Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


18-05-08
D.R. & QUINCH

του Αριστείδη Κώτση

Writer: Alan Moore

Artist: Alan Davis

First Published: 1984-1985 (serialized in 2000AD #317, 350-359, 363-367, 2000AD Sci-Fi Special 1985), 1986 (trade paperback)

Format: Trade Paperback

Rebellion


ΙΣΤΟΡΙΑ: Τί κάνουν δυο νεαρά αγόρια που αποβλήθηκαν από το κολλέγιο. Ο Ernie Quinch και ο κολλητός του Waldo Dobbs, που όλοι τον ξέρουν απλά σαν D.R. (αρχικά των λέξεων "Diminished Rensposibility", δηλαδή "μειωμένης ευθύνης"), δεν τα βάφουν μαύρα. "Δανείζονται" ένα διαστημόπλοιο-χρονομηχανή που βρίσκουν εύκαιρο και επισκέπτονται με αυτό έναν εντελώς χάλια και αδιάφορο πλανήτη, που ονομάζεται Γη. Για να το διασκεδάσουν λιγάκι, εξαφανίζουν ένα είδος που ονομάζεται δεινόσαυροι, πετάνε μήλα στο κεφάλι ενός τύπου που λέγεται Νεύτωνας και όταν βαρεθούν, ανατινάζουν τον πλανήτη.

Αυτή είναι μια μόνο από τις περιπέτειες των νεαρών D.R. και Quinch, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, θα καταταγούν στο στρατό, θα (προσπαθήσουν να) γυρίσουν τη δική τους ταινία, θα πάνε στην κατασκήνωση, θα προσπαθήσουν να γίνουν υποδειγματικοί πολίτες (χωρίς ιδιαίτερα επιτυχημένα αποτελέσματα) και, όπως είναι φυσικό για την ηλικία τους, θα επιδιώξουν να συνάψουν σχέσεις με το άλλο φύλο. Το σίγουρο είναι πως, ότι και να κάνουν, τους ακολουθούν καταστροφές πλανητικών διαστάσεων.


ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Το γεμάτο δυναμισμό και ενέργεια artwork και η ανεξάντλητη φαντασία του Alan Davis. Εικόνες που δε χωρούν μέσα στα καρέ τους, εξωγήινοι με παράξενα αλλά και οικεία πρόσωπα και ένας ολόκληρος κόσμος να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια του αναγνώστη.

Ο Alan Moore κάνει αυτό που ξέρει πολύ καλά: να χτίζει, μέσα σε λίγες σελίδες, ολοκληρωμένες ιστορίες και κόσμους. Στο D.R. & QUINCH, αποκαλύπτει πως έχει ταλέντο και στην κωμωδία (είδος στο οποίο δε μας έχει συνηθίσει), γράφοντας ένα από τα πιο αστεία comics στην ιστορία του 2000AD και όχι μόνο.


ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Όπως και αν το δούμε, υπάρχει κάτι το ανήθικο στο να χρησιμοποιούνται φόνοι και πυρηνικές εκρήξεις ως βάση ενός αστείου. Παρά τις ικανότητες των δημιουργών του, το D.R. & QUINCH είναι, στην ουσία του, κάτι πολύ κοντά σε "χοντροκομμένο καλαμπούρι".


ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Οι D.R. και Quinch έκαναν το ντεμπούτο τους σε ένα αυτοτελές TIME TWISTER (σειρά από ολιγοσέλιδα comics επιστημονικής φαντασίας, που περιστρέφεται γύρω από χρονικά παράδοξα), αλλά αποδείχθηκαν εξαιρετικά δημοφιλείς και επέστρεψαν στο 2000AD με νέες ιστορίες. Η επιτυχία που είχαν ήταν ένα ακόμη σκαλοπάτι για την καταξίωση των δημιουργών τους.

Το 2000AD μπαίνει στη χρυσή εποχή του, ενώ οι υπερ-ταλαντούχοι Βρετανοί δημιουργοί μοιάζουν αστείρευτοι. Οι προτάσεις για νέες σειρές έρχονται από παντού και ο Moore θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία, βρίσκοντας έδαφος για να δημιουργήσει κάποια από τα σπουδαιότερα comics του (V FOR VENDETTA, SWAMP THING).

Σίγουρα, το D.R. & QUINCH δεν έχει ούτε το βάθος ούτε την τελειότητα στην εκτέλεση που είχαν άλλα comics των δυο δημιουργών, αλλά αυτό δεν μειώνει ούτε στο ελάχιστο την αξία του, αφού παραμένει ένα εξαιρετικά καλοφτιαγμένο, διασκεδαστικό (και κάποιες φορές ξεκαρδιστικό) comic.

Οι D.R. και Quinch επέστρεψαν στις σελίδες του 2000AD λίγα χρόνια αργότερα, σχεδιασμένοι και πάλι από τον Alan Davis, με έναν άλλο σημαντικό Βρετανό συγγραφέα, τον Jamie Delano. Ο Delano (ευτυχώς) δεν προσπάθησε να μιμηθεί τη δουλειά του Moore και τους έβαλε να δίνουν συμβουλές σε γράμματα αναγνωστών. Το αποτέλεσμα ήταν διασκεδαστικό, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν ήταν ισάξιο της αρχικής σειράς.


ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Οι Alan Moore και Alan Davis είχαν συνεργαστεί ξανά στα MARVELMAN και CAPTAIN BRITAIN. Σίγουρα, αξίζει να αναζητήσετε και τις υπόλοιπα αριστουργηματικά FUTURE SHOCKS και TIME TWISTERS (από όπου προέκυψαν οι D.R. και Quinch), που έγραψε ο Moore και κυκλοφορούν με τον τίτλο THE COMPLETE ALAN MOORE FUTURE SHOCKS, αλλά και με την άλλη κωμική σειρά που δημιουργούσε εκείνη την εποχή, μαζί με τον Steve Parkhouse, με τίτλο THE BOJEFFRIES SAGA. Στις πρώιμες δουλειές επιστημονικής φαντασίας του Moore για το 2000AD, συγκαταλέγονται το εξαιρετικό THE BALLAD OF HALO JONES και το SKIZZ.

Αν, πάλι, αυτό που αναζητάτε είναι περισσότερο Alan Davis, πέρα από τα comics που προαναφέρθηκαν, μπορείτε να αναζητήσετε τα τεύχη του BATMAN AND THE OUTSIDERS που έκανε μαζί με τον Mike W. Barr, το σύντομο run του στο DETECTIVE COMICS (με τον ίδιο συγγραφέα), το run του στο EXCALIBUR και το Elseworlds, JLA: THE NAIL.comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi