Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


21-09-06
COSMIC ODYSSEY

του Γιώργου Χατζηκωστή

Writer: Jim Starlin

Artist: Mike Mignola

First Published: 1988

Format: 4-issue limited series

DC Comics


ΙΣΤΟΡΙΑ: Ο Darkseid, σε συνεργασία με τον Highfather, καλούν σε βοήθεια τους Superman, Batman, Green Lantern (John Stewart), Martian Manhunter και Starfire, από την Γη. Η απειλή που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν είναι αυτή της Anti-Life Equation, που στην πραγματικότητα είναι μια οντότητα, με καταστροφικές διαθέσεις. Στο πλευρό τους, για την σωτηρία του γαλαξία, τάσσονται οι Orion, Lightray και Forager, από την New Genesis. Η πορεία της ομάδας μέχρι την τελική νίκη δεν θα στεφθεί μόνο με επιτυχίες, αλλά και με μια αποτυχία που θα σημαδέψει για πάντα τον John Stewart.


ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Κλασσικό στήσιμο Silver-Age περιόδου. Η μεγάλη ομάδα, χωρίζεται σε τέσσερα μικρότερα και πιο ευέλικτα σχήματα, το καθένα με την δική του ξεχωριστή αποστολή, τα οποία σκορπίζονται σε ισάριθμους πλανήτες του γαλαξία. Όπως είναι φυσικό, κάποιες προσωπικότητες έρχονται σε σύγκρουση εξαιτίας των διαφορών τους. Το πιο ενδιαφέρον από αυτά τα σχήματα, είναι και το λιγότερο εντυπωσιακό, με την πρώτη ματιά, αυτό των Batman και Forager. Η ολοφάνερες ελλείψεις στον τομέα της ωμής δύναμης, σε σχέση με τους άλλους συμμετέχοντες (big guns), κάνει τον αγώνα τους πιο αγωνιώδη.

Ο Starlin αρπάζει την ευκαιρία την ευκαιρία που του δόθηκε, να γράψει τον δολοπλόκο -και αιωνίως "true evil"- Darkseid, την απολαμβάνει αλλά και την αξιοποιεί στο μέγιστο. Καταφέρνει να κάνει τον χαρακτήρα να ξεχωρίσει, χωρίς, ουσιαστικά, να τον προβάλει περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους. Η ύπαρξη του είναι καταλυτική για την έκβαση της ιστορίας και του αξίζει η προσοχή που του δίνεται.

Τέλος, ο Mike Mignola, πραγματικά λάμπει! Το COSMIC ODYSSEY εκδόθηκε τη χρονική περίοδο που ο καλλιτέχνης είχε αρχίσει να καθιερώνεται στις συνειδήσεις του κοινού ως σημαντική μορφή και το comic αυτό τον βοήθησε ιδιαίτερα σε αυτό το σκοπό. Η ισχυρή επιρροή του Jack Kirby είναι ιδιαίτερα εμφανής (ειδικά σε αυτό το υλικό, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι προσωπική δημιουργία του "King"), αλλά συνολικά, το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του Mignola καταφέρνει να κυριαρχήσει.


ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Κάπου υπήρξε σίγουρα ένα mix-up! Αλλιώς, πώς εξηγείται ότι ο John Stewart μιλάει και συμπεριφέρεται σαν τον Guy Gardner - άλλον Green Lantern έγραφε ο Starlin και άλλον σχεδίαζε ο Mignola; Το characterization του συγκεκριμένου χαρακτήρα είναι -παραδόξως- εντελώς off, παρ' όλο που, στη συνέχεια, οι αλαζονικές πράξεις του οδηγούν στη διαχρονικότερη σκηνή του comic (στο δεύτερο τεύχος της σειράς).


ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: O Kirby είχε αφήσει το θέμα του Anti-Life Equation κάπως... φλου. Ο Starlin προσπαθεί να δώσει μια εξήγηση, που ξίνισε, αγνοήθηκε και τελικά ξεχάστηκε. Η σημαντικότερη προσφορά του, όμως, είναι το έναυσμα που έδωσε για τη μελλοντική αξιοποίηση του John Stewart, από την πένα του Gerard Jones, στις σελίδες του -βραχύβιου, δυστυχώς- GREEN LANTERN: MOSAIC. Extra points για το γεγονός ότι η ιστορία παραμένει αυτόνομη εδώ, χωρίς να πάρει τις διαστάσεις ενός company-wide crossover.


ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Φυσικά, το FOURTH WORLD SAGA του Jack "The King" Kirby, που αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης. Για περισσότερα cosmic stuff από τον Jim Starlin, τσεκάρετε τα WARLOCK, CAPTAIN MARVEL και METAMORPHOSIS ODYSSEY. Ο Mike Mignola μεγαλούργησε σχεδιαστικά στο HELLBOY, αλλά δε νομίζω πως χρειάζεστε εμένα για να το μάθετε αυτό.

 



comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi