Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


15-03-08
CONCRETE: FRAGILE CREATURE

του Αριστείδη Κώτση

Writer/Artist: Paul Chadwick

First Published: 1991

Format: 4-issue limited series

Dark Horse


ΙΣΤΟΡΙΑ: Φυλακισμένος σε ένα τσιμεντένιο σώμα, ο Concrete, προσπαθεί να "εκμεταλλευτεί" τις ικανότητες του, συμμετέχοντας στην ταινία "Rulers of the Omniverse". Με τη δύναμη και την αντοχή του, μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία πολλών οπτικών εφέ, που διαφορετικά θα χρειάζονταν ιδιαίτερο εξοπλισμό και ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Με τη συμμετοχή του αυτή, ελπίζει πως θα διασφαλίσει κάποια χρήματα, ώστε να καλύψει τουλάχιστον τους λογαριασμούς του.

Τα προβλήματα, όμως, μοιάζουν ατέλειωτα. Μοιάζει σαν τίποτε να μην πηγαίνει καλά και η ταινία είναι συνεχώς "στον αέρα", ενώ και η αντιμετώπιση από τους συνεργάτες του, κάνει τον Concrete να μην αισθάνεται καλά. Παράλληλα, η βιολόγος Maureen Vonnegut, που μελετά τη φυσιολογία του Concrete, έχει αποφασίσει να αναζητήσει "βοήθεια" στη μελέτη της, ρισκάροντας, όμως, έτσι, πάρα πολλά.


ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Το πανέμορφο artwork του Paul Chadwick. Αν και διατηρεί το λεπτομερές, προσωπικό του ύφος, καταφέρνει να αλλάζει το στυλ του από ρεαλιστικό (κοντά στο ύφος του Mark Schultz ή του Hal Foster) σε κάτι εντελώς διαφορετικό, με έντονες art-nouveau επιρροές. Ιδιαίτερη είναι η ικανότητα του να δημιουργεί ευφυέστατες συνθέσεις από panels και να χειρίζεται τη σελίδα και το ρυθμό του comic.

Το σενάριο είναι ζεστό και ανθρώπινο, με έξυπνες εναλλαγές, ώστε να κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Δεν προαπαιτεί το να γνωρίζει ο αναγνώστης λεπτομέρειες για το πως λειτουργεί ο κόσμος στον οποίο εξελίσσεται (αυτός της κινηματογραφικής βιομηχανίας), αλλά, όπως κάθε ολοκληρωμένο βιβλίο, τις παρέχει.

Από την άλλη, όταν το επιθυμεί, ο Chadwick καταφέρνει να εκφράσει προβληματισμούς, χωρίς να χρησιμοποιεί πομπώδη και "δασκαλίστικο" τόνο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα, μια ιδιαίτερα δυνατή σκηνή, με τον Concrete να απευθύνεται στους τηλεοπτικούς ρεπόρτερ.


ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Η παλέτα των χρωμάτων που χρησιμοποιεί η Elizabeth Chadwick είναι πολύ ιδιαίτερη, και ενώ γενικά δημιουργεί πολύ καλές εντυπώσεις, μπορεί, σε κάποια σημεία, να μη λειτουργεί πολύ καλά. Από την άλλη, η πιο πρόσφατη ασπρόμαυρη έκδοση, που πρόσφατα κυκλοφόρησε, έχει και αυτή τα μειονεκτήματα της, πράγμα λογικό, αφού ο Chadwick δείχνει να έχει στο μυαλό του την ύπαρξη και χρήση των χρωμάτων, στον τρόπο με τον οποίο το comic λειτουργεί.


ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Το FRAGILE CREATURE είναι το πρώτο limited series του CONCRETE. Μέχρι τότε, κυκλοφορούσε ως ασπρόμαυρη ongoing σειρά, ενώ κατά καιρούς εμφανίζονταν και κάποιες σύντομες ιστορίες. Μετά και την κυκλοφορία του (όχι και τόσο επιτυχημένου) CONCRETE CELEBRATES EARTH DAY, ο Chadwick ανασύνταξε τις δυνάμεις του και αποφάσισε να συνεχίσει σε διαφορετικό δρόμο.

Αντλώντας έμπνευση από την προσωπική του εμπειρία με τη βιομηχανία του κινηματογράφου, περιγράφει το πως λειτουργεί, ρίχνοντας της μια ιδιαίτερα κριτική ματιά. Ταυτόχρονα, παρουσιάζει, με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο, τους ανθρώπους που εμπλέκονται σε αυτή, αν και κρατά μια ματιά συμπάθειας για τον κάθε καλλιτέχνη, που προσπαθεί να ολοκληρώσει, υπό πάσης φύσεως αντίξοες συνθήκες, το έργο του.


ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Ολόκληρο το CONCRETE, από τις πρώτες του ιστορίες ως το HUMAN DILEMMA (επίσης εδώ), επανεκδόθηκε πρόσφατα και κυκλοφορεί σε μια ιδιαίτερα συμφέρουσα μορφή. Μπορείτε, επίσης, να αναζητήσετε και το THE WORLD BELOW, του ιδίου δημιουργού, αλλά και τα πρώτα τεύχη του DARK HORSE PRESENTS, όπου ο Concrete έκανε το ντεμπούτο του.



comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi