Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Βασίλη Σάκκου
25-02-05

Full Circle

Πόσο συχνά αναρωτιόμαστε για το ποιά είναι η θέση μας στο παρόν, από πού ξεκινήσαμε στο παρελθόν και πόσο κοντά είμαστε στο να βυθιστούμε σε αυτήν τη χαίνουσα πληγή που αποτελεί το μέλλον μας; Tαξίδι στο χάος της ύπαρξης μας καλεί να κάνουμε ο Alan Moore με το ακόλουθο πόνημά του.

THE BIRTH CAUL

Writer: Alan Moore

Artist: Eddie Campbell

Eddie Campbell Comics

Birth Caul είναι ένας λεπτός υμένας που καλύπτει το πρόσωπο κάποιων νεογέννητων. Ένα από αυτά ήταν και ο Alan Moore. Υπό μορφή θεατρικής παράστασης στις 18 Νοέμβρη του 1995, οι εμμονές του Moore βρίσκουν λύτρωση στο χώρο της αντικειμενικής πραγματικότητας. Η ανάγνωση του BIRTH CAUL γίνεται από τον ίδιο, με τη συνοδεία μουσικής από τους Tim Perkins και David J. (Bauhaus). To εν λόγω comic είναι προσαρμογή του κειμένου αυτού από τον Eddie Campbell. Το αποτέλεσμα είναι μαγευτικό.

Ξεκινώντας από προσωπικές εξομολογήσεις, ο Moore ξεσκεπάζει μύχιες σκέψεις του, για να καταλήξει στη βασανιστική διχοτόμηση της πραγματικότητας των υπολοίπων. Αβάσταχτα συναισθηματικός σε σημεία, ο Moore προχωρεί σταδιακά από την δική του παιδική ηλικία και εφηβεία, στο παρόν του. Στην πορεία συνθλίβει την σκεψη μας αποκαλύπτοντας τα στρώματα της καθημερινότητας, τα χαμένα μας όνειρα, τις αδέσποτες σκέψεις και τη δημιουργική ενέργεια που σκόπιμα θάβαμε κάτω από νεκρό χρόνο. Σκοτωνοντας το είναι του αλλά και το δικό μας, ο Moore φτάνει στην αρχή: στο έμβρυο, στη γέννηση, στο τίποτα, στη λευκή σελίδα. Το ταξίδι που επιχειρεί ειναι δαιδαλώδες κι επικίνδυνο.

Ο Eddie Campbell, πάντα άξιος σύντροφος στις περιηγήσεις του Moore στο χάος της ύπαρξης, είναι για ακόμη μια φορά συγκλονιστικός. Η εσωστρέφεια, η θλίψη, η οδύνη και η απόγνωση είναι γνώριμα μονοπάτια που τα ακολουθεί με χάρη. Πάνω από όλα όμως υποτάσσεται στο ζωοδότη ρυθμό του Moore.

Mε σαμανιστική σαγήνη και αδυσώπητη αίσθηση ρυθμού, ο Moore χαράσσει τη πορεία της καταδίκης αλλά και της λύτρωσης. Οι λέξεις του δημιουργούν κενό στην αντίληψη μας για τον υμένα της ζωής, της πραγματικότητας. Σαν παλμός καρδιάς σε υπνωτίζουν, σε παρασύρουν, σε κάνουν να σκεφτείς, να νιώσεις ζωντανος. Όσο κάνει ένα-ένα τα βήματα πρός το παρελθόν σε μια απελπισμένη προσπάθεια να γυρίσει στην λήθη της Αρχής, τόσο περισσότερη δύναμη αποκτούν οι λέξεις, τόσο πιο πολύ καίνε τον αμφιβληστροειδή σου. Αυτή τη φορά ο Moore αποδομεί τον ίδιο του τον εαυτό ξερνώντας την ψυχή του. Δεν είσαι ποτέ πια ο ίδιος μετά το BIRTH CAUL. Η τουλάχιστον αποβάλλεις τον υμένα που σκίαζε και τη δική σου ψυχή.

FILMTERRA OBSCURA

Gummo
Incredible Shrinking Man
Spider

MUSICA

Tool: Undertow
Neurosis: Through Silver In Blood
Estradasphere: Buck Feverpictopia breeds... archive | email the author | author's profile
back to top|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi