Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


28-07-06
ELEKTRA LIVES AGAIN

του Γιώργου Χατζηκωστή

Writer/Artist: Frank Miller

Colorist: Lynn Varley

First Published: 1990

Format: Original Graphic Novel

Marvel Comics (Epic)

ΙΣΤΟΡΙΑ: Ο Matt Murdock βασανίζεται τις νύκτες από εφιάλτες. Βλέπει συνεχώς την νεκρή Elektra, να υποφέρει στα χέρια αυτών που είχε σκοτώσει, ενώ εκείνη ήταν ζωντανή. Τα όνειρα του γίνονται πιο περίπλοκα, δίνοντας του σημάδια ότι ο πρώτος του έρωτας επέστρεψε από τον θάνατο και βρίσκεται σε κίνδυνο. Έχει γίνει στόχος της μυστικιστικής οργάνωσης δολοφόνων, The Hand, που κάποτε ήταν μέλος της. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα; Η έλλειψη ύπνου τον έχει οδηγήσει σε αυτά τα παράλογα συμπεράσματα, ή όντως είναι υπαρκτά γεγονότα και πρέπει να λάβει δράση; Τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου είναι πλέον δυσδιάκριτα, ενώ ο Matt αναζητεί την λύτρωση, από το παρελθόν του, που τον στοιχειώνει.

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Σε αυτό το graphic novel, ο Frank Miller παραδίδει την κορυφαία -κατά την προσωπική μου άποψη- δουλειά του, ως σχεδιαστής. Το προσωπικό του στυλ είναι άμεσα αναγνωρίσιμο και κάθε σελίδα αποτελεί ένα μικρό κομψοτέχνημα, προκαλώντας εθισμό, μελετώντας την περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Εξαιρετικά τα layouts του, παίζει με τον αριθμό των panels του από σελίδα σε σελίδα, διατάζοντας το μάτι να ακολουθήσει τον ρυθμό που θέλει εκείνος. Τα backgrounds του πλούσια σε λεπτομέρειες, όπου χρειάζεται, ενώ δεν διστάζει να γίνει και αφαιρετικός όπου θεωρεί ότι εξυπηρετεί καλύτερα την ατμόσφαιρα. Στο τέλος άφησα την καταπληκτική προοπτική που χρησιμοποιεί, τοποθετώντας την νοητή του κάμερα, σε θέσεις που προκαλούν ίλιγγο σε άλλους καλλιτέχνες του χώρου. Η Lynn Varley παραδίδεται και αυτή, στο χείμαρρο έμπνευσης του Miller, εξαντλώντας τα όρια της παλέτας της.

Πέρα από το οπτικό μέρος του comic, υπάρχει και η ιστορία, χωρίς την οποία, όλο το εγχείρημα θα έπεφτε στο κενό. O τίτλος αναγράφει το όνομα της Elektra, η ιστορία όμως στην ουσία, είναι του Matt. Πόσοι από εμάς έχουν κολλήσει με το παρελθόν ανήμποροι να συνεχίσουμε, εξαιτίας ενός ανθρώπου ή ενός συμβάντος; Σίγουρα πολλοί. Η ταύτιση με τον Matt είναι εύκολη (δεν τον αναφέρω ως Daredevil, επειδή κάνει μόνο μια in costume εμφάνιση και αυτή σε 4 flashback panels), ανασύροντας από την μνήμη ανάλογες καταστάσεις εμμονής (όχι, πότε δεν έμπλεξα με professional assassin). Υπάρχει όμως και μια μικρή λεπτομέρεια που κάνει εντύπωση: Η ιστορία ξεκινάει με ημερομηνία Δευτέρα, 1η Απρίλη - συμβολικό για τα όσα ακολουθούν.

ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Η απώλεια αυτού του παλιού, καλού Frank Miller, από την σημερινή σκηνή. Διαβάζοντας δουλειές του σαν αυτή, με κάνει να αναπολώ.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Ο Miller επιστρέφει στον χαρακτήρα που εκείνος δημιούργησε. Μια και δεν είχε πει το τελευταίο αντίο, βρίσκει εδώ την ευκαιρία να το κάνει, σε αυτή, την εκτός κανονικού continuity ιστορία. Το 1990 που είχε αρχικά εκδοθεί, η Elektra δεν είχε γίνει κανονικό μέλος του Marvel Universe και όλες οι εμφανίσεις της, έφεραν την υπογραφή του δημιουργού της, έστω ως writer. Τότε Elektra comic = Frank Miller. Ήταν δηλαδή κάτι το ξεχωριστό, ένα μικρό event αν θέλετε, σε αντίθεση με την σημερινή κατάσταση, των πολλών εμφανίσεων της, μέχρι και στον τίτλο του Wolverine! Αν το αναζητήσετε, προτιμήστε κάποια από τις oversized hardcover editions του και δεν θα χάσετε. Το μεγαλύτερο μέγεθος, βοηθάει στην καλύτερη ανάδειξη του έργου των Miller/Varley.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν θέλετε περισσότερο Frank Miller και Elektra, τότε τα DAREDEVIL #168, #169, #174 - #182 και #190 είναι για σας , όπως επίσης και τα DAREDEVIL: MAN WITHOUT FEAR (με τον John Romita Jr.) και το ELEKTRA ASSASSIN( με τον Bill Sienkiewicz), είναι για σας.comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi