Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


29-03-08
LEAGUE OF EXTRAORDINARY GENTLEMEN

του Αριστείδη Κώτση

Writer: Alan Moore

Artist: Kevin O' Neill

First Published: 1999

Format: 6-issue limited series

DC Comics (Wildstorm)


ΙΣΤΟΡΙΑ: Βρισκόμαστε στα τέλη του 19ου Αιώνα. Η Mina Murray, πρόσφατα διαζευγμένη και γνωστή από την "περιπέτεια" της με διάσημο κόμη των Καρπαθίων, υπό την καθοδήγηση του Campion Bond και του μυστηριώδους Μ., συγκεντρώνει τα μέλη που θα αποτελέσουν τη νέα League of Extraordinary Gentlemen. Αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο, βέβαια, και θα καταλήξει να αναζητεί, μεταξύ άλλων, τον Alan Quatermain, σε κάποιο οπιοποτείο, ή τον αόρατο άνθρωπο, σε κάποια σχολή για νεαρές δεσποινίδες.

Ποιά θα είναι τα μέλη της ομάδας; Ποιός είναι ο μυστηριώδης κύριος M. και, το κυριότερο, ποιά είναι η απειλή αυτή που καθιστά την συγκέντρωση της ομάδας αναγκαία.


ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Το LEAGUE OF EXTRAORDINARY GENTLEMEN είναι, τόσο για τους δημιουργούς του, όσο και για τον αναγνώστη του, ένας πανέξυπνος και πανέμορφος γρίφος. Ο Moore συγκέντρωσε ένα τεράστιο αριθμό χαρακτήρων και καταστάσεων από τη λογοτεχνία της Βικτοριανής εποχής και σχημάτισε μια εντελώς νέα εικόνα. Στον αναγνώστη, απομένει να αποκρυπτογραφήσει τις αναφορές και να εκμεταλλευτεί όλες αυτές τις μικρές υπέροχες λεπτομέρειες, που βρίσκονται κρυμμένες σε κάθε panel.

Ο Kevin O' Neill αποδεικνύεται ο ιδανικός συνεργάτης του Moore για το LOEG, αφού καταφέρνει να συνδυάζει το αφελές με το μεγαλειώδες και να αλλάζει το ύφος του από τρομακτικό σε καρτουνίστικο, ανάλογα με τις ανάγκες του σεναρίου.


ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Αν και είναι μια αρτιότατη τεχνικά, πανέμορφη πνευματική πρόκληση και μια ενδιαφέρουσα περιπέτεια, το LOEG δεν είναι κάτι πολύ παραπάνω από αυτό. Δε διηγείται, δηλαδή, μια ιστορία που θα αλλάξει τη ζωή του αναγνώστη και θα του αποκαλύψει κάτι για τη φύση του ανθρώπου και του κόσμου, αλλά ένα πολύ καλοφτιαγμένο adventure story.

Δε γίνεται να μη σχολιάσουμε την απόφαση του editor της DC να καταστρέψει όλα τα αντίτυπα του πέμπτου τεύχους του LOEG και να τα ξαναστείλει στο τυπογραφείο, επειδή περιείχαν την ανατύπωση μια διαφήμισης προϊόντος γυναικείας υγιεινής της εποχής, με την ονομασία "Marvel" και υπήρξε ο φόβος μήπως θιγεί η "άλλη" εταιρεία.


ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Η ιδέα για μια ομάδα από ήρωες της βικτοριανής λογοτεχνίας, βρισκόταν στο μυαλό του Alan Moore για πάρα πολλά χρόνια. Ήδη, από την εποχή του SWAMP THING, είχε αναφέρει, στην εισαγωγή ενός trade, μια αντίστοιχη ιδέα. Αργότερα, όταν ξεκίνησε το LOST GIRLS, έδειξε ξανά τη διάθεση να "παίξει" με υπάρχοντες λογοτεχνικούς χαρακτήρες. Αρχικά, στα πλάνα του Moore, ήταν να συνεργαστεί με τον Simon Bisley και η σειρά να ονομάζεται LEAGUE OF EXTRAORDINARY GENTLEFOLK. Η υλοποίηση της ιδέας, όμως, ήρθε αρκετά χρόνια αργότερα και αποτέλεσε τον πρώτο (και πιθανότατα τον πιο επιτυχημένο εμπορικά) τίτλο του ABC line, που κυκλοφόρησε από τη Wildstorm.

Το LOEG είναι ένα comic που μοιάζει με τα βιβλία της εποχής που περιγράφει. Προσφέρει μια καλοφτιαγμένη περιπέτεια, γεμάτη από εντυπωσιακά στοιχεία, με plot twists και ενδιαφέρουσα εξέλιξη, που εξασφαλίζουν την ψυχαγωγία του αναγνώστη.


ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Κάθε γρίφος έχει τη λύση του. Αν παραιτηθήκατε από την αναζήτηση χαρακτήρων και αναφορών, υπάρχει το HEROES & MONSTERS: THE UNOFFICIAL COMPANION TO THE LEAGUE OF EXTRAORDINARY GENTLEMEN, του Jess Nevins, για να σας ξεμπερδέψει.

Η ιστορία της League συνεχίζεται στο δεύτερο volume, αλλά και στο πρόσφατο BLACK DOSSIER. Παράλληλα, μπορείτε να αναζητήσετε και την υπόλοιπη ABC line του Moore (TOM STRONG, PROMETHEA, TOP TEN, TOMORROW STORIES). Στην ίδια εποχή, αλλά σε ένα πολύ διαφορετικό και πολύ πιο ρεαλιστικό Λονδίνο, αναφέρεται το FROM HELL. Αν, πάλι, αυτή η συνύπαρξη όλων αυτών των χαρακτήρων ερέθισε τη φαντασία σας, μπορείτε να τολμήσετε το LOST GIRLS, όπου οι Alice, Wendy και Dorothy (από τα ALICE IN WONDERLAND, PETER PAN και WIZARD OF OZ, αντίστοιχα) συναντιούνται κάτω από "ιδιαίτερες" συνθήκες.

Για όσους εντυπωσιάστηκαν από το artwork του Kevin O' Neill, θα πρότεινα τα NEMESIS THE WARLOCK και MARSHAL LAW (και τα δυο γραμμένα από τον Pat Mills).comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi