Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


23-03-06
SEBASTIAN O

του Ανδρέα Μιχαηλίδη

Writer: Grant Morrison

Artist: Steve Yeowell

First Published: 1993 (original issues), 2004 (trade paperback)

Format: 3-issue mini series

DC Comics (Vertigo)

ΙΣΤΟΡΙΑ: Ο Sebastian O, κοινωνική συντομογραφία του τριαντάρη Sebastian O' Leary, βρίσκεται για ένα χρονικό διάστημα κλεισμένος στο τρελοκομείο του Bedlam (αυτό σημαίνει "τρέλα" σε ελαφρώς αρχαΐζοντα Αγγλικά), μετά τη διάλυση της τεχνοκρατικής λέσχης με τις έντονες σαρκικές επιθυμίες, Club du Paradis Artificiel ("Λέσχη του Τεχνητού Παραδείσου"). Βρισκόμαστε σε μια Αγγλία των τελών του 19ου αιώνα, όπου η τεχνολογία δεν είναι απλώς πρακτικό, αλλά και φιλοσοφικό όχημα και δίνει παντού έναν τόνο steampunk. Ιπτάμενα αερόπλοια και πρώιμοι υπολογιστές που ελέγχουν κελιά, κλειδαριές, αλλά και φέρνουν συνομιλητές σε απομακρυσμένη επαφή, μηχανικοί κήποι και ωρολογιακοί μηχανισμοί που κάνουν απλά κτήρια, λαβυρινθώδη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο έκφυλος και ηδονιστής Sebastian O, έχοντας φυλακιστεί για την σκανδαλώδη επανέκδοση του "Breakfast With Beelzebub", δραπετεύει με έναν μη επιτηδευμένα μακάβριο τρόπο, για να πάρει εκδίκηση από τον Theo Lavender. Μέλος και αυτός της ίδιας διαλυμένης λέσχης, μαζί με τον παιδόφιλο και ευφυή μηχανικό, Abbe ("Αββάς", όπως λέμε ιερέας), τον (στην πραγματικότητα την - it's no spoiler, φαίνεται και μόνο από το σχέδιο) George Harkness και τον Arnold Truro, ο οποίος επίσης βρέθηκε στο Bedlam και πέθανε, τους πρόδωσε όλους για την εύνοια της Βασίλισσας.

Καθώς ο Sebastian επισκέπτεται παλιούς φίλους και καταδιώκεται από τους σαδιστικούς πράκτορες που έριξε στο κατόπι του ο Lavender, θα ανακαλύψει ότι η νέα του νέμεση είχε κάτι πολύ πιο μεγάλο από τη βασιλική επιρροή κατά νου, κάτι βασισμένο στις τεχνοκρατικές και αποστειρωμένες αντιλήψεις που προήγαγε η ηθικά έκπτωτη λέσχη. Μαθηματικές ακολουθίες, τεχνικές λεπτομέρειες, τί ακριβώς είναι αυτό που προσπαθεί να φτιάξει ο Theo Lavender; Η απάντηση ίσως δεν είναι τόσο πρωτότυπη, αλλά η αναλογία με κάτι υπαρκτό στη σύγχρονη εποχή, θα φέρει στον αναγνώστη ένα μειδίαμα.

 

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Το SEBASTIAN O δεν είναι περιπέτεια, ιστορία μυστηρίου ή ήθους, αλλά ιστορία ύφους: είναι μια ιστορία που αντιπροσωπεύει άπταιστα το ύφος της πρώιμης Vertigo. Είναι ο ήρωας καλός; Όχι, είναι ένας αδίστακτος, ανήθικος ηδονιστής με πολλή φινέτσα και οξύ πνεύμα. Νιώθουμε συμπόνια για αυτόν; Όχι, αλλά όσοι από εμάς στερούνται ιδιαίτερων ηθικών φραγμών, θα ήθελαν να είναι στη θέση του. Τελικά, ποιό είναι το όλο νόημα αυτού του comic; Δικαιοσύνη; Ανταπόδοση; Εκδίκηση; Λάθος, λάθος και λάθος. Το όλο νόημα συνοψίζεται σε μία και μόνο φράση του Sebastian: "Ο δανδής έχει ένα μοναδικό πλεονέκτημα απέναντι στον κοινό ήρωα. Ασχέτως με την περίσταση, θα είναι πάντα πιο καλοντυμένος από τους εχθρούς του και άρα, έχει ήδη θριαμβεύσει." Έπειτα σκοτώνει εν ψυχρό έναν αστυνομικό, με ένα πιστόλι παγωμένο σαν καλό ποτό. Η αναλογία είναι παράξενη, αλλά στη λογική του χαρακτήρα ταιριάζει απόλυτα. Ότι κι αν κάνεις, κάν' το με στιλ και φινέτσα και τα υπόλοιπα θα λυθούν: αυτό είναι το credo του Sebastian.

Ο Steve Yeowell, από τη μεριά του, εξυπηρετεί την ιστορία ζωγραφίζοντας με καθαρές γραμμές, λίγες σκιές πέρα από τις απολύτως απαραίτητες και χωρίς υπερβάλλον δράμα στις εκφράσεις των προσώπων. Οι διάφοροι χαρακτήρες, ακόμα και μπροστά στο θάνατο, είναι το πολύ-πολύ, έκπληκτοι. Εξάλλου, μιλάμε για ανθρώπους με έντονα αποκλίνουσες συμπεριφορές, σε μια ηθικά σάπια αγγλική κοινωνία, οι οποίοι έχουν πρωτοπορήσει στο να τα δοκιμάζουν όλα. Δεν θα τους πήγαινε η απόγνωση, σαν κακοραμμένο ρούχο. Όλα αυτά δε, εξυπηρετούνται και η ιστορία ολοκληρώνεται σε μόλις 80 σελίδες αλλά και πάλι το comic αναπνέει. Μνεία πρέπει να αποδοθεί και στην Tatjana Wood, η οποία έχει χρωματίσει ακόμα και τις ποιο σκοτεινές σκηνές με καθαρά χρώματα, προσδίδοντας στην αποφυγή δράματος και στην τήρηση του ύφους.

 

ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Όπως είπα, είναι ένα comic ύφους και στιλ, άρα σαν αποτέλεσμα, υποφέρει κάπως το σενάριο. Δεν έχει ανακολουθίες, δεν έχει ανακρίβειες, έχει αρχή, μέση και τέλος, αλλά σίγουρα δεν θα άλλαζε τη ζωή σας. Δεν έχει κάποια εξαιρετική πλοκή και δεν υπάρχει ένταση που να προκαλείται από την ιστορία. Αν και οι διάλογοι είναι γραμμένοι με μαεστρία, γεμάτοι λογοπαίγνια, λεκτικές ξιφομαχίες και υπαινιγμούς, ο στόχος παραμένει ο τρόπος της παρουσίασης και όχι το περιεχόμενό της.

 

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Θα έλεγα ότι το SEBASTIAN O είναι ένα comic αναφοράς, κάτι σαν μονάδα κλίμακας φτιαγμένης αποκλειστικά για τη Vertigo. Διαβάζεται πολύ ευχάριστα και χωρίς κόπο, ενώ ταυτόχρονα προβληματίζει τον αναγνώστη η συγγραφική ελευθερία (έως και ελευθεριότητα) που είναι διάχυτη σε κάθε σελίδα. Αν η Modern Times έκανε κάτι χρήσιμο, αυτό ήταν το λανσάρισμα του όρου "Ενήλικη Μυθοπλασία". Είναι ο ορισμός αυτού του comic, σε κάθε επίπεδο. Εναλλακτικά, θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει ως "πρόστυχο, προσβλητικό και λίαν διασκεδαστικό Βικτοριανό διήγημα".

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Το artwork του Steve Yeowell χρησιμοποιείται με παρόμοιο τρόπο όπως εδώ, στο τρίτο μέρος του WITCHCRAFT με τίτλο "Crone" (COMICDOM FILES 09/02/06 - WITCHCRAFT). Για περισσότερη τεχνοκρατική Βικτοριανή Αγγλία, βεβαίως, θα σας παραπέμψω στο LEAGUE OF EXTRAORDINARY GENTLEMEN. Νομίζω, όμως, ότι ως αναγνώστης δεν έχω ξανασυναντήσει comic παρόμοιας λογικής, που να άξιζε να διαβαστεί και σχεδόν σίγουρα, δεν έχει τύχει να βρω άλλον κεντρικό χαρακτήρα που να είναι τόσο ολότελα αμοραλιστής. Το SEBASTIAN O είναι σημείο αναφοράς και μοναδικό στο είδος του.

 



comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi