Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


24-08-06
CLUMSY

του Αριστείδη Κώτση

Writer/Artist :Jeffrey Brown

First Published: 2002

Format: Original Graphic Novel

Top Shelf

ΙΣΤΟΡΙΑ: Ο Jeff γνωρίζει την Theresa και ερωτεύονται. Αν και αυτός ζει στο Michigan (και αργότερα στο Chicago) και αυτή στη Florida, ξεκινάνε μια long distance σχέση που θα διαρκέσει περίπου ένα χρόνο. Το CLUMSY είναι η εξιστόρηση αυτής της, από την αρχή «καταδικασμένης», σχέσης. Είναι οι ώρες που περνούν μιλώντας στο τηλέφωνο ή περιμένοντας να το ακούσουν να χτυπά, οι αφίξεις και οι αναχωρήσεις, οι μικρές στιγμές ευτυχίας και τα δάκρυα για έναν έρωτα που δεν ήταν γραφτό να ζήσει για πολύ.

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Ο Jeffrey Brown καταφέρνει να δώσει ένα comic μοναδικό και αρτιότατο που όμως στην πρώτη ματιά να δείχνει απλοϊκό και αδέξιο. Το λιτότατο, σχεδόν άδειο, εξώφυλλο είναι τρομερά τολμηρό για έναν δημιουργό που κάνει το πρώτο του comic. Το σχέδιο μοιάζει «προχειροφτιαγμένο» δίνοντας έτσι στον αναγνώστη την ψευδαίσθηση ενός ημερολογίου που ο Jeffrey Brown κρατούσε -βιαστικά- λίγο μετά από τα εκάστοτε γεγονότα. Η σειρά με την οποία ο δημιουργός διηγείται τις στιγμές που έζησε μοιάζει με τον φαινομενικά ασύνδετο τρόπο με τον οποίο έρχονται στο μυαλό αναμνήσεις από κάτι που έχει περάσει. Παράλληλα το προδιαγεγραμμένο τέλος κάνει την εξιστόρηση ακόμη και των ευχάριστων στιγμών που πέρασαν τραγική. Το CLUMSY είναι ένα comic που ξεχειλίζει από συναισθήματα και συνεχίζει να σοκάρει σε κάθε ανάγνωση του.

ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Η ανάγνωση του CLUMSY είναι μια ιδιαίτερα προσωπική και επώδυνη διαδικασία. Είναι κάτι χειρότερο από απλή γροθιά στο στομάχι. Ο δημιουργός μοιράζεται εκτός από την εμπειρία του και τον πόνο του με τον αναγνώστη. Προσωπικά, μου είναι σχεδόν αδύνατο να καταφέρω να το διαβάσω (ακόμη και να το ξεφυλλίσω) χωρίς να υποστώ ένα πολύ γερό σοκ...

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Ο Jeffrey Brown γράφει με αφοπλιστική ειλικρίνεια το χρονικό μιας σχέσης που δεν κατάφερε να αντέξει. Διηγείται την ιστορία του με ένα μη γραμμικό τρόπο που μοιάζει -με μια πρώτη ματιά- με εντελώς τυχαία παράθεση γεγονότων. Στην πραγματικότητα όμως μπλέκοντας ευχάριστα και δυσάρεστα περιστατικά περνά τον αναγνώστη από συνεχόμενα σκοτσέζικα ντους συναισθημάτων, χωρίς να χαλά ποτέ την εσωτερική συνοχή του comic.
Το γεγονός ότι από την αρχή αντιλαμβανόμαστε ποια θα είναι η κατάληξη της σχέσης κάνει την ανάγνωση ιδιαίτερα επώδυνη. Ο αναγνώστης δεν έχει την ευκαιρία να ελπίζει σε ένα happy end για τους ήρωες. Γίνεται μάρτυρας μιας σχέσης που καταρρέει, ενώ ταυτόχρονα ακόμα και οι στιγμές ευτυχίας του ζευγαριού γίνονται τραγικές αναμνήσεις από κάτι που έχει ήδη τελειώσει.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Από τον Jeffrey Brown τα UNLIKELY και AEIOU (ANY EASY INTIMACY) ολοκληρώνουν την άτυπη "girlfriend trilogy", ενώ το BE A MAN είναι μια παρωδία του CLUMSY όπου ο ήρωας «διορθώνει» τη συμπεριφορά του κρατώντας έναν πολύ πιο macho χαρακτήρα. Αξίζει να δει κανείς και το BIGHEAD, μια εξαιρετική superhero παρωδία με το προσωπικό ύφος του Jeffrey Brown. Επίσης το THE POOR BASTARD του Joe Matt, το I NEVER LIKED YOU του Chester Brown και το IT'S A GOOD LIFE IF YOU DON’T WEAKEN του Seth, εκτός από εξαιρετικά αυτοβιογραφικά comics, αναφέρονται μεταξύ άλλων και σε δυσλειτουργικές σχέσεις. Για όσους τέλος δεν αντέχουν το κακό τέλος του CLUMSY υπάρχει και το πολύ πιο αισιόδοξο WILL YOU STILL LOVE ME IF I WET THE BED? της Liz Prince.



comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi