Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


22-02-05
JENIFER

του Βασίλη Χειλά

Writer: Bruce Jones

Artist: Bernie Wrightson

First published: 1973

Format: 10 page story

Warren Publishing

ΙΣΤΟΡΙΑ: Σε κάποιο δάσος της αμερικανικής υπαίθρου ανυποψίαστος κυνηγός έρχεται τυχαία αντιμέτωπος με το εξής αποτρόπαιο θέαμα: Ένας μεγαλόσωμος άνδρας έχει τοποθετήσει το κεφάλι μιας πισθάγκωνα δεμένης γυναίκας πάνω σε κορμό, έτοιμος να την αποκεφαλίσει με το τσεκούρι του! Ο κυνηγός προστάζει τον άνδρα να σταματήσει, αυτός όμως τον αγνοεί και τότε ο κυνηγός αναγκάζεται να τον πυροβολήσει για να αποτρέψει το φόνο. Πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, ο άνδρας προλαβαίνει να ψελλίσει στον κυνηγό μια λέξη: Jenifer! Υποθέτοντας ότι πρόκειται για το όνομα του υποψηφίου θύματος, ο κυνηγός στρέφει την προσοχή του στην κοπέλα, της οποίας το πρόσωπο έως τότε δε φαινόταν, για ν΄ αντικρίσει το πιο αποκρουστικό θέαμα της ζωής του. Πρόκειται για ένα τερατώδες πλάσμα με τεράστια σκοτεινά μάτια, παραμορφωμένα μάγουλα και μέτωπο, και πελώρια, ακανόνιστα και μυτερά δόντια. Κι όμως, παρά την φρικτή πρώτη εντύπωση, ο κυνηγός νοιώθει μόνο λύπη για την Jenifer και αφού θάβει τον νεκρό (για να αποφύγει μπλεξίματα με την αστυνομία, μιας και η Jenifer, όντας μουγκή και μάλλον καθυστερημένη, δε θα μπορούσε να υποστηρίξει την εκδοχή του) αποφασίζει να υιοθετήσει την κοπέλα. Η υποδοχή της από τη γυναίκα και τα δύο παιδιά του Jim δεν είναι ιδιαίτερα θερμή, όμως αυτός επιμένει να την κρατήσουν, αγνοώντας απλώς το παρουσιαστικό της. Όμως τα ανατριχιαστικά γεγονότα που επακολουθούν θα πείσουν και τον πιο δύσπιστο ότι η Jenifer δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνεται!

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Κατ' αρχήν η τερατώδης εμφάνιση της Jenifer! Ο Wrightson, έχοντας ως πρόπλασμα την αντίστοιχη εμφάνιση της Olga από την κλασική ιστορία του Graham Ingels "About Face" (HAUNT OF FEAR # 27, 1954), πρόσθεσε στα υπάρχοντα χαρακτηριστικά τα πελώρια αβγοειδή μάτια, τα οποία ,σε συνδυασμό με τα δόντια, προσέδιναν στο σύνολο μια εικόνα τρομερής δυστυχίας, μεταφέροντας στον αναγνώστη ένα αίσθημα απόλυτης θλίψης! Είναι απίστευτο, όμως το πιο αποκρουστικό και παράλληλα σατανικό γυναικείο πρόσωπο από καταβολής των κόμικς, και δεν μπορείς παρά να το λυπάσαι, όπως ακριβώς και ο δύστυχος ήρωας της ιστορίας μας. Η ιστορία λοιπόν αυτή του Bruce Jones, την οποία ποτέ δεν κατάφερε να ξεπεράσει σε καμιά από τις επόμενες δουλειές του, και η οποία ολοκληρώθηκε σε δέκα μόλις σελίδες, θα έπρεπε να αποτελεί το ευαγγέλιο του οποιουδήποτε θα επιθυμούσε ποτέ να ασχοληθεί με τα horror comics. Υπόγειος, ψυχολογικός τρόμος, που κορυφώνεται χωρίς να σ΄ αφήνει να ξαποστάσεις, καθώς ο Jim σε τραβά μαζί του στην κάθοδό του στην κόλαση, σκηνές απίστευτης αγριότητας που έρχονται σε αντιπαραβολή με την αθώα, σχεδόν αυτιστική συμπεριφορά της Jenifer, που μάλλον ακολουθεί τη φύση και το ένστικτο αυτοσυντήρησής της, και ένα φινάλε υπόδειγμα που σε παγιδεύει στον εφιάλτη χωρίς περιθώριο διαφυγής. Γιατί ότι παθαίνει ο Jim μπορεί κάλλιστα να συμβεί και σ΄ εσένα. Και το χειρότερο; Δε μπορείς να κάνεις τίποτα για να το εμποδίσεις!

ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Το μέγεθος της ιστορίας, που οδήγησε τους δημιουργούς σε συμπύκνωση σκηνών. Είναι γεγονός ότι ορισμένα από τα γεγονότα στο σπίτι παρουσιάστηκαν αρκετά βιαστικά, ενώ και η εξέλιξη του μύθου παρουσίαζε χρονικά κενά. Πιστεύω πως αν είχαν στη διάθεσή τους 20 σελίδες θα μας είχαν υποβάλει σε τρισχειρότερες ανατριχίλες!

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Στο κόμικ αυτό υπάρχει μια σεκάνς τεσσάρων πάνελ όπου ο Jim βιάζεται -σοβαρολογώ- από την Jenifer! Προκαλώ τον οποιονδήποτε τολμηρό αρσενικό αναγνώστη να διαβάσει το κόμικ πριν κοιμηθεί για βράδυ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συγκεκριμένη σελίδα, κι αν κάνει ευχάριστο ύπνο, τότε να του βγάλω το καπέλο! Κατά την ταπεινή μου άποψη, πρόκειται για την καλύτερη ιστορία τρόμου που κατασκευάστηκε ποτέ για το μέσο των κόμικς!

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Υποκλιθείτε στο μάστορα του τρόμου που ακούει στο όνομα Bernie Wrightson και αναζητήστε τα κλασικά SWAMP THING (DC 1972), SPIDER-MAN: HOOKY (Marvel 1987), καθώς και οτιδήποτε έκανε σε σειρές ανθολογιών τρόμου όπως τα EERIE, CREEPY, HOUSE OF MYSTERY, WITCHING HOUR, HOUSE OF SECRETS, WEB OF HORROR.



comicdom files archive | email the author
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi