Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


19-04-05
LUKE CAGE, HERO FOR HIRE #1

του Βασίλη Χειλά

Writer: Archie Goodwin

Artist: George Tuska

First published: 1972

Format: Single-issue story

Marvel Comics


ΙΣΤΟΡΙΑ: Στις απάνθρωπες φυλακές του Seagate, ένα έγχρωμο παλικάρι με το όνομα Lukas, προσπαθεί να ολοκληρώσει την ποινή του σύμφωνα με τα δικά του πιστεύω, ερχόμενος σε σύγκρουση με την διεφθαρμένη εξουσία αλλά και με τους ομόχρωμους συγκρατούμενούς του. Αρνείται να ενταχθεί, να συνεργαστεί, να «καρφώσει» τον οποιονδήποτε και το μόνο που σκέφτεται είναι το πώς θα βγει για να εκδικηθεί τον άνθρωπο που τον έκλεισε εκεί μέσα, τον μέχρι πρότινος αδελφικό του φίλο, Willis Stryker. Μαζί μεγάλωσαν στους κακόφημους δρόμους του Χάρλεμ ακολουθώντας τον μονόδρομο των μικροκλοπών ως παιδιά και των συμμοριών ως έφηβοι. Ενώ όμως ο Willis συνέχιζε την ανοδική του σταδιοδρομία στο έγκλημα, ο Lukas αποφάσισε να ακολουθήσει τον ίσιο δρόμο. Τότε ακριβώς μπαίνει στη ζωή τους η Reva, η όμορφη συνάδελφος του Lukas, για να μετατρέψει την μέχρι πρότινος φιλία σε αντιζηλία. Αρχικά η Reva εντυπωσιάζεται από το γεμάτο πορτοφόλι του Willis και ξεκινά μια σχέση μαζί του, όμως όταν συνειδητοποιεί τους τρόπους που γεμίζει αυτό το πορτοφόλι, στρέφεται προς τον Lukas. Ο Willis εκλαμβάνει το γεγονός ως προδοσία και «χώνει» ναρκωτικά στο σπίτι του Lukas, καρφώνοντας τον συγχρόνως στην αστυνομία. Έτσι ο ήρωάς μας καταλήγει στη φυλακή κι ο Willis επιχειρεί να επαναπροσεγγίσει τη Reva, προφασιζόμενος ότι θα βοηθήσει το «φίλο» του να ξεμπλέξει. Τότε το αυτοκίνητο που τους φιλοξενεί δέχεται την επίθεση πληρωμένων δολοφόνων που εκτελούν τη Reva, καθώς ο Willis τη χρησιμοποιεί ως ασπίδα για να σώσει το τομάρι του, κάτι που τελικά καταφέρνει. Τι μένει λοιπόν πια στον ήρωά μας εκτός από τη σκέψη της εκδίκησης; Ένα επιστημονικό πείραμα που τυχαία διεξάγεται στη φυλακή και στο οποίο ο Lukas εθελοντικά συμμετέχει μήπως και του δοθεί χάρη, θα του δώσει υπερδυνάμεις και την ευκαιρία να λύσει μια για πάντα τις διαφορές του με τον Willis, όχι πια ως Lukas, αφού η απόδρασή του από το Seagate το απαγορεύει, αλλά ως Luke Cage, Hero for Hire. Θα περιμένει απλώς μέχρι το επόμενο τεύχος.

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Αν κάποιος, σίγουρα απαιτητικός, αναγνώστης κόμικς, ήθελε σώνει και καλά μέσα σε ένα και μόνο τεύχος να απολαύσει τέσσερα - πέντε λογοτεχνικά/κινηματογραφικά είδη στη συσκευασία -και τιμή- του ενός, με το HERO FOR HIRE #1 είχε κάνει τη σωστότερη επιλογή. O Archie Goodwin σε μια μοναδική συγγραφική ευφορία, ξεκινά την ιστορία του ως δράμα φυλακών -είδος ευδόκιμον στο σινεμά της εποχής- αλατίζει τις διηγήσεις του με μια δόση νέγρικου νουάρ, σε αποκοιμίζει με ανεπαίσθητες πινελιές ρομάντζου, σε ξεσηκώνει με κοινωνικές καταγγελίες, εισάγοντάς σε ξαφνικά στη φαντασία με το αρχετυπικό εργαστήρι απόκτησης υπερδυνάμεων. Τι συνδέει τόσα ετερόκλητα στοιχεία; Η αστείρευτη γλωσσική ευλυγισία του συγγραφέα που ανυψώνει κάθε πρόσωπο -από την Reva μέχρι τον Dr. Bernstein (καθηγητή του πειράματος)- στο ανώτατο επίπεδο αληθοφάνειας. Ειδικά στους δύσκολους διαλόγους των μαύρων που απαιτούν ιδιαίτερες ικανότητες, ο Goodwin δίνει ρεσιτάλ. Όμως και ο βετεράνος George Tuska είναι -με μια λέξη- απολαυστικός. Αν και με αυτόν τον σπουδαίο καλλιτέχνη τα στάνταρ είναι πάντοτε υψηλά, στη συγκεκριμένη δουλειά ο νεαρός inker Billy Graham διεκδικεί σημαντικό μερίδιο των ευσήμων, αφού με μαεστρία λειαίνει την κλασική τραχύτητα των μορφών του δασκάλου του εμφυσώντας τους μια ανεπανάληπτη χάρη. Συνολικά ένα άψογο 1st issue/origin story.

ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Δυστυχώς, φαίνεται πως σε αυτό το πρώτο τεύχος ξοδεύτηκε περισσότερη από όσο θα έπρεπε συγγραφική ενέργεια. Ο Goodwin «λέει» τα πάντα σε 23 σελίδες και από το τρίτο, κυρίως, τεύχος και μετά μάλλον στερεύει από ιδέες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το HERO FOR HIRE να εξελιχθεί σε μια μετριότατη -αν και δημοφιλέστατη- σειρά των 70's, γεμάτη κλισέ και κυρίως χωρίς ορατή κατεύθυνση. Ίσως η μεγαλύτερη απογοήτευση στην ιστορία του superhero comic.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Το HERO FOR HIRE #1 αποτελεί μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις όπου σε ένα μόνο τεύχος, συμπυκνώνονται οι αρετές και οι αφηγηματικές δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει αυτό το μέσο. Ξεφυλλίζοντας τμηματικά το περιοδικό, σου δημιουργείται η εντύπωση ότι διαβάζεις ξεχωριστά είδη. Κι αν οποιοσδήποτε συνομιλητής σου επιμένει στα στερεότυπα που του έμαθαν για τα comics με υπερήρωες, μπορείς να του κολλήσεις στη μούρη το συγκεκριμένο πετράδι. (Που δημιουργήθηκε πριν από 33 χρόνια, παρακαλώ!)

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Για καλό black superhero characterization δοκιμάστε τον Black Panther από το JUNGLE ACTION (1973) του Don McGregor, τον Falcon του Steve Englehart στη σειρά CAPTAIN AMERICA AND THE FALCON (1975), αλλά και τον Abe Brown στο masterpiece του Bill Mantlo, SONS OF THE TIGER (DEADLY HANDS OF KUNG FU, 1974). Από Archie Goodwin: IRON MAN #1-22 (τα #5-22 παρέα με τον George Tuska), το θρυλικό daily strip SECRET AGENT CORRIGAN του Dashiell Hammet σε σχέδιο του σπουδαίου Al Williamson, με τον οποίο συνεργάστηκε και στην υπέροχη προσαρμογή σε comic του EMPIRE STRIKES BACK (STAR WARS, 1980). O George Tuska δούλεψε διάσπαρτα σε τόσους πολλούς τίτλους (από X-MEN μέχρι T.H.U.N.D.E.R. AGENTS του Wally Wood) και με τόση συνέπεια, που θα ήταν άδικο να ξεχωρίσουμε κάποια από τις δουλειές του, με εξαίρεση ίσως το πολύχρονο πέρασμά του από το IRON MAN (1968-1977).



comicdom files archive | email the author
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi