Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


12-01-06
X-MEN: DAYS OF FUTURE PAST

του Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου

Writers: Chris Claremont & John Byrne

Artist: John Byrne

First Published: 1981, 2-issue storyline (X-MEN #141 και THE UNCANNY X-MEN #142). 1989, trade paperback

Format: trade paperback

Marvel Comics

ΙΣΤΟΡΙΑ: Bρισκόμαστε στο μέλλον και συγκεκριμένα στον 21ο αιώνα (σ.σ. ημερομηνία αφάνταστα μακρινή για τη δεκαετία του 80, όταν και κυκλοφόρησε το comic). Όμως σε αυτό τον 21ο αιώνα, τα πράγματα έχουν πάρει εντελώς διαφορετική τροπή: Η εξουσία βρίσκεται στα χέρια των Sentinels και η θέση των μεταλλαγμένων δεν είναι καλύτερη από εκείνη των αιχμαλώτων στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Neutralising machines κρατούν υπό έλεγχο τις δυνάμεις των μεταλλαγμένων, ενώ οι τελευταίοι είναι υποχρεώμενοι να φορούν ένα Μ, που δηλώνει τη μιαρή φύση τους. Οι Fantastic Four και οι περισσότεροι X-Men είναι προ πολλού νεκροί, θύματα ενός άνισου αγώνα με τις μηχανές του μίσους. Ζωντανοί -αλλά ξεκάθαρα "παροπλισμένοι"- η Storm, o Wolverine, o Colossus και η σύζυγός του Kate (η γνωστή σε εμάς ως Kitty) Pryde, μαζί με έναν ανάπηρο Magneto, τον Franklin Richards και την κοπέλα του με το όνομα Rachel (αργότερα θα μάθουμε ότι πρόκειται για τη Rachel Summers, κόρη του Cyclops και της Phoenix), θα προσπαθήσουν όλοι μαζί να αλλάξουν τη ροή της Ιστορίας. Πώς; Θα στείλουν την Kate πίσω στο χρόνο, στο δικό μας παρόν. Λίγο, πριν όλα ξεκινήσουν. Μπορεί όμως κανείς -όσο υπεράνθρωπες δυνάμεις κι αν διαθέτει- να σταματήσει το μέλλον από το να συμβεί;

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Το γεγονός ότι λίγο πριν τη λήξη της συνεργασίας του και πρωτού οι "στάχτες" του DARK PHOENIX SAGA προλάβουν να κατακαθίσουν, οι Claremont και ,em>Byrne, δημιούργησαν το ίσως, σημαντικότερο κεφάλαιο της μεταλλαγμένης μυθολογίας. Μία εκπληκτική ιστορία που αξιοποίησε στο έπακρο τη γοητεία της χωροχρονικής περιπλάνησης και παρουσιάζοντας παράλληλα ένα κόσμο εφιαλτικό, όσο και αυτός των φασιστικών καθεστώτων. Το DAYS OF FUTURE PAST κατορθώνει μέσα σε δύο -και μόνο, τεύχη, να διηγηθεί μία ιστορία την οποία, πολλοί από τους σημερινούς δημιουργούς δεν θα μπορούσαν να διηγηθούν ούτε καν σε δώδεκα. Και σίγουρα όχι με το ίδιο αποτέλεσμα! ... Και κάτι ακόμα: Ο εξαίρετος τίτλος Days Οf Future Past, είναι μία μικρή παραλλαγή του ονόματος του πασίγνωστου άλμπουμ των Moody Blues, DAYS OF FUTURE PASSED. (So, don't credit it to the creators of the comic book).

ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Οι λάτρεις του υπερηρωικού genre, συμφωνούν όλοι σε δύο πράγματα σχετικά με αυτό το comic: Το ότι είναι απολαυστικό να το διαβάζεις, είναι το ένα. Και το ότι η απόλαυση θα είναι προκαθορισμένα μικρής διάρκειας, είναι το δεύτερο.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Έργα σταθμοί στα υπερηρωικά comics, οι δύο κορυφαίες ιστορίες των Claremont-Byrne, DAYS OF FUTURE PAST και DARK PHOENIX SAGA αποτέλεσαν σημεία αναφοράς για αναγνώστες και δημιουργούς, με τους τελευταίους να προσπαθούν απεγνωσμένα να γράψουν τα storylines που θα θεωρηθούν καλύτερα από αυτά τα δύο. Aκρως αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αυτού, ο Grant Morrison και τα δύο τελευταία του storylines στο NEW X-MEN, Planet X και Ηere Comes Tomorrow, που όμως, άφησαν από απλώς θετικές, ως άκρως αρνητικές εντυπώσεις.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Όσοι εκτιμούν τη δουλειά του διδύμου Claremont-Byrne έχουν αρκετές εναλλακτικές συγγενέστερη όμως είναι δίχως άλλο το X-MEN: THE DARK PHOENIX SAGA. Όσοι πάλι ενδιαφέρονται για τη συνέχεια αυτής της ιστορίας, μπορούν να τσεκάρουν το trade paperback DAYS OF FUTURE PRESENT που μπορεί να μην αγγίζει καν σε μεγαλείο το DAYS OF FUTURE PAST, έχει όμως αρκετές καλές στιγμές.



comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi