Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


27-10-05
WHY I HATE SATURN

του Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου

Writer-Artist: Kyle Baker

First Published: 1990 (Piranha Press)

Format: One-shot Graphic Novel

DC Comics (Vertigo)

ΙΣΤΟΡΙΑ: Η Anne βγάζει τα προς το ζην, γράφοντας για ένα hip περιοδικό από εκείνα με πολύ attitude και ελάχιστη ουσία. Ζηλεύει τους "τακτοποιημένους" ανθρώπους, αλλά βαθιά μέσα της γνωρίζει ότι αυτή η ζωή δεν της ταιριάζει (γι αυτό εξάλλου και βαριέται αφόρητα όταν βρίσκεται κοντά τους). Και πώς θα μπορούσε να μην πλήττει, όταν η ίδια είναι μία οκνηρή, γκρινιάρα, νευρωτική και αυτοκαταστροφική συγγραφέας που υπεραναλύει τα πάντα, ώστε το τέλος να καταλήγει είτε να τα "κανιβαλίζει" με το χιούμορ, είτε να βυθίζεται σε ωκεανούς ανασφάλειας. Σαν να μην ήταν αρκετά μπερδεμένη η ζωή της, το πράγμα χειροτερεύει όταν η αδελφή της εμφανίζεται στο διαμέρισμά της, τραυματισμένη από τον πρώην εραστή της που την πυροβόλησε. Ιδιαίτερο στοιχείο; Η αδελφή της Anne είναι μέλος της κοινότητας "Leather Astro-Girls of Saturn". Και επιπλέον είναι η βασίλισσά τους! Το τι σημαίνουν αυτά, είναι μία έκπληξη που αξίζει να διαβάσετε το comic για να το μάθετε!

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Τα περισσότερα αστεία comics, ακροβατούν επικίνδυνα ανάμεσα στο πραγματικά αστείο και το ανόητο -ή εκείνο το χιούμορ που αφορά λίγους. Αντίθετα το WHY I HATE SATURN, έχει εξαιρετικά πνευματώδη αστεία, χωρίς όμως αυτά να αποπνέουν κακώς εννοούμενο ελιτισμό. Το αίσθημα του "been there, done that" είναι διάχυτο στο comic και η αίσθηση αυτή επανέρχεται εμβόλιμα κατά την ανάγνωσή του, ανάμεσα στους πανέξυπνους διαλόγους του. H συζήτηση ανάμεσα στην Anne και το φίλο της Ricky (κλασσική περίπτωση εύγλωττου και ευφυούς τύπου με τις ανάλογες "to the point" ατάκες, την κατάλληλη στιγμή) είναι ένας από τους απολαυστικότερους διαλόγους που έχουν υπάρξει σε "ενήλικο" comic, με υποδειγματική ροή και στιχομυθία που κάνει συνεχείς "εκκλήσεις" στην αντιληπτική ικανότητα του αναγνώστη.

Σχεδιασμένο εξ' ολοκλήρου με μαύρα μελάνια, επιμελώς άτσαλες γραμμές και εμπλουτισμένο με γκρίζες και σέπια αποχρώσεις, το WHY I HATE SATURN ξεχωρίζει με το καλαίσθητο sketchy ύφος του.

ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Την πρώτη φορά που διάβασα το WHY I HATE SATURN, ο εγκέφαλος του comics geek, δυσκολεύτηκε να επεξεργαστεί το γεγονός ότι δεν υπήρχαν captions και balloons εντός του σχεδίου. Δεν με ενόχλησε ακριβώς, απλά με δυσκόλεψε. Στην αρχή. Γιατί όταν μπήκα στο κλίμα του ιδιαίτερου αυτού τρόπου διήγησης, δεν με πείραξε καθόλου το γεγονός ότι τα λόγια βρίσκονταν κάτω από την εικόνα, υπό τη μορφή storyboard. Κι αυτό γιατί όταν το κείμενο είναι τόσο καλό, οι δύο "οντότητες" λειτούργησαν ως μια. Και όχι απλά ως ένα comic, αλλά ως ένα πραγματικά καλό comic.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Οποιοσδήποτε έχει μία κυνική ματιά για τις τέχνες, το life-style, την pop κουλτούρα, την κοινωνία, την πολιτική, τους vegetarians, τις σχέσεις, (με άλλα λόγια για τα πάντα) θα ανακαλύψει ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα σε αυτό το comic του Kyle Baker. Ο δημιουργός καταπιάνεται με τις σχέσεις των αστών ενηλίκων, παρουσιάζοντάς τες μέσα σε ένα πλαίσιο διαρκούς κριτικής και αμφισβήτησης, όχι με την ακαμψία μίας μελέτης που ακαδημαϊζει, αλλά με την ευλυγισία της ιδιαίτερης εικονογραφημένης αφήγησης που ο ίδιος επιλέγει. Το WHY I HATE SATURN είναι ένα comic για τους θιασώτες της ευφυούς σκέψης και των σαρκαστικών προσεγγίσεων.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Έχω την ευκαιρία να επικοινωνήσω το ταλέντο του Kyle Baker και θα προτείνω οτιδήποτε άλλο εκτός από Kyle Baker; Νο way! Αναζητήστε τα KYLE BAKER CARTOONIST (volumes 1 & 2), εκδόσεις που συλλέγουν τις καλύτερες γελοιογραφίες και strips του, την αυτοβιογραφική σειρά THE BAKERS και το adrenaline driven, I DIE AT MIDNIGHT, ένα εκπληκτικό comic, ενήλικης cartoon αισθητικής.



comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi