Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


20-04-06
THE GOLDIE FACTOR (THE DREAMING #1 - #3)

του Ανδρέα Μιχαηλίδη

Writer: Terry LaBan

Artists: Peter Snejbjerg

First Published: 1996

Format: 3-Issue Storyline

DC Comics (Vertigo)

ΙΣΤΟΡΙΑ: Υπάρχουν πολλές τοποθεσίες στο βασίλειο του Μορφέα: άλλες όμορφες και ονειρικές, άλλες τρομακτικές και εφιαλτικές και άλλες πάλι ξεχασμένες από τους ανθρώπους που τις δημιούργησαν ή τις ανακάλυψαν. Κάπου εκεί κατοικούν και ο Cain και ο Abel, παιδιά των πρωτόπλαστων, ο πρώτος φονιάς και το πρώτο θύμα. Σε περιοδική βάση μεταξύ τους διαδραματίζεται ένα αιματηρό έργο, με τον Cain να σκοτώνει επανειλημμένα τον αδελφό του και τον Abel να ανασταίνεται μετά από λίγη ώρα. Άλλωστε τα όνειρα, ακόμα και αν πεθάνουν στη Γη ή τη φαντασία των ανθρώπων, επιζούν στο βασίλειο του Άρχοντα των Ονείρων. Συνήθως... Ο Abel έχει δύο φίλους: τον Gregory, ένα πράσινο Gargoyle και την Goldie, ένα μικροσκοπικό χρυσό. Το καλόκαρδο πλασματάκι θλίβεται απέραντα από την αγριότητα του Cain απέναντι στον φίλο της και θεωρώντας ότι δεν μπορεί να τον βοηθήσει, μαζεύει τα μπογαλάκια της και φεύγει. Περιπλανώμενη δίχως σχέδιο, φτάνει στο Dreaming Without, εκεί όπου συχνάζουν τα ανθρώπινα όνειρα μαζί με τα πιο αρχαία. Εκεί θα συναντήσει τον κουλό και κουτσό Tempto, ο οποίος όμως δεν φαίνεται να πτοείται ιδιαίτερα από την κατάστασή του και με πολύ φιλική διάθεση της λέει ότι υπάρχει τρόπος να βοηθήσει το φίλο της. Με αυτά τα γεγονότα στο υπόβαθρο, η Goldie ξεκινάει ένα μακρύ ταξίδι μαζί του και σε αναζήτησή τους φεύγουν ο Cain, ο Abel και ο Gregory. Από τη βιβλιοθήκη του Lucien στην Εύα, από εκεί στο Χρηματιστήριο των Ονείρων, στην Terra Incognita και τελικά στην Enoch, την πρώτη πόλη των ανθρώπων, οι τρεις παράξενοι (και διόλου συνεργάσιμοι μεταξύ τους) ταξιδιώτες αναζητούν το χρυσό Gargoyle, καθώς και τον άγνωστο, σημαντικότατο ρόλο που έχει να παίξει σε... κάτι, κάπου δυτικά της Enoch. Στην πορεία ορισμένοι θα ανακαλύψουν αλήθειες για τους εαυτούς του που είχαν διαβάσει ή ακούσει αλλά δεν γνώριζαν κατά πόσο αληθεύουν και εμείς θα παρακολουθήσουμε το νήμα της ιστορίας καθώς ξετυλίγεται και ανακαλύπτουμε ποιοι είναι πραγματικά οι πρωταγωνιστές μας.

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Ο κόσμος των ονείρων είναι εξαιρετικά δύσκολο να απεικονιστεί, ακριβώς διότι βρισκόμαστε εκεί μόνο στον ύπνο μας και συχνά δεν θυμόμαστε τίποτα μόλις ανοίξουμε τα βλέφαρά μας. Όχι μόνο ο Peter Snejbjerg παρουσιάζει ένα τοπίο που διαισθητικά αναγνωρίζουμε από τα δικά μας, καθημερινά όνειρα, αλλά και ο Terry LaBan παρουσιάζει την αλληλουχία των γεγονότων, το ονειρικό αίτιο και αποτέλεσμα τελείως συνειρμικά και συμβολικά, ώστε από τη μία να μπορούμε να το παρακολουθήσουμε και από την άλλη να καθίσταται σαφές ότι αυτός δεν είναι ο κόσμος μας: η λογική, αν υπάρχει, είναι τελείως διαφορετική από τη δική μας και ούτε καν οι ντόπιοι γνωρίζουν όλες τις πτυχές της, πόσο μάλλον αυτές της προσωπικότητας ή της ύπαρξής τους. Βεβαίως, τα πάντα είναι αυτονόητα για... κάποιον. Τέλος η οπτική γωνία σύμφωνα με την οποία οι κοσμογονικές ιστορίες, οι μύθοι, οι θρύλοι και οι φιλοσοφίες ενυπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο ακέραια στον Ονειρόκοσμο, ανάλογα με τη σημασία τους στον ανθρώπινο κόσμο, είναι απολαυστική.

ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Αν ο σουρεαλισμός και μια (μικρή σε πρώτη φάση εδώ) δόση ψυχεδέλειας δεν είναι του γούστου σας, move on. Όλα τα άλλα είναι άμεμπτα.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Εξαιρετικό γράψιμο, εξαιρετικό σχέδιο και χρώμα (από τον Daniel Vozzo) που συνδυάζονται αριστουργηματικά για να εξυπηρετήσουν πλήρως την ιστορία. Μεγάλο ατού τα hints που δίνονται στον αναγνώστη για να λύσει το μυστήριο πριν διαβάσει το τελευταίο τεύχος και βέβαια κάθε εξώφυλλο του Dave McKean είναι από μόνο του ένα αριστούργημα. Ορίστε ένα hint: «Gargoyles, of course, guard things, usually places where mysteries and secrets are explored or celebrated. [...] Now, golden gargoyles do the same sort of thing, but, as they say, more so».

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Δεδομένου ότι σε πρώτη φάση το όλο Dreaming ως μέρος δημιούργησε ο Neil Gaiman, μια πρώτη ιδέα είναι βεβαίως το SANDMAN. Καλύτερη ακόμα πρόταση είναι τα mini-series SANDMAN PRESENTS... με ιδιαίτερη έμφαση στα CORINTHIAN και THESSALIAD (nothing beats the symbolic subway). Για περισσότερη ψυχεδέλεια με όνειρα και παράλληλες διαστάσεις, δοκιμάστε το MICHAEL MOORCOCK’S MULTIVERSE, του παλιού imprint της DC, Helix.



comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi