Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


20-07-06
FAIR WEATHER

του Αριστείδη Κώτση

Writer/Artist: Joe Matt

Format: Trade paperback

First Published: 1995-1997 (serialized in PEEP SHOW #6-10), 2002 (collected edition)

Drawn & Quarterly

ΙΣΤΟΡΙΑ: Πόσο ενοχλητικό μπορεί να είναι ένα παιδί; Ο μικρός Joe Matt είναι ο χειρότερος πιτσιρικάς που έχετε γνωρίσει ποτέ. Μην φανταστείτε, όμως, κάποιον που είναι ταυτόχρονα και χαριτωμένος, όπως π.χ. ο Dennis (...The Menace ή επί το ελληνικότερο "Τρομερός"). Μοιάζει περισσότερο με στριμμένο υπερήλικα, φυλακισμένο στο σώμα μικρού παιδιού. Είναι εγωκεντρικός, γκρινιάρης, υποχόνδριος, πεισματάρης, τσιγκούνης και (το χειρότερο από όλα) εφιαλτικά πραγματικός.

Στο FAIR WEATHER παρακολουθούμε τη ζωή του ένα καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο της δεκαετίας του '70. Με τα σχολεία κλειστά, ο Joe, μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες, βρίσκει το χρόνο να εξαπατήσει τους φίλους του, να βρίσει τους γονείς του, να φάει ξύλο, να χάσει και να ξαναποκτήσει ολόκληρη τη συλλογή του από comics, όχι όμως και να βοηθήσει τη μητέρα του με το κούρεμα του γκαζόν.


ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Ο Joe Matt μας μεταφέρει σε εκείνο τον υπέροχο κόσμο που βρισκόμασταν ως παιδιά, όπου οι καλοκαιρινές μέρες έμοιαζαν ατέλειωτες. Εν τούτοις, δεν κρατά, σε καμιά περίπτωση, νοσταλγικό τόνο για τις "όμορφες περασμένες εποχές". Αντίθετα, κρατά μια (συνηθισμένη για τον ίδιο) ιδιαίτερα σκληρή στάση απέναντι στον εαυτό του, προβάλλοντας ό,τι χειρότερο έκρυβε και κρύβει μέσα του, κερδίζοντας, κατά παράξενο τρόπο, ένα χαμόγελο (τουλάχιστον) από τον αναγνώστη. Το πιο παράδοξο, όμως (και ταυτόχρονα δείγμα της τεράστιας ικανότητας του δημιουργού), είναι ότι υπάρχουν στιγμές που μας κάνει να συμπονάμε και συμπάσχουμε με το μικρό Joe. Είναι πολύ σημαντικό ότι το συναίσθημα αυτό κρατά για περισσότερο χρόνο στον αναγνώστη από ότι στον πρωταγωνιστή. Ο ίδιος ο Joe, με μια ευκολία που μόνο ένα παιδί μπορεί να έχει, πολύ γρήγορα τα ξεχνά όλα, καθώς καταπιάνεται με κάτι νέο.

Οι χαρακτήρες είναι άψογα δοσμένοι. Με το φαινομενικά λιτό του σκίτσο, ο Joe Matt καταφέρνει να εκφράζει ξεκάθαρα τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους. Ταυτόχρονα, "σκηνοθετεί", με ευφυέστατο τρόπο, το comic του, με αποτέλεσμα η κάθε σκηνή να αποκαλύπτει πολλά περισσότερα από όσα "δείχνει".


ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Χωρίς να αποτελεί συγκεκριμένα παράπονο για το ίδιο το FAIR WEATHER, αξίζει να αναφέρουμε πως το δέκατο τεύχος του PEEP SHOW (με το τελευταίο μέρος του FAIR WEATHER) εκδόθηκε το 1997, το ενδέκατο το 1998, το δωδέκατο το 2000 και το δέκατο τρίτο το 2002. Το δέκατο τέταρτο το περιμένουμε ακόμη...


ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Μετά το THE POOR BASTARD και τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο Joe Matt με το να απεικονίζει άλλους ανθρώπους στο αυτοβιογραφικό του comic, προτιμά να εξετάσει μια αρκετά παλιότερη περίοδο της ζωής του. Παρ' όλα αυτά, δεν αποχωρίζεται τον ειρωνικό του τόνο και την "χειρουργική" του ματιά και δεν χαρίζεται στους χαρακτήρες του. Έτσι, το FAIR WEATHER δεν είναι ένα comic που υμνεί τις εποχές που ο δημιουργός έζησε σαν παιδί, αλλά ούτε και μια απόπειρα να αναπαραχθούν πιστά τα γεγονότα των ημερών εκείνων. Αυτό που στην πραγματικότητα κάνει ο Matt είναι να παρακολουθεί την τότε συμπεριφορά του από την τωρινή του οπτική γωνία. Βλέπουμε έτσι όλες τις κακές συνήθειες του χαρακτήρα να είναι παρούσες και στην παιδική του ηλικία, καθώς και τις απέλπιδες προσπάθειες των γονιών του (που παρά τις καλές προθέσεις, γίνονται με εντελώς λάθος τρόπους και έχουν μάλλον αντίθετα αποτελέσματα) να κάνουν κάτι για αυτό.

Ταυτόχρονα το FAIR WEATHER είναι άλλη μια απόδειξη της ικανότητας του Matt να δημιουργεί αριστουργηματικά comics, τα οποία όμως δεν νιώθουν την ανάγκη να "φωνάξουν" την αξία τους.


ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Χωρίς να μπορώ να το αιτιολογήσω πλήρως, το FAIR WEATHER μου φέρνει κάποιες στιγμές στο νου το THE BRADLEYS του Peter Bagge, με ήρωες τα μέλη μιας (για να το θέσω κομψά) "δυσλειτουργικής" οικογένειας - αν και οι τελευταίοι σπάνε κάθε κοντέρ τρέλας. Με έναν εξίσου συνειρμικό τρόπο, θα πρότεινα και το JIMMY CORRIGAN του Chris Ware.

 



comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi