Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


09-03-06
GIANT SIZED X-MEN #1

του Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου

Writer: Len Wein

Artist: Dave Cockrum

First Published: May 1975

Format: one shot comic

Marvel Comics

ΙΣΤΟΡΙΑ: O καθηγητής Xavier στρατολογεί μεταλλαγμένους από όλο τον κόσμο, με στόχο να δημιουργήσει μία νέα ομάδα X-Men, η οποία με την καθοδήγηση του Cyclops θα προσπαθήσει να ελευθερώσει τους Marvel Girl, Angel, Iceman, Havok και Polaris από τα "πλοκάμια" του ζωντανού νησιού, Krakoa. Οι μεταλλαγμένοι αυτοί δεν είναι άλλοι από τους:
-Wolverine, ο αντικοινωνικός καναδός με το δύσκολο παρελθόν, τα κτηνώδη ένστικτα στη μάχη, το σκελετό από αδαμάντιο που καταλήγει στα χέρια του σε έξι κοφτερές λεπίδες, καθώς και την πολύτιμη μεταλλαγμένη δύναμη healing factor (αυτοθεραπευόμενο ανοσοποιητικό σύστημα).
-Nightcrawler, ο θεοσεβούμενος άνθρωπος-ξωτικό, με την ικανότητα να τηλεμετεφέρεται και να τηλεμεταφέρει μαζί του ανθρώπους ή πράγματα.
-Colossus, ο μεγαλόσωμος καλοκάγαθος "γίγαντας" από τη Σιβηρία, με την ικανότητα να μετατρέπει το ογκώδες σώμα του σε ατσάλι.
-Banshee, ο ιρλανδός με attitude, που κάποτε υπήρξε villain των X-Men, χρησιμοποιώντας τηην ηχητική δύναμή του εναντίον τους.
-Sunfire, o εθνιστης ιάπωνας με την ικανότητα να παράγει φωτιά.
-Storm, η ορφανή κλέφτρα του Καϊρου που καταλήγει να λατρεύεται ως θεά από μία φυλή, εξαιτίας των δυνάμεών της να ελέγχει τις καιρικές συνθήκες.
-Thunderbird, o ινδιάνος με την υπεράνθρωπη δύναμη, ταχύτητα και αντίσταση στους τραυματισμούς.
Η νέα ομάδα θα συγκρουστεί με τo Krakoa και θα κατορθώσει να σώσει τους αιχμάλωτους, πρώτους μαθητές του Xavier, χωρίς απώλειες. Ενωμένοι πλέον, παλιοί και νέοι X-Men θα κατατροπώσουν την απειλή, με το τελικό χτύπημα να δίνουν οι μαγνητικές δυνάμεις της Polaris, που στέλνουν το Krakoa στο διάστημα. Όλα καλά λοιπόν... Σχεδόν. Γιατί όπως λέει ο Angel στο τέλος της ιστορίας "το μόνο μας πρόβλημα τώρα είναι ότι είμαστε 13 X-Men"!

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Από την αρχή ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται ότι αυτοί οι μεταλλαγμένοι έχουν κάτι καινούριο να πουν. Η ιδέα του Wein να δημιουργήσει μία νέα ομάδα η οποία σε αντίθεση με την παλιά, δεν θα αποτελείται μόνο από καυκάσιους, αλλά από μεταλλαγμένους προερχόμενους από διαφορετικές φυλές και διαφορετικά σημεία στον πλανήτη, δημιουργούσε ξαφνικά μία νέα προοπτική στον τίτλο: Οι νέοι X-Men ήταν μία ομάδα που δεν γνώριζε εθνικούς ή φυλετικούς περιορισμούς και που δεν δίσταζε να συμπεριλάβει στους κόλπους της, ακόμα και πρώην εχθρούς (Banshee) ή πρώην εγκληματίες (Wolverine). Παράλληλα όμως, κάθε ένας από τους καινούριους ήρωες είχε μία έτοιμη προσωπικότητα και παρελθόν (συχνά βρώμικο), κάτι το οποίο δεν ίσχυε με τα παιδαρέλια που είχε στρατολογήσει αρχικά ο Xavier. Παρότι οι original X-Men είχαν όλοι πράγματα να δώσουν (η Jean Grey θα φύγει για να επιστρέψει αργότερα ως Phoenix), έπρέπε αμέσως μετά το τέλος του GIANT SIZED X-MEN #1 και από τις πρώτες σελίδες της αναγεννημένης ongoing σειράς στο X-MEN #94, να "αποφοιτήσουν" οι παλιοί για να αφήσουν χώρο στους νέους πολυπολιτισμικούς αντικαταστάτες τους.

ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Η τραγική εμπορευματοποίηση που ακολούθησε, αποτέλεσμα μιας X-μανίας που παρότι πλέον έχει κοπάσει, δεν λέει να τελειώσει. Ένα ατελείωτο franchise αποτελούμενο από δεκάδες τίτλων, χιλιάδες τευχών, εκατοντάδες merchandise items, cartoons, videogames και τρεις κινηματογραφικές μεταφορές. Α, και μεταξύ μας: το comic αυτό μπορεί να είναι σε γενικές γραμμές καλό, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση αριστούργημα, όπως πιθανόν να υπέθεται κανείς από το buzz που το περιβάλλει.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Η δεκαετία του 70 δεν αποδείχτηκε κατά το πρώτο μισό της καλή, με τον τίτλο που είχαν δημιουργήσει μερικά χρόνια πριν οι Stan Lee και Jack Kirby. Το αναγνωστικό ενδιαφέρον είχε πέσει τόσο χαμηλά που η σειρά ήταν περίπου σε κώμα, με επανεκτυπώσεις προηγούμενων τευχών και καθόλου καινούριες ιστορίες. Μην έχοντας και πολλά να χάσει τότε, η Marvel έδωσε στον συγγραφέα Len Wein και τον σχεδιαστή Dave Cockrum την ευκαιρία να εμφυσήσουν νέα πνοή στη σειρά. Κι αυτοί χωρίς να το γνωρίζουν, έθεσαν σε λειτουργία τον μηχανισμό που θα οδηγούσε τους X-Men σε δυσθεώρητα ύψη: Ο Chris Claremont που αναλαμβανει στη συνέχεια τα συγγραφικά ηνία της σειράς (είτε με τον John Byrne, είτε με άλλους σχεδιαστές) θα μετατρέψει τους X-Men σε μία κραταιά από πλευράς πωλήσεων "superhero soap-opera", για να έρθει η δεκαετία του 90 και να ξεκινήσει η αναίσχυντη εμπορική υπερ-εκμετάλλευσή τους που παρότι μας έδωσε και ορισμένες εξαιρετικές στιγμές, αυτό που τελικά κυριάρχησε ήταν οι αρπαχτές και η έλλειψη οράματος. Γεγονότα τα οποία οδήγησαν στο "κάψιμο" σχεδόν όλων των χαρακτήρων. Όσο για τη συνολική εκτίμηση του ίδιου του comic; Ένα εξαιρετικά καλογραμμένο και αρκούντως καλοσχεδιασμένο comic που αν ξεχωρίζει για δύο πράγματα, αυτά είναι πρώτον και κύριον η ιστορική σπουδαιότητά του, και δευτερευόντως ο ευφυέστατος τρόπος με τον οποίο ο Len Wein, μας συστήνει με τους νέους αυτούς χαρακτήρες.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Αφθονες οι παράλληλες προτάσεις, ας ξεκινήσουμε λοιπόν με επιλεκτική διάθεση και από τις πρώτες εμφανίσεις: Παρότι οι Storm, Nightcrawler, Thunderbird και Colossus κάνουν εδώ το ντεμπούτο τους, πρωτοσυναντάμε τον Banshee στο (UNCANNY) X-MEN #28, τον Wolverine στα INCREDIBLE HULK #180-181 και τον Sunfire στο (UNCANNY) X-MEN #64. Για όσους πάλι θέλουν να διαβάσουν τη συνέχεια αυτής της ιστορίας, υπάρχουν πάντα τα (UNCANNY) X-MEN #94-100, ενώ όσοι θα ήθελαν να αποκτήσουν το σύνολο της χρυσής αυτής εποχής, κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη Marvel ένα hardcover με τίτλο UNCANNY X-MEN OMNIBUS VOL.1 HC που περιλαμβάνει τα X-MEN #94-131, το GIANT SIZE X-MEN #1, και το ANNUAL #3. Τέλος η πιο πρόσφατη επιλογή, αφορά στο mini series, X-MEN DEADLY GENESIS όπου και φωτίζονται σκοτεινές πλευρές της δραστηριότητας του Charles Xavier από εκείνους τους καιρούς.



comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi