Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


02-03-08
SOLAR: ALPHA AND OMEGA

του Γιώργου Χατζηκωστή

Writer: Jim Shooter

Artist: Barry Windsor-Smith

First Published: 1991-1992

Format: Serialized story (SOLAR: MAN OF THE ATOM #1-10)

Valiant Comics


ΙΣΤΟΡΙΑ: Ο πυρηνικός φυσικός Phil Seleski, στην προσπάθεια του να αποτρέψει την καταστροφή του πυρηνικού εργοστασίου της πόλης Edgewater, εισέρχεται μέσα στον αντιδραστήρα, ως μια τελευταία πράξη απελπισίας. Παραδόξως, επιζεί, ή πιο σωστά, αναγεννάται, με τρομερά εγκαύματα, που όμως σύντομα θεραπεύονται πλήρως, προς έκπληξη των γιατρών που παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας του.

Ο Phil θα τεθεί υπό ειδική παρακολούθηση, απομονωμένος από τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ οι ικανότητες του συνεχίζουν να εξελίσσονται. Κάθε μορφή ενέργειας είναι πλέον υπό τον έλεγχο του, αρκεί να το θελήσει, ενώ τα όρια των δυνατοτήτων του παραμένουν άγνωστα. Ταυτόχρονα, αρχίζει να χάνει ένα μέρος της ανθρωπιάς του, θεωρώντας τον εαυτό του κάτι παραπάνω από κοινό θνητό - θεό, όπως αναφέρει ο ίδιος. Η έλξη του, όμως, προς την τέως συνάδελφο του Gayle, παραμένει υπαρκτή...


ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Κάποιες μικρές λεπτομέρειες, στον τρόπο που προσέγγιζε η Valiant τα superhero comics. Σπάνια έβρισκες μέσα σε έναν τίτλο της εταιρίας, στοιχεία όπως thought balloons και ηχητικά εφέ. Ήταν μια απόπειρα απομάκρυνσης από τις τυπικές αφηγηματικές τεχνικές, τις οποίες ακολουθούσε το συγκεκριμένο genre επί χρόνια, καθώς και μια συνειδητή προσπάθεια δημιουργία ενός κλίματος, πιο κοντινού στον δικό μας κόσμο - πιο ρεαλιστικού, αν θέλετε. Στην πρώτη σελίδα της ιστορίας, βλέπουμε μια έντονη λάμψη και ένα τζάμι να σπάει, χωρίς να συνοδεύεται από τα αντίστοιχο sound effects, προϊόν του letterer, αναγκάζοντας τον αναγνώστη να ενεργοποιήσει την φαντασία του, προκειμένου να "συμπληρώσει τα κενά".

Εφόσον, από τις πρώτες σελίδες, γίνεται αντιληπτό ότι αυτό το origin λειτουργεί με διαφορετικούς κανόνες, η συνέχεια δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Ο πρωταγωνιστής δεν εμφανίζεται ούτε μια φορά με την κλασική κόκκινη στολή του, ούτε αποκαλεί τον εαυτό του, με το superhero όνομα του, πλην μιας χιουμοριστικής σκηνής. Οι κάτοικοι του universe της Valiant δεν αντιμετωπίζουν στωικά την ύπαρξη του, αφού, στον κόσμο τους, οι άνθρωποι που ίπτανται δεν είναι καθημερινό φαινόμενο.

Ο Jim Shooter (ένας, κατά τη γνώμη μου, υποτιμημένος συγγραφέας) δόμησε την ιστορία με μαεστρία, κάνοντας παράλληλα χρήση ζωντανών διαλόγων, καθώς και ιδιαιτέρως ευφάνταστων, περιγραφικών captions. Η αποξένωση του Phil από την ανθρωπότητα, γίνεται σταθερά και σταδιακά, όσο ο ίδιος ανακαλύπτει το πλήρες εύρος των δυνατοτήτων του. Ο ίδιος μπορεί πλέον να χαρακτηρίζει τον εαυτό του "θεό", τα πάθη και οι αδυναμίες του, όμως, παραμένουν, ως τα τελευταία στοιχεία της ανθρώπινης υπόστασης του - αυτά που θα τον καταδικάσουν. Αναπόφευκτα, οδηγούν αυτόν και την ιστορία, σε αποκαλυπτικών διαστάσεων φινάλε.

O Barry Windsor-Smith είναι γνωστός -και αγαπητός, πιστεύω- από τις (δικαίως) fan-favorite δουλειές του στα πρώτα χρόνια του CONAN της Marvel. Η συμμετοχή του στα πρώτα χρόνια της Valiant υπήρξε σημαντικότατη, με το απόλυτα προσωπικό του ύφος να προσθέτει class και φινέτσα, σε κάθε έκδοση της εταιρίας που φέρει το όνομα του. Εδώ, έχετε την δυνατότητα να τον δείτε να μεγαλουργεί, σε ένα είδος απομακρυσμένο από το κλασσικό sword and sorcery - στο (τότε) μοντέρνο superhero comic. Τέλος, είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία του μεγαλύτερου panel στην ιστορία των comics, το οποίο έχει διαστάσεις δέκα σελίδων, και αποτελεί το κλείσιμο της ιστορίας. Η αποκάλυψη του έγινε τμηματικά, αφού με κάθε τεύχος, η εκδοτική, πρόσφερε στους αναγνώστες της, το 1/10 αυτού.


ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Σε ένα ολοκληρωμένο origin, όπως αυτό εδώ, αποτέλεσμα της συνεργασίας, δυο δημιουργών-θρύλων, η απάντηση θα μπορούσε να είναι η τυπική, που σας δίνουμε συχνά σε αυτό το σημείο του εκάστοτε Comicdom File: Απολύτως τίποτα! Το ξέρω, έχετε βαρεθεί να διαβάζετε τα ίδια...

Για να γκρινιάξω και λίγο, όμως, το μόνο ελάττωμα που εντοπίζω, δεν είναι προνόμιο του συγκεκριμένου storyline, της εταιρίας γενικότερα. Τα χρώματα, δυστυχώς, αν και πλούσια και... πολλά (δεν υπάρχουν "μονοχρωματικές επιλογές", τύπου Marvel των τελευταίων ετών), φαίνονται διαρκώς λίγο "ξεπλυμένα".


ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Αν ακούτε συχνά από τους γύρω σας, πόσο ωραίο ήταν το Valiant Universe, στα πρώτα του χρόνια, αλλά δεν ξέρατε από πού να κάνετε την αρχή του ταξιδιού σας σε αυτό, το SOLAR: ALPHA AND OMEGA είναι μια καλή αφετηρία. Προσφέρει το origin ενός των σημαντικότερων πρωταγωνιστικών χαρακτήρων, φέροντας τους σπόρους πολλών γεγονότων, που επηρέασαν της μελλοντικές εξελίξεις σε ολόκληρο το universe. Η παρούσα στιγμή είναι από τις πιο λαμπρές του σύμπαντος της Valiant, αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στην ανάπτυξη του. Κρίμα που ένα universe με τέτοιο potential, μένει ανεκμετάλλευτο στις μέρες μας. (Editor's Note: Not for long, if we're lucky...)


ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Στα πρώτα χρόνια των 90's, η Valiant αποτέλεσε μια πλούσια δημιουργική όαση, προσφέροντας ένα σφιχτοδεμένο superhero universe, αξιολογότατων (το λιγότερο) τίτλων, που σύντομα, όμως, στέρεψε, μετά την αποχώρηση των Shooter, Windsor-Smith και Layton. Αν έπρεπε να επιλέξω κάτι πιο συγκεκριμένο, από εκείνα τα χρόνια, θα πρότεινα, εκτός από τη σειρά SOLAR: THE MAN OF ATOM (που αποτελεί προφανή πρόταση), τα MAGNUS: ROBOT FIGHTER, ARCHER AND ARMSTRONG και HARBINGER. Αν πάλι θέλετε μια πιο γενική πρόταση (και αισθάνεστε αρκετά adventurous για να δοκιμάσετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα), τότε οτιδήποτε κυκλοφόρησε η Valiant, μέχρι και το τέλος του 1993, είναι άξιο της προσοχής σας.comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi