ΙΣΤΟΡΙΑ: Πριν από αρκετά χρόνια, ένας κομήτης έπεσε στη μικρή πόλη Pederson. Για κάποιο λόγο, όσα έμβρυα συλλήφθηκαν εκείνο το συγκεκριμένο βράδυ, στην ευρύτερη περιοχή, κατέληξαν σε υγιέστατα παιδάκια, που όμως, μερικά χρόνια αργότερα, παρουσίασαν υπερφυσικές ικανότητες. Η ιστορία του RISING STARS παρακολουθεί τα 113 άτομα, μέσα από τα μάτια ενός από αυτά. Συγκεκριμένα, μέσα από τις σελίδες των είκοσι τεσσάρων τευχών, παρακολουθούμε την αφήγηση του ενήλικα John Simon, ενός από τους Specials, αρκετά χρόνια μετά, όταν ο καθένας από τους Specials πήρε το δικό του δρόμο. Άλλοι έγιναν αστυνομικοί, άλλοι εγκληματίες, άλλοι celebrities, άλλοι superheroes και άλλοι απλοί οικογενειάρχες. Τη χρονική στιγμή που ακούμε την αφήγηση του Simon, ο ίδιος είναι ο μοναδικός επιζών.
Το RISING STARS χωρίζεται σε τρία storylines. Στο πρώτο, βλέπουμε την καταγωγή των Specials και μαθαίνουμε για το πώς ανακάλυψαν και εκμεταλλεύτηκαν, καθώς μεγάλωναν, τις δυνάμεις τους. Επιπλέον, μαθαίνουμε για ένα δολοφόνο ανάμεσά τους, ο οποίος ανακάλυψε ότι, κάθε φορά που ένας Special πεθαίνει, οι υπόλοιποι γίνονται δυνατότεροι. Στο δεύτερο storyline, παρακολουθούμε την επιχείρηση μιας ομάδας Specials, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τους παλιούς φίλους τους, προκειμένου να ελευθερώσουν μια ολόκληρη πόλη από την τυραννία τους. Τέλος, στο τρίτο, οι εναπομείναντες Specials προσπαθούν να βελτιώσουν τον κόσμο, ο καθένας με τον τρόπο που επιτρέπουν οι δυνάμεις του, ωστόσο, ο πόλεμος εναντίον τους (από επιχειρήσεις και κυβερνήσεις) είναι αδυσώπητος.
ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Η superhero διάσταση του RISING STARS δεν αποτελεί παρά ένα μόνο από τα στοιχεία του. Σκεφτείτε πως είναι τόσο "superhero", όσο και το THE WALKING DEAD είναι "zombie comic". Οι πρωταγωνιστές έχουν υπερφυσικές δυνάμεις (ο καθένας τη δική του), αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, το storyline επικεντρώνεται όχι τόσο σε αυτές, όσο στις προσωπικότητες των ηρώων, τις μεταξύ τους σχέσεις, τα αποτελέσματα της φύσης τους, αλλά και τις αντιδράσεις του κόσμου. Με λίγα λόγια, οι Specials δεν πλησιάζουν καν τα cheesy κλισέ των superheroes και το όλο εγχείρημα θυμίζει, σε μεγάλο βαθμό, το concept "super powers in the real world", που πρωτοείδαμε στο WATCHMEN. Η γραφή του Straczynski συστήνει τα αρκετά μέλη του... cast του, με πληρότητα και εξαιρετικό τρόπο, από το παρελθόν (μέσω των flashbacks) μέχρι σήμερα. Ο καθένας από τους χαρακτήρες, είναι ιδιαίτερος και ξεχωριστός, σε σχέση με τους υπόλοιπους, και αναπτύσσεται, παράλληλα με την ιστορία, η οποία διατηρεί σωστό ρυθμό. Επιπλέον, τον αναγνώστη περιμένουν και αρκετές ανατροπές, καθώς και αρκετά συγγραφικά τρικ. (Τα οποία, εδώ, δεν έχουν σχέση με γεγονότα που "δε συνέβησαν χάρη στη μαγεία" - pun intended!) Το σχέδιο, τέλος, παρά το γεγονός ότι κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα, επιφυλάσσει κάποιες εκπλήξεις στον αναγνώστη (το κλείσιμο του issue #5, ήταν για μένα, όταν το πρωτοδιάβασα, μια mind-blowing εμπειρία, χάρη στο "τρικ" του τελευταίου πάνελ).
ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Και μόνο το γεγονός ότι, τελικά, το RISING STARS ολοκληρώθηκε, μοιάζει με θαύμα, ειδικά για τους πιστούς αναγνώστες των ongoing issues. Μετά από μερικά τεύχη, ξεκίνησαν τα προβλήματα, τα οποία, αρχικά, μεταφράστηκαν σε πολύμηνες καθυστερήσεις έκδοσης. Μετά από αρκετούς μήνες "θα βγει-δε θα βγει το επόμενο και πότε;" ο JMS και η Top Cow τα τσούγκρισαν οριστικά, με τον πρώτο να κατηγορεί την εκδοτική πως τον άφησε στην απ' έξω, στη συμφωνία για ενδεχόμενη κινηματογραφική μεταφορά του comic. Έτσι, η σειρά σταμάτησε στο #21. Τα τρία εναπομείναντα issues εκδόθηκαν, τελικά, μεταξύ των τελών του 2004 και των αρχών του 2005, όταν οι δύο πλευρές τα ξαναβρήκαν. Επιπλέον, υπήρξαν συνεχείς αντικαταστάσεις καλλιτεχνών, οι οποίες δε δικαιολογούνται σε ένα 24-issue series. Πολλοί από αυτούς, μάλιστα, χειροτέρεψαν ένα, ούτως ή άλλως, μέτριο σχέδιο. Γενικά, το σχέδιο δεν ήταν ποτέ το δυνατό σημείο της σειράς. Ειδικά στους τομείς της ανατομίας και της σκίασης, τα προβλήματα ήταν αρκετά και τα πράγματα χειροτέρευαν ή βελτιώνονταν, ανάλογα με τον penciller. Σίγουρα, οι επιλογές σε αυτόν τον τομέα δεν ήταν και οι καλύτερες.
Όλα αυτά τα επιχειρηματικά προβλήματα είχαν, πάντως, αντίκτυπο και στο ίδιο το comic, καθώς η ιστορία εμφανίζει κάποια σημάδια κόπωσης, κάπου στην αρχή του δεύτερου μισού της.
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Είμαι σίγουρος ότι όποιος διαβάσει το RISING STARS, είτε από τα trades, είτε από το deluxe hardcover (το οποίο περιέχει και τα 24 τεύχη, συν τα #0, #1/2 και Prelude), θα το ευχαριστηθεί πολύ περισσότερο από όσους έκαναν τεράστια υπομονή επί έξι περίπου χρόνια, μέχρι να ολοκληρωθεί η σειρά. Παρά τα προβλήματα και τις όποιες αδυναμίες της, η σειρά είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και προσφέρει, εκτός από ώρες διασκεδαστικής ανάγνωσης, αρκετούς σπάνια διατυπωμένους προβληματισμούς, ενδιαφέροντα συγγραφικά και σχεδιαστικά "τρικ" και μικρές ή μεγάλες ανατροπές. Προσωπικά, ποτέ δεν συμπάθησα το artwork της σειράς, ωστόσο, ο JMS πάντα κατάφερνε να με κρατήσει με την ιστορία του και τον τρόπο γραφής του.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Παρά το γεγονός ότι ο JMS έγινε αρχικά γνωστότερος για τα τηλεοπτικά του σενάρια (BABYLON 5), η κληρονομιά του στο μέσο των comics είναι μεγάλη. Εκτός από το πρόσφατο THE TWELVE, o Straczynski έχει γράψει για αρκετούς superheroes της Marvel (AMAZING SPIDER-MAN #471-545, FANTASTIC FOUR #527-541, STRANGE: BEGINNINGS AND ENDINGS, SILVER SURFER: REQUIEM, THOR).
Εκτός Marvel, ο JMS ασχολήθηκε και με άλλα, μη superhero, comics, όπως το πολύ καλό MIDNIGHT NATION και μεμονωμένα issues των μεταφορών σε χαρτί των BABYLON 5, STAR TREK και THE TWILIGHT ZONE.
Το universe του RISING STARS, επιπλέον, μεγάλωσε, χάρη στην κυκλοφορία τριών spin-offs. Πρόκειται για τα BRIGHT, VOICES OF THE DEAD και UNTOUCHABLE, τρία mini series που πραγματεύονται τη ζωή διαφορετικών μελών των Specials. Το σενάριο, ωστόσο, δεν είναι του Straczynski αλλά της Fiona Avery (THE AMAZING SPIDER-MAN, X-MEN). Φυσικά, ίσως το RISING STARS να μην υπήρχε καν, αν δεν είχε προηγηθεί το WATCHMEN των Alan Moore και Dave Gibbons.
Όσοι από εσάς, τέλος, ψάχνετε κάτι που να θυμίζει το RISING STARS, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά σε δύο τηλεοπτικές σειρές που πραγματεύονται, πάνω-κάτω, παρόμοιες καταστάσεις. Πρόκειται για το THE 4400, το οποίο μοιάζει να έχει βασιστεί, σε μεγάλο βαθμό, στο comic του Straczynski, αλλά και το πασίγνωστο HEROES. |