Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


05-04-05
THE GOLDEN AGE

του Νίκου Λάμπρη

Writer: James Robinson

Artist: Paul Smith

First Published: 1993

Format: Four Issue Limited Series

DC Comics

ΙΣΤΟΡΙΑ: Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος έχει μόλις τελειώσει. Οι στρατιώτες έχουν γυρίσει πίσω και οι Mystery Men, που με προεδρική εντολή δε συμμετείχαν σε αυτόν, έχουν εγκαταλείψει τις καριέρες τους. Στην προσωπική τους ζωή όμως δεν τα καταφέρνουν και τόσο καλά. Καθένας κυνηγιέται από τους προσωπικούς του δαίμονες. Ένα απρόσμενο γεγονός θα τους ωθήσει για μια τελευταία φορά στη δράση, πριν τους διαδεχθεί η επόμενη γενιά υπερηρώων.

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Το Golden Age αποτελεί ένα από πιο χαρακτηριστικά -και πετυχημένα- δείγματα από το χώρο των «deconstructionist superhero comics», όπως αυτά καθιερώθηκαν στα 80's από συγγραφείς σαν τον Alan Moore. Ο James Robinson απεικονίζει με ακρίβεια το κλίμα που επικρατούσε στην Αμερική μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν μια εποχή όπου η ευφορία της νίκης άρχιζε γρήγορα να επισκιάζεται από την αβεβαιότητα της Ατομικής Εποχής και του Ψυχρού Πολέμου. Σε αυτό το πλαίσιο διαδραματίζεται η ιστορία των Mystery Men του GOLDEN AGE. Ο Paul Smith, χρησιμοποιώντας απλές και καθαρές γραμμές που ταιριάζουν απόλυτα με τη δεκαετία του '50, αποτίνει φόρο τιμής στον Alex Raymond, και κατορθώνει να δημιουργήσει αρχετυπικές φιγούρες για μερικούς από τους μεγαλύτερους υπερήρωες όλων των εποχών. Εξαιρετική δουλειά έχει γίνει και στα χρώματα από τον Richard Ory, που αποτελεί -με το απαλό και συγκεκριμένων αποχρώσεων coloring του- ιδανικό συμπλήρωμα για έναν penciller στο στιλ του Smith.

ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Σε ένα από τα κορυφαία υπερηρωικά comics όλων των εποχών, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ψάξει κανείς να βρει ελαττώματα.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Όταν τρεις κορυφαίοι δημιουργοί συνεργάζονται στην καλύτερη στιγμή της καριέρας τους, το αποτέλεσμα δε μπορεί παρά να είναι συγκλονιστικό. Το Golden Age άνοιξε -για τελευταία φορά- ένα παράθυρο σε έναν κόσμο που έχει χαθεί οριστικά. Ο χαρακτηρισμός «καλύτερο υπερηρωικό comic της δεκαετίας του '90» νομίζω πως του ανήκει δικαιωματικά, καθώς μόνο το KINGDOM COME κατορθώνει να το προσεγγίσει σε καλλιτεχνική τελειότητα, χωρίς όμως να έχει τη «μεγαλοπρέπεια» που προσδίδεται από τα «real life» ιστορικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο GOLDEN AGE.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Το προαναφερθέν KINGDOM COME, επειδή μοιάζει αρκετά σε ύφος και σε επίπεδο προσδοκιών, το WATCHMEN, γιατί αποτελεί, ουσιαστικά, το πρώτο «σοβαρό» δείγμα τοποθέτησης υπερηρώων σε αμιγώς ρεαλιστικό πλαίσιο (τουλάχιστον σε αυτό το μέγεθος) και το AMERICA VS. THE JSA, γιατί αναφέρεται στην ίδια περίοδο της Ιστορίας του DC Universe, χρησιμοποιώντας επίσης σε μεγάλο βαθμό στοιχεία από την Αμερικανική Ιστορία.comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi