Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


11-05-05
SWAMP THING: DARK GENESIS

του Γιάννη Κουρουμπακάλη

Writer: Len Wein

Artist: Bernie Wrightson

First Published: 1972 (SWAMP THING #1-10), 1992 (Trade paperback)

Format: Trade paperback

DC Comics

ΙΣΤΟΡΙΑ: Στο HOUSE OF SECRETS #92 γεννήθηκε ο χαρακτήρας του Alex Olsen, του original Swamp Thing, η τύχη του οποίου -πέρα από αυτή τη μικρή 12σέλιδη ιστορία- παρέμεινε άγνωστη μέχρι σήμερα. Ένα χρόνο αργότερα οι δημιουργοί του, Len Wein και Bernie Wrightson, μετά από ισχυρή προτροπή της DC Comics λόγω της ανέλπιστης επιτυχίας που είχε η πρώτη ιστορία του Swamp Thing, επαναφέρουν τον χαρακτήρα. Μη θέλοντας όμως να καταστρέψουν την μοναδική συναισθηματική αξία της αυθεντικής ιστορίας, αποφασίζουν πως η επιστροφή του στους βάλτους της Louisiana θα γινόταν με διαφορετική ταυτότητα. Έτσι γινόμαστε μάρτυρες μιας δεύτερης γένεσης και η μοίρα θέλει τον Alec Holland, ένα επιστήμονα που ασχολείται με την "Βιολογική Αποκατάσταση", να μετατρέπεται στο Τέρας. Από εκεί και πέρα μια ξέφρενη πορεία ξεκινά. Μάγοι και αλχημιστές που αναζητούν αιώνια ζωή, λυκάνθρωποι που ανακαλύπτουν τι σημαίνει να είσαι καταραμένος, εξωγήινα όντα που βρίσκουν συμπόνια στα τέρατα του πλανήτη μας και εικόνες που θυμίζουν το ALICE IN WONDERLAND -με μια δόση πικρίας- συνθέτουν ένα σκηνικό που πηγάζει μόνο από λογοτεχνικές ρίζες, στις οποίες έρχεται να προσθέσει τώρα το δικό του χρίσμα, το δημιούργημα της ένατης τέχνης, Το Τέρας του Βάλτου.

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Μερικές φορές, το μόνο που χρειάζεται για να δημιουργήσεις ένα μύθο είναι 8 σελίδες και δυο μεγάλους καλλιτέχνες στην κατάλληλη ψυχική διάθεση. Τα "Τέρατα" της μυθολογίας γνωρίζουν πολλά πρόσωπα. Το 1972 ήταν η χρονιά που παγιδέψαμε ένα από αυτά σε ένα comic frame.

ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Πέρα από το σχετικά απότομο τέλος της συνεργασίας Wein και Wrightson, λόγω της αδυναμίας του δεύτερου να αντέξει τους ρυθμούς ενός ongoing monthly comic για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν υπάρχει κανένα άλλο ψεγάδι σε αυτό το αριστούργημα.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Χωρίς επιρροές από «παραγεμισμένα» οπτικά και χρωματικά εφέ και με το χρίσμα της κλασσικής λογοτεχνίας, οι Len Wein και Bernie Wrightson διηγούνται αυτό που θα χαρακτήριζα μοναδικές ιστορίες φαντασίας και τρόμου, όπου κάθε μια έχει τις σωστές δόσεις αγάπης, μίσους και δίψας για μια ζωή που χάθηκε και μια νέα που «φύτρωσε».

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Ο χαρακτήρας του Swamp Thing ταλαιπωρήθηκε αρκετά στα επόμενα χρόνια, μέχρι να τον αναλάβει ο "μάγος" Alan Moore στα SAGA OF THE SWAMP THING #20-63. Για όσους ψάχνουν για άλλες σημαντικές δουλειές του συγγραφέα Len Wein, τσεκάρετε τα BATMAN & THE OUTSIDERS #1-32 που έκανε μαζί με τον Alan Davis καθώς και τα OUTSIDERS #1-28 σε σχέδιο Jim Aparo. Όσοι πάλι εντυπωσιαστούν από το «μακάβριο» ταλέντο του σχεδιαστή Bernie Wrightson, πρέπει οπωσδήποτε να αναζητήσουν το graphic novel SPIDER-MAN: HOOKY ή το limited series BATMAN: THE CULT, ενώ επιβάλλεται να αγοράσουν το graphic novel, FREAK SHOW (σενάριο Bruce Jones) που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Image.comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi