Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


15-02-05
HARD BOILED

του Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου

Writer: Frank Miller

Artist: Geoff Darrow

Colorist: Claude Legris

First published: 1992

Format: 3 issue series (1992), Trade Paperback (1993)

Dark Horse

ΙΣΤΟΡΙΑ: O Nixon είναι ένας απόλυτα συνηθισμένος τύπος: καλός σύζυγος, χαζομπαμπάς, με δουλίτσα στο δημόσιο (φοροελεγκτής) και σπίτι στα προάστια. Είναι όμως όντως αυτός που νομίζει; Ή μήπως είναι ο Carl Seltz; Οι ψευδαισθήσεις καταρρέουν καθώς ενισχύονται: Στην πραγματικότητα ο ήρωας από αυτόν τον φουτουριστικό κόσμο του Frank Miller, είναι το Unit Four, ένας κυβερνο-οργανισμός προγραμματισμένος να σκοτώνει. Ένα ρομπότ που αναζητά την πραγματική του ταυτότητα, προσπαθώντας απεγνωσμένα να διαχωρίσει την πραγματικότητα από τη φαντασία και αφήνοντας κάθε φορά πίσω του αμέτρητα πτώματα. Χάνοντας τη διανοητική του ισορροπία και δολοφονώντας ασταμάτητα, ο Nixon επιστρέφει στους κατασκευαστές του με σκοπό να επιδιορθωθεί. Θα φέρει όμως αυτό τα επιθυμητά αποτελέσματα;

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Υπό φυσιολογικές συνθήκες ίσως να μιλούσαμε για το πιο αταίριαστο team δημιουργών που έγινε ποτέ. Από τη μία ο Frank Miller μας είχε συνηθίσει να εικονογραφεί ο ίδιος τις «ογκώδεις» noir ιστορίες του με αφαιρετικά, ασταμάτητα παιχνίδια φωτοσκιάσεων. Κι από την άλλη, ο Geoff Darrow αντιμετωπίζει την ανατομία με χειρουργική ακρίβεια, η προοπτική του αντίληψη είναι παροιμιώδης, ενώ τέλος αντιμετωπίζει τη λεπτομέρεια με σχιζοφρενική εμμονή, ώστε σε κάθε καινούρια ανάγνωση να σε περιμένει πάντα ένα καινούριο element που τις προηγούμενες φορές είχε χαθεί μέσα στην πληθώρα των υπολοίπων. Κι όμως: Αυτοί οι δύο άνθρωποι κατόρθωσαν μέσα από την «ανίερη» συν-δημιουργία που λέγεται HARD BOILED, όχι μόνο να συνταιριάξουν τις ετερόκλητες καλλιτεχνικές φύσεις τους, αλλά και να μας δώσουν ένα από τα πιο απολαυστικά αιματοβαμμένα comics ever, από εκείνα που δεν απαιτείται να είσαι λάτρης των blood baths για να τα χαρείς. (η απόλαυση και στις δύο περιπτώσεις παραμένει εξίσου ένοχη- όπως και κάθε αμαρτία εξάλλου).
Όμως παρά τα όσα ειπώθηκαν παραπάνω, το HARD BOILED δεν είναι ένα αιμοβόρο shoot-'em-up, αλλά μία ευφυέστατη ιστορία ανυπέρβλητης αισθητικής, με εκλεπτυσμένο χιούμορ και υποβόσκουσες πολιτικό-κοινωνικές προεκτάσεις.

ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Τον γράφοντα προσωπικά δεν τον ενόχλησε τίποτα! Όσες φορές όμως επιχείρησα να προτείνω αυτό το comic σε ανθρώπους με «ευαίσθητο στομάχι» ενοχλήθηκαν εκείνοι! Προσοχή λοιπόν: Κάποιοι δεν αντέχουν τη θέα του αίματος (κι εδώ το κόκκινο υγρό της ζωής ρέει σε αφθονία).

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Art deco sci-fi, sci-fi techno thriller, futuristic noir... Το HARD BOILED εμπνέει ασταμάτητα τους απανταχού reviewers να επινοούν κατηγορίες να το εντάξουν καθώς και χαρακτηρισμούς να του αποδώσουν κι ας έχουν περάσει 15 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του. Προσωπικά λοιπόν αποφασίζω να μην μπω σε αυτή τη διαδικασία. Θα πω μόνο ότι από την πρώτη φορά που διάβασα το HARD BOILED, μέχρι σήμερα μία εικόνα στριφογυρίζει αδιάκοπα μέσα στο κεφάλι μου: Αυτή του ανθρώπου που κάποιος τον ρίχνει στις ράγες του τρένου που έρχεται, μέσα σε μία αγοραφοβικά κατάμεστη αποβάθρα μετρό. Και κανείς, μα κανείς δεν δείχνει να αντιδρά από αυτό που συμβαίνει. Μία μνήμη που αποδεικνύει ότι οι πιο τρομακτικοί εφιάλτες μας μπορούν και να είναι αναίμακτοι!

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Διαβάστε το διήγημα DO ANDROIDS DREAM OF ELECTRICAL SHEEP του Philip K. Dick (είναι βέβαιο ότι ο Miller το διάβασε όταν έγραφε το HARD BOILED). Δείτε επίσης την ταινία BLADE RUNNER του Ridley Scott (που ούτως ή άλλως είναι στηριγμένη στο DO ANDROIDS DREAM OF ELECTRICAL SHEEP). Τέλος νοικιάστε ξανά την τριλογία του MATRIX και δείτε την με άλλο μάτι. Ίσως να το ξέρατε (ίσως και όχι) όμως ο Geoff (ή αλλιώς Geoffrey Darrow) είναι ο βασικός εμπνευστής της εικόνας των μηχανών και της ίδιας της πόλης της Zion!comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi