Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


17-08-05
V FOR VENDETTA

του ΣΕΑ

Writer: Alan Moore

Artist: David Lloyd

First Published: 1988-1989 (US Edition - originally published in incomplete form for Warrior Magazine in England)

Format: 10-issue maxi series

DC Comics

ΙΣΤΟΡΙΑ: Η πολιτική θεωρία στην πράξη. Όταν μιλάμε για έννοιες τόσο σημαίνουσες όπως αυτή της Αναρχίας ή της Δημοκρατίας, τότε σίγουρα η απλότητα της εκφοράς του λόγου, κατά την σχηματοποίηση των δύο αυτών κυρίων ονομάτων, δίνει τη θέση της σε μία ιδεολογία τόσο πολύπλοκη όσο και η πολυμορφική τους χρήση στο μυαλό του κάθε ανθρώπινου όντος. Και αυτό γιατί έννοιες σαν κι αυτές είχαν και θα έχουν πάντοτε, άπειρες μορφές και προσωπεία που θα αντικατοπτρίζουν την κάθε εποχή και τις τάσεις της. Το πολιτικό παρασκήνιο γίνεται προσκήνιο σε έναν κυκεώνα αντιπαραθέσεων, ο οποίος κάτω από τον ζυγό μίας μελλοντικής, υποθετικής αυτοκρατορίας τείνει να καταρρεύσει εξαιτίας της ίδιας του της κατασκευαστικής σύνθεσης. Ένας άνθρωπος ίσως να μην είναι ικανός από μόνος του να δημιουργήσει το Χάος που θα προκαλέσει μία τέτοια αλλαγή, όμως ο πρωταγωνιστής του δεκάλογου-δράματος που σκηνοθέτησε περίτεχνα ο Alan Moore θα δικαιώσει το "μη συμβατό".

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Η αποκέντρωση του φασιστικού προαστείου είναι ο ουσιαστικός αυτοσκοπός του αντι-ήρωα V. Αντιήρωας, όχι λόγω της εσωτερικής του αδράνειας ή μιας -απαραίτητης κατά τη βάση της- αντιεξουσιαστικής συμπεριφοράς απέναντι στην ιστορική απειλή. Η θέση αυτού του παραμορφωμένου καλλιτέχνη-επαναστάτη ως κινητήριου μοχλού της "παρακρατικής μηχανής" είναι αυτή που θα τον χαρακτηρίσει. Ο ανθρώπινος παράγοντας ενώνεται γραφικά με το πεπρωμένο του, με αποτέλεσμα την τελική του ταύτιση με το συμβολισμό της φύσης του. Η ακαμψία της αντίπαλης πλευράς στην παρακολούθηση της Μεταμόρφωσης της κοινωνίας, μέσα στην οποία ζει και δρα ο φύλακας-εκδικητής της ανεξαρτησίας του Πολίτη, θα παραχωρήσει άθελά της -ή μήπως όχι;- την εφαλτήρια βάση στον εχθρό, για την έναρξη των εορτασμών της 21ης Ιουλίου.

ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Η ύπαρξη αυτής της υποκατηγορίας στο COMICDOM FILES αυτής της εβδομάδας.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Η λογοτεχνική απόδοση ενός οράματος, μίας ιδέας, ενός κινήματος, ποτέ δεν αποδώθηκε πιστότερα μέσα από την Ένατη Τέχνη. Ο Alan Moore, με τη βοήθεια της επιλεκτικά ακατέργαστης γραμμής του David Lloyd, προσπάθησε να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό απ' ότι περίμεναν οι αναγνώστες του. Η απροειδοποίητη αλλοίωση ενός πολιτικού συστήματος σε άλλες περιπτώσεις ίσως μπορούσε να θεωρηθεί απαραίτητη. Στο συγκεκριμένο όμως Μανιφέστο κάθε εναλλαγή σκηνής, κάθε Πράξη του δράματος οδηγεί την κατεστημένα ανέραστη εξουσία στη λύτρωσή της. Είναι όμως ένας εξαγνισμός παροδικός, μια και η ιστορία τείνει να επαναλαμβάνεται αιώνια, πάντα με τα ίδια ακριβώς άχρωμα χαρακτηριστικά, αλλά κάθε φορά με μία μορφή αναγεννημένη πίσω από τη θατρική μάσκα που θα της κληροδοτηθεί.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Φυσικά το -ελάχιστα υποδεέστερο- WATCHMEN του Alan Moore. Το μοναδικό comic που θα μπορούσε να συγκριθεί και να κατηγοριοποιηθεί μαζί με το V FOR VENDETTA.

 comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi