Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


22-03-05
FRANKENSTEIN #1-6

του Βασίλη Χειλά

Writer: Gary Friedrich

Artist: Mike Ploog

First published: 1973

Format: 6 issue story

Marvel Comics

ΙΣΤΟΡΙΑ: Το περιβόητο βιβλίο της Mary Shelley ξεκινάει με μια επιστολή που γράφει ο καπετάνιος Robert Walton στην αδελφή του και στην οποία εξιστορεί την ιστορία του Victor Frankenstein, όπως ο ίδιος του τη διηγήθηκε μετά την περισυλλογή του από το πλοίο του Walton. Τον υποτιθέμενο δισέγγονο του Walton χρησιμοποιεί και ο Gary Friedrich σε αυτή τη θαυμάσια προσαρμογή σε comic του αθάνατου πονήματος της Shelley.

Βρισκόμαστε στα 1898 και ο Robert Walton ο 4ος, στην πρώτη κιόλας σελίδα του #1, ανακαλύπτει το για εκατό περίπου χρόνια χαμένο κορμί του Τέρατος, διατηρημένο τέλεια στην παγωμένη αγκαλιά της κορυφής ενός παγόβουνου. Το κομμάτι με το πλάσμα αποκόπτεται, μεταφέρεται στο σκάφος του Walton κι εκεί ο πλοίαρχος ξεκινά τη διήγηση της κλασικής ιστορίας. Διήγηση που διακόπτεται κατά διαστήματα από γεγονότα που συμβαίνουν πάνω στο πλοίο, όπως η ανταρσία του πληρώματος και η τρομερή θαλασσοταραχή που απειλεί να βυθίσει το σκάφος. Παράλληλα, στο αμπάρι του παγοθραυστικού, μια πυρκαγιά προξενεί το λιώσιμο της παγοκολώνας και τη νεκρανάσταση του Τέρατος. Ήδη από το δεύτερο τεύχος η παρουσία του γίνεται αντιληπτή και το βασανισμένο Τέρας συνειδητοποιεί πως η αντιδράσεις των ανθρώπων απέναντί του παραμένουν σχεδόν οι ίδιες όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει: τρόμος και αποστροφή και μια αστείρευτη μανία να το καταστρέψουν. Όμως ο ήρωάς μας θα βρει τις δυνάμεις για να επιβιώσει και να διηγηθεί τη δική του εκδοχή στον πλοίαρχο Walton, ξεκινώντας έναν καινούργιο Γολγοθά περιπλανήσεων.

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Η σειρά αυτή, και κυρίως τα 6 πρώτα επεισόδια της, αποτελεί μια από τις ομορφότερες αλλά και πιστότερες μεταφορές λογοτεχνικού έργου στο μέσο των comics. Το σενάριο του Friedrich ξεπλένει τις παρερμηνείες και απλουστεύσεις των κινηματογραφικών μεταφορών και ζωντανεύει με αριστοτεχνικό τρόπο την εποχή του βιβλίου. Επιλέγοντας τα καίρια σημεία της διήγησης και αναπτύσσοντας όσο μπορεί αρτιότερα τους βασικούς χαρακτήρες, επιτυγχάνει με την πυκνή και μεστή γραφή του κάτι μοναδικό: να αγωνιάς για την εξέλιξη μιας ιστορίας της οποίας το τέλος ήδη γνωρίζεις, αλλά και ν' αδημονείς για τις νέες εξελίξεις στη ζωή του πολύπαθου δημιουργήματος του δόκτορος Frankenstein.

Βασικό εργαλείο σ΄ αυτό το κομψοτέχνημα, η μεγαλειώδης δουλειά του Mike Ploog, του μοναδικού ίσως καλλιτέχνη που μπορούσε τη δεκαετία του '70 να συναγωνιστεί τον Bernie Wrightson. Το Τέρας του Ploog, αν και βασισμένο στα στερεότυπα του Hollywood, αποπνέει μιαν απρόσμενη ανθρωπιά, απαλλαγμένο απ΄ όλα τα γραφικά στοιχεία, όπως οι βίδες στο λαιμό ή τα τεράστια ξύλινα παπούτσια, ενώ κι η περιβόητη δυσκαμψία του αμβλύνεται από το αφηγηματικό στυλ του σχεδιαστή. Η εποχή αναπαρίσταται θαυμάσια, οι περισσότερες σκηνές κατακλύζουν με τη δύναμή τους το χώρο (π.χ. η καταπληκτική σκηνή της δολοφονίας της Elizabeth, με έξι αποσπασματικά πάνελ) και ο ρομαντικός χαρακτήρας της ιστορίας σε αγγίζει ως το κόκαλο. Αν η Shelley μπορούσε να διαβάσει αυτή τη σειρά, σίγουρα θα ήταν περήφανη για τη μεταδοτικότητα των μηνυμάτων της στην άστατη εποχή μας.

ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Από το 5ο τεύχος και μετά, απ΄ όταν δηλαδή ο Friedrich απαγκιστρώνεται εντελώς από το βιβλίο και το Τέρας ξεκινά μια νέα πορεία αυτογνωσίας, αναζητώντας τους απογόνους του Frankenstein, ο μύθος ξεστρατίζει των αρχικών του επιδιώξεων κι αλληθωρίζει προς τα περισσότερο κοινότοπα horror comics, αποβάλλοντας σταδιακά τα ρομαντικά στοιχεία. Παρ΄ όλα αυτά, η παρουσία και μόνο του Ploog μας αναγκάζει να θεωρούμε τα έξι πρώτα τεύχη της σειράς ως μία θεματική οντότητα, ενώ πρέπει να πούμε ότι ολόκληρη η σειρά των 18 τευχών διατηρεί υψηλά στάνταρ ποιότητας, με την παρουσία καλλιτεχνών όπως ο John Buscema και ο Val Mayerik ή συγγραφέων όπως ο Doug Moench. Τα πρώτα όμως τεύχη παραμένουν αξεπέραστα.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Μια ξεχωριστή στιγμή στο χώρο των horror comics που έμεινε κλασική και αξεπέραστη. Δύο σπουδαίοι δημιουργοί σε μια από τις σημαντικότερες δουλειές τους. Και ένας από τους διασημότερους και πιο διαστρεβλωμένους χαρακτήρες της παγκόσμιας λογοτεχνίας σε μια απόδοση τουλάχιστον συναρπαστική. Τι άλλο μπορεί να ζητήσει ο παθιασμένος για συγκινήσεις comic fan;

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Ο Mike Ploog άφησε το στίγμα του στη Marvel των 70's. Αναζητήστε λοιπόν τα MARVEL SPOTLIGHT (1971), WEREWOLF BY NIGHT (1972) και KULL THE DESTROYER (1974).



comicdom files archive | email the author
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi