Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του ΣΕΑ
09-09-06

Expert Advice

Sooo... το καλοκαίρι τελείωσε, να μην τα λέμε ξανά. Εσείς που βιαστήκατε να φωνάξετε "Όχι, μα τί λες τώρα, το καλοκ...", καθήστε ξανά στη θέση σας, γιατί σε αυτή τη στήλη ΕΓΩ διοικώ, ΕΓΩ ελέγχω τα πάντα, και ΕΓΩ λέω πως Το Καλοκαίρι Μας Τελείωσε!

Ωραία, ξεκαθαρίσαμε και με τους αποστάτες. Κι επειδή, λοιπόν, αυτή η περίοδος είναι μία από τις καλύτερες για να κάνετε καλές αγορές, (οι τιμές είναι ακόμη πεσμένες, οι μαγαζάτορες εξοπλίζονται με στοκ για τον υπόλοιπο χρόνο και ενδέχεται κάποιοι από εσάς να κατέστρεψαν τα comics τους στις παραλίες με τα αλάτια και την άμμο), το σημερινό MARKET WATCH θα σας δώσει ορισμένα tips για ανώδυνες και ασφαλέστερες αγορές, κυρίως online.


Online Stores

Πολλά και διάφορα online stores θα πέσουν στην αντίληψή σας, αν κάνετε ένα απλό search. Θέλει όμως μεγάλη προσοχή πριν αγοράσετε από οποιοδήποτε. Καταρχάς, χρειάζεστε πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, για οποιαδήποτε διαδικτυακή δραστηριότητα. Ή έστω έναν λογαριασμό στο Paypal, την εταιρία δηλαδή που χειρίζεται με δικές σας εντολές τα λεφτά σας, προσφέροντάς σας μεγαλύτερη ασφάλεια. Για λεπτομέρειες πηγαίνετε στο site της: www.paypal.com.

Δύο είναι τα βασικά βήματα που πρέπει να κάνετε με το που θα μπείτε σε ένα κατάστημα: Αρχικά, να ελέγξετε την ποικιλία του (αν έχει αρκετά και ενδιαφέροντα πράγματα για να ψωνίσετε) και στη συνέχεια τα γενικά info (FAQ, χρόνοι και υπηρεσίες αποστολής, ταχυδρομικά έξοδα). Ειδικά το δεύτερο, μπορεί να σας δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα, αν δεν το ψάξετε αναλυτικά. Δε θα σας φάει πολύ χρόνο, αλλά θα σας γλυτώσει από περιττά έξοδα.

Τα δημοφιλέστερα sites τα οποία προσωπικά εμπιστεύομαι είναι τα ακόλουθα:

Mile High Comics: Μεγάλο στοκ, με σχετικά υψηλές τιμές, ειδικά σε προ-90's τεύχη, αλλά με πολλές και καλές προσφορές σε Trade Paperbacks και συχνές εκπτώσεις. Επίσης, έχει δωρεάν αποστολή, υπό προϋποθέσεις.

Lone Star Comics: Οι καλύτερες τιμές της αγοράς σε back issues. Επίσης, μεγάλη ποικιλία, ταχυδρομικά για όλα τα γούστα, δωρεάν για αγορές άνω των 100 δολαρίων, και ένα σύστημα "ανταλλαγής" τευχών που μπορεί να σας φανεί πολύ χρήσιμο!

Dynamic Forces: Ειδικά τεύχη, variant covers, μεγάλη γκάμα από υπογεγραμμένα και προσφορές σε merchandise καθημερινά. Daily και Weekly Special Offers, πακετάκια δηλαδή, άκρως συλλεκτικά, σε ανάλογα καλές τιμές. Το μόνο πρόβλημα είναι τα ταχυδρομικά τους, που είναι κάπως... εξωπραγματικά.

Graham Crackers: Μεγάλο discount, ανάλογα με τις αγορές σας. Κατά 99% τεύχη των τελευταίων ετών. Καλό μαγαζί για να "κλείσετε τρύπες" ή και να παραγγείλετε τα καινούργια σας τεύχη από Αμερική. Σε μεγάλες ποσότητες, σίγουρα βγαίνετε κερδισμένοι.

Fantastic Realms: Ειδικές τιμές για ειδικά γούστα. Γραφτείτε στο newsletter του καταστήματος για να λαμβάνετε όλες τις συνεχόμενες προσφορές σε stes, TPBs, Special editions και statues. Πολύ καλές τιμές σε CGC graded comics.


Αυτά ήταν κάποια βασικά, ενδεικτικά comic shops, που θα κάνουν τις αγορές σας πιο ευχάριστες και ανέξοδες. Από εκεί κι έπειτα, στο χέρι σας είναι να ψάξετε και να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει περισσότερο, ανάλογα πάντα με τα αναγνωστικά και συλλεκτικά σας γούστα.


Local Stores

Ο κανόνας του τέλους της θερινής περιόδου δεν ισχύει για τα comic shops της γειτονιάς σας, αλλά μια και κάνουμε ένα αφιέρωμα στις αγορές, καλό θα ήταν να πούμε και ορισμένα πραγματάκια που θα σας λύσουν τα χέρια. Ακολουθήστε τις οδηγίες πιστά!

- Μην ξεχνάτε να συμβουλεύεστε το PREVIEWS μία φορά το μήνα για τις παραγγελίες σας. Έτσι δε θα απογοητεύεστε σε κάθε παραλαβή, όταν θα ανακαλύπτετε πως "κανείς δε σας είπε για την αποκαθήλωση της μάσκας του Spider-Man"!

- Όταν παραγγέλνετε merchandise, ρωτήστε πρώτα κάποιον υπεύθυνο του καταστήματος την τιμή στην οποία θα έρθει. Η αναλογία ευρώ-δολαρίου δεν ισχύει σε αυτό τον τομέα του PREVIEWS, εξαιτίας του καπέλου της Diamond UK και των υψηλότερων ταχυδρομικών. Για παράδειγμα, ενα statue που έχει τιμή καταλόγου $45,00, σε "ελληνικά λεφτά" σημαίνει 65-70,00 Ευρώ.

- Φροντίστε να ενημερωθείτε για απλά πράγματα που θα κάνουν τη ζωή σας ευκολότερη και με λιγότερο άγχος, όπως το κάθε πότε έρχονται οι παραγγελίες (κάθε 15 ημέρες ή 3 εβδομάδες αν καθυστερήσει το PREVIEWS, λόγω διαφορετικής ημέρας φορτωτικής από Αγγλία), ποιά ημέρα είναι έτοιμη η παραγγελία σας, την αντιστοιχία PREVIEWS-χρόνος έκδοσης, κλπ. Επίσης, μην ξεχνάτε να κρατάτε σημειώσεις, γιατί αυτά τα στοιχεία είναι standard.

- Γίνετε πιο συγκεκριμένοι στις απορίες σας. Έτσι γλυτώνετε χρόνο και κούραση, δική σας και των υπαλλήλων και φυσικά, εξυπηρετείστε καλύτερα.


eBay

Ο τίτλος έπρεπε κανονικά να ήταν "Δημοπρατικά sites", αλλά δεν έχει νόημα να αναφέρω κανένα άλλο. Όλα τα υπόλοιπα είτε δε διαθέτουν την ποικιλία, είτε δεν είναι όσο trustworthy όσο θα έπρεπε.


1) Know Your Seller

Δίπλα από κάθε πωλητή, υπάρχει ένα νουμεράκι και ένα ποσοστό %. Το νούμερο είναι το πλήθος των θετικών αγοραπωλησιών του seller, και το % το ποσοστό θετικών feedbacks από αυτές τις συναλλαγές, συγκριτικά με το σύνολό τους. Όσο μεγαλύτερα τόσο καλύτερα φυσικά! Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν και κάποιες επιπλεόν λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξετε:

- Αν το % είναι σχετικά ικανοποιητικό, μπείτε στον κόπο να διαβάσετε το feedback του πωλητή, κυρίως τα αρνητικά σχόλια. Σε πολλές περιπτώσεις ένα αρνητικό feedback το έχει αφήσει κάποιος τρελός, κάποιος απατεώνας ή ένας απλά οξύθυμος πελάτης, με αποτέλεσμα ένα πλήγμα στην υπόληψη του seller, χωρίς λόγο και αιτία. Έχει τύχει πολλές φορές να πέσω επάνω σε ανθρώπους που ήθελαν να βγάλουν το άχτι τους ή δεν τους άρεσε το χρώμα της ταινίας με το οποίο τυλίχθηκε το πακέτο! Κάποιοι άλλοι δεν έστελναν ποτέ τις παραγγελίες, και μόλις λάμβαναν το "neg" από εμένα, άφηναν αμέσως αρνητικό feedback σε "αντίποινα". Πολλούς από αυτούς τους τακτοποιεί το ebay και ενημερώνει τους χρήστες με το σήμα "not a registered user". Με άλλα λόγια, ελέγξτε και αυτόν που άφησε το negative. Θα σας λύσει πολλές απορίες.

- Μία κακή συνεννόηση, ένα λάθος ταχυδρομείου, ή ακόμη και μία παρεξήγηση στο shipping total μπορεί να αποφέρει ένα negative. Αν ο πωλητής είναι καινούργιος, αυτό θα του στοιχίσει πολύ περισσότερο απ' ότι σε κάποιον με 1000+ θετικά. Το ποσοστό του, επομένως, θα είναι πολύ χειρότερο στην πρώτη περίπτωση, όσα δαφνοστόλιστα σχόλια και να του έχουν αφήσει οι υπόλοιποι πελάτες του.

- Κοιτάζετε κυρίως τα feedbacks από "buyers", γιατί αυτά σας ενδιαφέρουν. Με βάση αυτό το σκεπτικό, αν ο πωλητής σας έχει ένα σκορ 450 με 100% positive, αλλά καμία πώληση (δηλαδή, όλα τα feedback points που έχει είναι από δικές του αγορές), δεν είναι καλύτερος από έναν newbie με μηδενικό σκορ, που μόλις αυτή τη βδομάδα άνοιξε λογαριασμό στο site.


2) Know your needs

Όταν βρίσκεστε μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή, είναι πολύ πιο εύκολο να μείνετε ταπί απ' ότι αν είχατε τα χρήματα στα χέρια σας. Γι' αυτό να προχωράτε πάντα βάσει σχεδίου και να κάνετε τις ακόλουθες ερωτήσεις στον εαυτό σας:

"Πόσα λεφτά έχω για ξόδεμα;"

"Ποιά comics ήρθα να αγοράσω από το ebay;"

"Πόσο χρεώνει ο πωλητής τα ταχυδρομικά για Ελλάδα;" - Ειδικά αυτό, είναι must όταν συναλλάσσεστε overseas. Στείλτε ένα mail μέσω του "Ask Seller A Question" button και ζητήστε λεπτομέρειες και τιμές για shipping σε surface και airmail.- Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site των αμερικάνικων ταχυδρομείων, www.usps.com.

"Πόσο σπάνιο είναι το εν λόγω comic για να το κυνηγήσω;" - Αυτό κυρίως για last minute bidding. Βρίσκετε μία δημοπρασία που τελειώνει σε λίγα λεπτά. Την χτυπάτε, όμως υπάρχουν κι άλλοι ενδιαφερόμενοι! Και η μάχη ξεκινά. Απανωτά bidαρίσματα, με απανωτές αυξήσεις της τιμής, μέχρι... μέχρι; Μην πανικοβάλλεστε, το συγκεκριμένο item μπορεί και να το ξαναβρείτε, δεν είναι ανάγκη να το αποκτήσετε, με όποιο τίμημα, αυτή τη στιγμή!

"Μήπως μπορώ να το βρω σε καλύτερη τιμή;" - Χρησιμοποιήστε το "Completed Items" button, στα αριστερά της σελίδας δημοπρασιών του eBay. Θα σας δώσει μία γενικότερη εικόνα του ποιά είναι η τιμή στην αγορά αυτή την περίοδο, ούτως ώστε να αποφύγετε να αγοράσετε με το πρώτο υπερβολικό "Buy It Now" που θα βρεθεί μπροστά σας.


3) Auction Tips

Αφού ελέγξατε τον seller, ή αποφασίσατε να ρισκάρετε μαζί του (αν είναι πολύ καινούργιος, ή αν έχει πολλά αρνητικά feedbacks), ελέγξτε και την κατάσταση του τεύχους/των τευχών που διαθέτει προς πώληση. Προτιμήστε εικόνες με μεγάλη ευκρίνεια και μέγεθος, ειδικά όταν πρόκειται για ακριβά, παλιά κομμάτια. Μην το αφήνετε στην τύχη, γιατί ακόμη και ΕΝΑ μόνο grading point προς τα κάτω, μπορεί να σας στοιχίσει πολλά λεφτά!

Επίσης, αν βρήκατε το πολυπόθητο comic σε τέσσερις πωλητές θετικών προδιαγραφών, διαλέξτε εκείνον με τη μεγαλύτερη ποικιλία σε στοκ. Δείτε τί άλλο πουλάει, ειδικά αν ψάχνετε για τεύχη του ενός δολαρίου. Είναι κρίμα να πληρώσετε $15.00 σε ταχυδρομικά για ένα comic που κοστίζει τα μισά. Ίσως μάλιστα ανακαλύψετε και την ευκαιρία της ζωής σας! (Ή το τεύχος ARCHIE που ψάχνατε από την παιδική σας ηλικία!)

Αν ο seller δεν αναφέρει international shipping, ρωτήστε τον αν στέλνει Ελλάδα. Πολλές φορές τα προγράμματα που χρησιμοποιούνται για αυτόματη δημιουργία δημοπρασιών έχουν ως default το "USA only".

Προσοχή στη διαφορά λίρας-ευρώ. Έχετε στο μυαλό σας πως η μία λίρα ισούται με 1,5 Ευρώ περίπου, οπότε οι 40 λίρες είναι 60 ευρώ. Σημαντική διαφορά τιμής, που μπορεί να αποβεί μοιραία για το πορτοφόλι σας.

Αν ψωνίσετε από το γαλλικό eBay, τότε το πρόβλημα με την αναζήτηση του "καλού seller" γίνεται κάπως πιο περίπλοκο: στη συγκεκριμένη χώρα, το negative feedback ανταλλάσσεται πολύ εύκολα, καθιστώντας την εύρεση του 99%+ πωλητή αρκετά δύσκολη.

Ανοίξτε έναν λογαριασμό paypal. Οι περισσότεροι Αμερικανοί πλέον ζητάνε αυτόν τον τρόπο πληρωμής. 'Ασε που οι υπόλοιποι (βλέπε Western Union, Bidpay, MoneyGram, bank transfer) κοστίζουν. Από την άλλη, μπορείτε σε μία στραβή περίπτωση με το paypal και μία δίμηνη αναμονή, να πάρετε τα λεφτά σας πίσω.

Ποτέ το Ebay ή το Paypal δε θα σας ζητήσουν προσωπικά στοιχεία σε email, ούτε θα σας ζητήσουν να κάνετε χρήση υπηρεσιών όπως το user's complain. Όλα αυτά τα emails είναι spam/scam, που έχουν σταλεί από κακούς ανθρώπους, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για τις ανάγκες και τα συναισθήματά σας, παρά μόνο για τους κωδικούς της πιστωτικής σας κάρτας. Στείλτε τέτοιου είδους emails στις ακόλουθες διευθύνσεις:

spoof@ebay.com

spoof@paypal.com

Έχετε κι άλλες απορίες; Επικοινωνήστε μαζί μου στο agelados@comicdom.gr και κάτι θα κάνουμε. Ίσως. Μπορεί. Ποιός ξέρει;

 

And Now...Something Completely Different

Δεν υπάρχει χρόνος για περισσότερα. Οι υποχρεώσεις τρέχουν. Αν πάντως θέλετε οπωσδήποτε να διαβάσετε κάτι "Completely Different", σας παραπέμπω στο EDITORIAL που έγραψα την περασμένη Δευτέρα.

 



market watch archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi