Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Βασίλη Σάκκου
25-03-07

A Whale's Lament

Μετά το LEVIATHAN, σε πρόσφατη στήλη, να ακόμα μία ευκαιρία να κυνηγήσουμε εμμονές και να καμακώσουμε υδαρές και φευγαλέες πτυχές του είναι μας. Βασισμένο στο αριστούργημα του Herman Melville, MOBY DICK, το ABRAXAS AND THE EARTHMAN, θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί από κάποιους ως new age παραλήρημα. Είναι φανερό ωστόσο, πώς ο δημιουργός του, Rick Veitch, κυνηγώντας ως άλλος Captain Ahab τη δική του Αλήθεια, παραμένει πιστός σε μια δημιουργική αποστολή που έχει ως στόχο την ανθρώπινη, πνευματική εξέλιξη.

ABRAXAS AND THE EARTHMAN

Writer/Artist: Rick Veitch

Original Series Editor: Archie Goodwin

King Hell Press

Το πρώιμο (και αριστοτεχνικά δοσμένο), πόνημα του Rick Veitch που συγκεντρώθηκε πρόσφατα (Σεπτέμβριος 2006) από την King Hell Press (ανεξάρτητη εταιρεία του ίδιου του Veitch) στον παρόντα τόμο, εκδόθηκε για πρώτη φορά σε συνέχειες στην, πρωτοποριακή για την εποχή της, ανθολογία EPIC της Marvel εν έτι 1981. Στη νέα της μορφή, η ιστορία του κόκκινου συνειδησιακού γαργαντούα, κοσμείται από ένα υπέροχο νέο wraparound εξώφυλλο και restored coloring που αναδεικνύει το ψυχεδελικό επίχρισμα της με ευκρίνεια.

Αφοσιωμένος στο να ανακαλύψει την δική του αίσθηση αλήθειας μέσα από τα έργα του, στο ΑBRAXAS, o Veitch καταπιάνεται για πρώτη φορά με θέματα ανθρώπινης εξέλιξης και εξουθενωτικής ενδοσκόπησης. Το εκπληκτικό είναι πως εδώ ο βασικός του χαρακτήρας πρέπει, κυριολεκτικά, να απαλλαχθεί από εξωτερικές στοιβάδες ύπαρξης, ώστε να φτάσει σε έναν συμπαντικής υφής πυρήνα.

Ο κυβερνήτης υποβρυχίου, Falco και ο υδροβιολόγος, John Isaac (o χαρακτήρας του οποίου, έχει βασιστεί στις διδαχές του John C. Lilly και παραλίγο να έχει το ίδιο όνομα με τον εν λόγω συγγραφέα στις σελίδες του ABRAXAS - τελευταία στιγμή, ο τότε editor, Archie Goodwin, άλλαξε τη γνώμη του Veitch, θεωρώντας πώς δεν θα ήταν σώφρον να χρησιμοποιηθεί το όνομα ενός πραγματικού χαρακτήρα) απάγονται από το πλήρωμα του Captain Rotwang (του Ahab counterpart) και μετά την ολοσχερή καταστροφή του υποβρυχίου τους, επιβιβάζονται σε ένα διαγαλαξιακό όχημα, που θυμίζει ένα τεράστιο δέντρο που προωθείται στο διάστημα από τεράστιες φάλαινες. Τον σχεδόν αστείο αντίκτυπο που έχει στον αναγνώστη το θέαμα, έρχεται να αντικαταστήσει η μεταμόρφωση του John Isaac από τους χειρούργους του Rotwang, τους εντομοειδείς οργανισμούς, επονομαζόμενους ως Xlexu surgeons. Οι Xlexu αφαιρούν το δέρμα του Isaac και το αντικαθιστούν με μια διαφανή μεμβράνη, αφήνοντας έτσι ορατό, το μυικό του σύστημα.

Η τροποποίηση του Isaac είχε ως σκοπό την εστίαση της ύπαρξης του στις ενδότερες, εγκεφαλικές λειτουργίες του. Σε πρώτο στάδιο, οι Xlexu ένωσαν τα δύο εγκεφαλικά του ημισφαίρια για να μπορέσουν να κάνουν δεκτικό τον εγκέφαλο του στο κάλεσμα του Abraxas, ενός τιτάνιου κήτους με διαστάσεις που αγγίζουν την παράνοια και την έχουν ήδη προκαλέσει στο μυαλό του καπετάνιου Rotwag, που θέλει πάση θυσία να σκοτώσει γιγάντια νέμεση του. Αφαιρώντας από τον Isaac το δέρμα, θέλησαν να αφαιρέσουν τον πιο σημαντικό φορέα ταυτότητας στην ανθρώπινη φύση, έτσι ώστε να στρέψουν την ύπαρξη του προς την κοσμική εναρμόνιση. Η αναγέννηση του παρουσιάζεται με τρόπο οπτικά συγκλονιστικό από τον Veitch. H χρωματική παλέτα που χρησιμοποιεί γίνεται ταυτόσημη της ρήξης εγκεφαλικών ιστών και ζωογόνων ψυχεδελικών συνειρμών.

H τρέλα του Rotwag οδηγεί νομοτελειακά όλους του τους συνοδοιπόρους σε βέβαιο θάνατο. Ο Isaac συμφωνεί προσωρινά να τον βοηθήσει να βρει τον Abraxas με αντάλλαγμα την ανθρώπινη υπόστασή του (που προς το παρόν ταυτίζει με το δέρμα του, το οποίο φοράει σαν λεοντή στους ώμους του). To κεφάλι του κυβερνήτη Falco, έχει αποκολληθεί χειρουργικά (από τους Xlexu) από το σώμα του (το οποίο αυτόνομα, φτυαρίζει κάρβουνο στο αμπάρι του πλοίου), εντούτοις υπενθυμίζει στον Rotwag πως η ηθική υπόσταση του Isaac θα τον εμποδίσει από το να φέρει εις πέρας την απόστολή του.

Πραγματικά, η μοίρα του Isaac (καθοδηγούμενη από τους Xlexu) δεν είναι το να προδώσει τον Abraxas (το ίδιο το όνομα και η μυστικιστική του σημασία, τονίζεται μεταξύ άλλων στο ΣΙΝΤΑΡΤΑ του Έρμαν Έσσε) αλλά αφού φτάσει στο στομάχι του κήτους να ανακαλύψει μια αποικία τροποποιημένων γήινων, οι οποίοι τον αποκαλούν Self. Επιπλέοντας μέσα σε μια θάλασσα Jungιανού συλλογικού ασυνειδήτου, ο Isaac παραλίγο να θυσιαστεί από χιλιάδες σκιές του εαυτού του, προτού η εσώτερη του φύση αναδυθεί, ως θριαμβεύτρια, σε ένα επίπεδο ύπαρξης όπου συναντά και την ψυχή του Abraxas. Η εσωτερική (στην κυριολεξία) πάλη του κήτους δεν γίνεται αντιληπτή από τον Rotwag και το πλήρωμα του, καθώς ο Abraxas, μέσα σε μια έκρηξη οργής, καταστρέφει το διαγαλαξιακό φαλαινοθηρικό και αφήνει ελάχιστους επιζώντες (ανάμεσά τους, το κεφάλι του Falco και τον Rotwag σε παραλήρημα).

Στην κλιμάκωση του επικού ψυχογραφήματος της ανθρώπινης φύσης που αποτελεί το ABRAXAS (εκτός από ένα εκπληκτικό meta-commentary στο MOBY DICK), η απελευθερωμένη anima του Isaac ρίχνει την μιαρή ψυχή του Rotwag σε ένα κυριολεκτικό ψυχικό καθαρτήριο, έτσι ώστε να εξαγνιστεί από την διαβρωτική εμμονή της. Η ψυχή του Isaac συνειδητοποιεί πως τα επίπεδα ύπαρξης δεν σταματούν στο δέρμα (το οποίο, ως έννοια, απλώνεται σε περισσότερες πτυχές από την επιφάνεια) και ενώνεται με την ψυχή και το σώμα του Abraxas, οδηγώντας και άλλα κοσμικά κήτη (που έχουν υποστεί την ίδια συγχώνευση ψυχής) στη Γη και το επόμενο στάδιο της ανθρώπινης εξέλιξης.

Πρώτο σε μια αλληλουχία δημιουργικής εξέλιξης που συμπεριλαμβάνει έργα όπως το THE ONE, το MARVELMAN αλλά και το πρόσφατο CAN'T GET NO, το ABRAXAS AND THE EARTHMAN, αποτελεί μια συγκλονιστική μαρτυρία για την αφοσίωση και τη συνέπεια ενός δημιουργού όπως ο Rick Veitch στο έργο του. Ο ανθρώπινος καμβάς σε όλες του τις στοιβάδες αποκτά Στίγματα που δείχνουν το δρόμο της θέωσης.

 

MUSICA

Tους Γάλλους Gojira και τις οικολογικές Whale-obsessed κορώνες τους, τους έχουμε συναντήσει στο παρελθόν. Τους Τοol και τα πρόσφατα new age πονήματα τους, που φαινομενικά θα μπορούσαν να συνοδεύουν το παρόν ανάγνωσμα, μακάρι να τους ξεχάσουμε.

Για την απόλυτη ενδοσκόπηση, με βίαιη διάθεση ανασκολοπισμού, θα ανατρέξουμε στους Sun Of Nothing και στο πόνημα τους με τίτλο ΙN THE WEAK AND THE WOUNDED, που έρχεται μέσα στον Απρίλιο. Θα επιστρέψουμε στο ντοκουμέντο σκισίματος ψυχής που παραδίδουν, πολύ σύντομα. Προς το παρόν, αρκεστείτε στο track "Hollow".

http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendID=23140718

Happy Inner Devouring.

 



pictopia breeds... archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi