Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


29-06-06
SUPERMAN: SPEEDING BULLETS

του Γιώργου Χατζηκωστή

Writer: J.M. DeMatteis

Artist: Eduardo Barreto

First Published: 1993

Format: prestige format one-shot

DC Comics

ΙΣΤΟΡΙΑ: Ένα βρέφος είναι ο μοναδικός επιζώντας του πλανήτη Krypton και καταφτάνει στην Γη, μέσα σε μια ρουκέτα που είχε εκτοξευτεί από λίγες μόνο στιγμές πριν την ολοκληρωτική καταστροφή του. Μάρτυρες της άφιξης είναι ο Dr. Thomas Wayne, μαζί με την σύζυγο του Martha και τον butler τους, Alfred. Αποφασίζουν να μεγαλώσουν το εξωγήινο μωρό σαν να ήταν δικό τους παιδί, χωρίς να του στερήσουν τίποτε και το δίνουν το όνομα Bruce.

Μια βραδιά, μετά από την έξοδο της οικογένειας Wayne από ένα σινεμά, δέχονται επίθεση από έναν ένοπλο ληστή, που τελικά δολοφονεί τους γονείς του Bruce μπροστά του. Συμβαίνει όμως κάτι το αναπάντεχο: από τα μάτια του νεαρού Bruce βγαίνει έντονο κόκκινο φως, πάρα πολύ υψηλής θερμότητας, βρίσκοντας ως στόχο τον κακοποιό, προκαλώντας του θανατηφόρα εγκαύματα! Δυστυχώς όμως, ήταν ήδη πολύ αργά ώστε να σώσει ο μικρός Bruce τους θετούς γονείς του.

Τα χρόνια περνούν και ο Bruce ενηλικιώνεται, κρατώντας μέσα του το βαρύ φορτίο των ενοχών, για την απώλεια των γονιών του, χωρίς να έχει αναμνήσεις από τις ιδιαίτερες ικανότητες που εκδήλωσε εκείνο το βράδυ. Ζει μέσα στο μέγαρο του, σχεδόν απομονωμένος, με μοναδική συντροφιά τον Alfred. Ξυπνάει όταν ο ήλιος πέσει και περιπλανιέται την νύχτα, σαν φάντασμα, μέσα στο τεράστιο σπίτι του. Για δικούς του λόγους, κάνει συλλογή από αποκόμματα εφημερίδων που περιγράφουν βίαια εγκλήματα και έχει κοσμήσει τους τοίχους ενός δωματίου με αυτά. Όταν εισβάλει μέσα στο σπίτι του ένας εγκληματίας, τον αντιμετωπίζει χρησιμοποιώντας μετά από πολλά χρόνια τις δυνάμεις του. Οι αναμνήσεις της μοιραίας βραδιάς επιστρέφουν και ο Bruce ανακαλύπτει μέσα από τις σημειώσεις του πατέρα του, θεωρίες που είχε αναπτύξει εκείνος για την καταγωγή του υιοθετημένου γιου του, μαθαίνοντας κάποια στοιχεία για την διαφορετικότητα του.

Για να εξιλεωθεί, αποφασίζει να ξεκινήσει μια μαχητική δράση ενάντια στο έγκλημα ως Batman, κρύβοντας την ταυτότητα του με την χρήση ενός κοστουμιού που θυμίζει -φυσικά- νυχτερίδα. Παράλληλα, δραστηριοποιείται και ως Bruce Wayne, σώζοντας τις επιχειρήσεις του από τα χέρια του Lex Luthor (που είχε τραυματιστεί σοβαρά πριν από ένα χρόνο σε ένα εργοστάσιο χημικών) και αναλαμβάνει την διοίκηση της εφημερίδας Gazette. Εκεί γνωρίζει και την Lois.

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Ήρωας δύο σε ένα! Ο DeMatteis μπλέκει το origin των δυο εκ των τριών σημαντικότερων χαρακτήρων του DC Universe (ευτυχώς που δεν έμπλεξε και αυτό της Wonder Woman, αυτό θα παραήταν περίεργο!), δημιουργώντας έναν ήρωα που φέρει χαρακτηριστικά και των δυο. Η ζυγαριά της προτίμησης του όμως, γέρνει προς την πλευρά του Superman, κάτι το οποίο μάλλον θα δυσσαρεστήσει τους fans του Batman. Παρουσιάζει τον αγαπημένο τους ήρωα, ως κοντόφθαλμο παιδί που δεν θέλει να μεγαλώσει και εκδικείται τον θάνατο των γονιών του, φορώντας ένα αποκριάτικο κουστούμι. Αυτή τουλάχιστον είναι η σύντομη ανάλυση που μας προσφέρει ο συγγραφέας για τον χαρακτήρα του Batman, προς το τέλος της ιστορίας μέσα από τα captions. Δυστυχώς για αυτούς το comic φέρει το όνομα του Superman. Εκείνος είναι ο πρωταγωνιστής και οι δικές του αρετές εξυμνούνται!

Πέρα από το καλό characterization, υπάρχει όμως και το fanboy's point of view. Αν έχετε το παράπονο ότι o Supes είναι λίγο "φλώρος" και δεν χρησιμοποιεί πλήρως τις δυνάμεις του για να κόψει... οπίσθια, εδώ θα τον απολαύσετε απελευθερωμένο. Η στολή μπορεί να είναι του Batman, οι ικανότητες όμως, όσο και οι πόζες που σχεδιάζει ο Barreto (πολύ υποτιμημένος καλλιτέχνης κατά την γνώμη μου), είναι 100% Superman! Όλα τα trademarks του icon της DC βρίσκονται εδώ: Flying, heat vision, bullet stopping και φυσικά ελεγχόμενη έκρηξη χειροβομβίδας στις παλάμες του! Βέβαια, οι fans του Batman εδώ επωφελούνται, βλέποντας έναν Bruce Wayne (γιατί περί αυτού πρόκειται, σε μεγάλο βαθμό) εξοπλισμένο με περισσότερα από όσα έχει στο κανονικό continuity. Ελπίζω μόνο να μην θεωρήσετε ότι αφαιρεί κάτι από αυτόν, το γεγονός ότι γεννήθηκε με χαρίσματα, αντί να τα αποκτήσει μετά από κόπους και χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, χαλαρώστε και απολαύστε: Elseworlds είναι!

Μίλησα όμως πιο πάνω για captions. Αυτά καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος στις σελίδες του comic, καθώς είναι εμπλουτισμένα με εξαιρετικές περιγραφές, και με τον υπεύθυνο για την διήγηση να μας αποκαλύπτεται μετά το δεύτερο μισό της ιστορίας. Δυστυχώς σήμερα είναι μια χαμένη τέχνη, με τους περισσότερους σύγχρονους writers να επιλέγουν τον διάλογο μόνο για την αφήγηση της ιστορίας. Tα συγκεκριμένα μάλιστα, μου θύμισαν πόσο ωραία και πόσο χαρακτηριστικό στοιχείο της 9ης τέχνης είναι, όταν αξιοποιούνται σωστά.

ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Αυτό το comic θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερο! Οι 48 σελίδες του δεν είναι αρκετές για την ανάπτυξη του και αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό. Ειδικά η τελική μάχη με τον villain (δεν σας αποκαλύπτω ποιόν, αν και από την περιγραφή της ιστορίας μάλλον θα έχετε καταλάβει) έρχεται κάπως απότομα, ενώ αν υπήρχε και ένα δεύτερο -ανάλογου όγκου- τεύχος, σίγουρα η σύγκρουση θα ήταν πιο λειτουργική μέσα στο πλαίσιο του σεναρίου.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Τα Elseworlds της DC (κάτι σαν τo WHAT IF? της Marvel, αλλά με περισσότερες ακόμα ελευθερίες) είναι ιδιαίτερη περίπτωση. Πολλές φορές κάποιες από τις ιδέες που παρουσιάζονται είναι υπερβολικές, ενώ δεν λείπουν και τα ξυστά περάσματα στη χώρα του φαιδρού, αναλόγως πάντα την εκτέλεση τους. Ευτυχώς το SUPERMAN: SPEEDING BULLETS και καλή βασική ιδέα έχει, αλλά και μια πολύ περισσότερο από απλώς ικανοποιητική εκτέλεση. Δυστυχώς τον καιρό που είχε αρχικά εκδοθεί, η DC κυκλοφορούσε ανάλογες Elsewords σειρές και special σε μεγάλη συχνότητα, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι αδίκως ξεχασμένο. Αν σας λέει κάτι, μέχρι και ο Σακαρίδης ξαφνιάστηκε και αναρωτήθηκε που το θυμήθηκα, όταν ζήτησα να γράψω δυο λογάκια για αυτό ,σε τούτη εδώ τη στήλη. Αν τύχει και το βρείτε μπροστά σας, ξεφυλλίστε το και το εξαιρετικό σχέδιο του Barreto σίγουρα θα σας πείσει να το τσιμπήσετε. Κερδισμένοι θα βγείτε, πιστέψτε με.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Από τα πάρα πολλά Elseworlds που έχει εκδώσει τα τελευταία 15 περίπου χρόνια η DC (αφού να φανταστείτε υπάρχουν μέχρι και inter-company ανάλογοι τίτλοι) μπορώ να απομονώσω και να προτείνω με το χέρι στη φωτιά τα παρακάτω: το KINGDOM COME (με ένα υποθετικό μέλλον) των Waid/Ross, το BATMAN: GOTHAM BY GASLIGHT (Batman vs. Jack the Ripper) των Augustyn/Mignola, το JSA: THE LIBERTY FILE καθώς και το sequel του JSA: THE UNHOLY THREE (2ος Παγκόσμιος με μια JSA με διαφορετικό ελαφρώς line-up και άλλο attitude από το γνωστό) των Jolley/Harris, το THE GOLDEN AGE (JSA και πάλι, post WWII αυτή την φορά) των Robinson/Smith και τέλος για πιο "φεύγα" καταστάσεις, υπάρχει το WORLD'S FUNNEST (Bat-Mite vs. Mr. Mxyzptlk) του Evan Dorkin και ενός πλήθους καλλιτεχνών.comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi