ακόμα και τα COMPLETE CASE FILES.

Για περισσότερο Simon Bisley, αναζητείστε το SLAINE: THE HORNED GOD, ή τις ιστορίες JUDGE DREDD που είχε κάνει για το περιοδικό ROCK POWER. Μια επίσης πολύ καλή περίπτωση, είναι τα πρώτα limited series του LOBO, όπου τα κοινά στοιχεία με το JUDGMENT ON GOTHAM δεν περιορίζονται σε μερικά ονόματα δημιουργών, αλλά συνεχίζουν και στο περιεχόμενο του comic.comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi