Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


27-07-05
DEATH: THE HIGH COST OF LIVING

του Θοδωρή Χιώτη

Writer: Neil Gaiman

Artist: Chris Bachalo

First Published: Original series (1993), TPB (1994)

Format: Limited series

DC Comics (Vertigo)

ΙΣΤΟΡΙΑ: Η σειρά περιστρέφεται γύρω από την εξής απλή αλλά γοητευτική ιδέα: μια ημέρα κάθε εκατό χρόνια ο Θάνατος γίνεται θνητή (ο Θάνατος στο σύμπαν του Sandman είναι γυναίκα) για να νιώσει την εμπειρία της θνητότητας. Εμείς στο THE HIGH COST OF LIVING θα περιηγηθούμε μαζί με την Death και έναν παρ' ολίγον αυτόχειρα (τον οποίο σώζει η Death), τον δεκαεξάχρονο Sexton (=νεωκόρος), ένα τυπικό μέλος της Generation X. Η Death μαζί με τον Sexton πρέπει να ψάξουν και να βρουν την καρδιά της μισότρελης μάντισσας Mad Hettie. Στην πορεία η Death και ο Sexton θα αιχμαλωτιστούν από τον τρελό Eremite, ο οποίος ψάχνει την Death εδώ και χρόνια (για την ακρίβεια από την τελευταία συνάντησή τους στο BOOKS OF MAGIC), αλλά θα αποδράσουν και τελικά θα βρουν την καρδιά της Hettie. Στο τέλος η Death φυσικά πεθαίνει.

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Το DEATH: THE HIGH COST OF LIVING, ένα από τα πρώτα mini-series που έβγαλε η τότε νεοσυσταθείσα Vertigo, πατά πάνω στη μυθολογία του SANDMAN και την επεκτείνει έξω από το σύμπαν των Endless και του Sandman. Το σενάριο είναι πολύ πιο πολύπλοκο από ό,τι αρχικά φαίνεται: π.χ. το κέντρο της ιστορίας της Death αποτελεί την περιφέρεια της ιστορίας της Mad Hettie, και γενικότερα στο THE HIGH COST OF LIVING η περιφερειακή προσέγγιση της ιστορίας ενός χαρακτήρα αποτελεί το κέντρο της ιστορίας ενός άλλου. Με αυτό τον τρόπο, ο Gaiman, σε μια ιστορία για το θάνατο, τονίζει το αλληλένδετο της αλυσίδας της ζωής και του θανάτου. Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι το σκίτσο του Bachalo και το σενάριο του Gaiman εδώ μοιάζουν φτιαγμένα το ένα για το άλλο.

ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Η συνέχεια του THE HIGH COST OF LIVING (DEATH: THE TIME OF YOUR LIFE), χωρίς να είναι κακή, αφαιρεί από τη δυναμική της προγενέστερης σειράς καθώς υποπίπτει στο σφάλμα της ηθικοπλαστικής αφήγησης. Είναι η εποχή που ο Gaiman προσπαθούσε να αποδείξει ότι είναι και συγγραφέας πρόζας...

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Οφείλουμε να σημειώσουμε τη σημειολογική ακρίβεια της κυκλοφορίας του mini-series: πάνω στην έκρηξη της εξάπλωσης του lifestyle κινήματος του grunge. Τυχαίο; Δεν το νομίζω καθώς το DEATH: THE HIGH COST OF LIVING χαρακτηρίζεται από μια λεπτή ειρωνεία η οποία σχολιάζει τη θανατολαγνεία, τη μιζέρια αλλά και την πόζα που χαρακτήριζε το κίνημα του grunge (ο Sexton φυσιογνωμικά μοιάζει με τον Kurt Cobain και φαίνεται να συμμερίζεται πολλά από τα πιστεύω του κινήματος). Ακόμη και η επιλογή της Tori Amos για να γράψει την εισαγωγή στο trade paperback έχει τη σημειολογική της αξία: λίγους μήνες πριν την αυτοκτονία του Cobain, η Amos γράφει για το θάνατο, τη ζωή και την αυτοκτονία ενώ η ίδια έχει μόλις κυκλοφορήσει τη δική της εκτέλεση-ερμηνεία στο "Smells Like Teen Spirit". Το THE HIGH COST OF LIVING, με τον τρόπο του, σχολιάζει την μόδα των "grim and gritty" comics και αναιρεί την πόζα που τα διακρίνει.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Προφανώς τα TPB της "μητρικής" σειράς SANDMAN, αναφέροντας ενδεικτικά τα PRELUDES AND NOCTURNES, THE DOLL'S HOUSE και A GAME OF YOU και φυσικά το sequel του DEATH: THE HIGH COST OF LIVING, THE TIME OF YOUR LIFE, το οποίο όπως είπαμε δεν φτάνει σε ποιότητα το αρχικό. Επίσης το BOOKS OF MAGIC για να δούμε την πρώτη συνάντηση της Death με τον Eremite. Το GHOST WORLD του Dan Clowes, για μια διαφορετική οπτική στο δίλημμα του Sexton καθώς και το THE HOLY BIBLE των Manic Street Preachers.



comicdom files archive | email the author
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi