Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


22-10-08
THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD

του Θωμά Παπαδημητρόπουλου

Writers: Eddie Cambpell & Dan Best

Artist: Eddie Cambpell

First Second


Οι οικογενειακές υποχρεώσεις είναι άτιμο πράγμα... Γάμοι, βαφτίσια, χριστουγεννιάτικα και πασχαλινά τραπέζια, θείες που, ενώ μέχρι πριν μερικά χρόνια δεν εννοούσαν να καταλάβουν ότι μεγάλωσες και εξακολουθούσαν να σου τσιμπούν το μάγουλο, τώρα σε κοιτάνε υποτιμητικά και σε ρωτάνε: "Ακόμη με τη μια και με την άλλη τριγυρνάς; Ο Κωστάκης της Μαρίας βρήκε μια κοπέλα από σπίτι...", κ.ο.κ..

Μερικές, όμως, από αυτές τις υποχρεώσεις, ακούω πως είναι περισσότερο ευχάριστες και δε μοιάζουν τόσο με κάτεργο. Όπως το παλικάρι για το οποίο διάβασα πρόσφατα, ο Etienne, ανιψιός του magnificent, wondrous, glorious, astounding, staunch, adventurous, dashing, splendid, stunning, death defying, grand, amazing, remarkable (you get the picture) Leotard. Ο Leotard είναι ακροβάτης του τσίρκου και πραγματοποιεί το διαβόητο άλμα του θανάτου χωρίς δίχτυ προστασίας. Η φήμη του, όπως μπορεί κάποιος να υποψιαστεί από τις δύο σειρές κοσμητικών επιθέτων που χρησιμοποίησα (όλα από το cover), είναι τεράστια, μέχρι τη στιγμή που πεθαίνει από μια κοινή αρρώστια.

Για να μη χαθεί, λοιπόν, ο μύθος του, ο (άχρηστος μέχρι τότε) ανιψιός του, παίρνει τη θέση του και ο κόσμος δε μαθαίνει ποτέ για το θάνατο του σπουδαίου αυτού ειδώλου. Παίρνει, μάλιστα, και την ευχή του θείου του, με τα τελευταία του λόγια. Μόνο που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει και η ευχή διακόπηκε στο "May nothing occur...".

Και, όπως εξελίσσονται τα πράγματα στις επόμενες σελίδες, η ευχή αυτή μόνο αληθινή δε βγαίνει. Ο νέος Leotard ταξιδεύει μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του θιάσου και στη διαδρομή έρχεται αντιμέτωπος με σπουδαία ιστορικά γεγονότα, από την πολιορκία του Παρισιού από τους Πρώσους μέχρι το παρθενικό ταξίδι του Τιτανικού. Στο ενδιάμεσο, φουντώνουν οι φιλίες, οι διαμάχες και οι έρωτες ανάμεσα στα μέλη του θιάσου, αλλά και οι ανασφάλειες του Etienne για την αδυναμία του να καλύψει το κενό του θείου του.

Ο Eddie Cambpell (FROM HELL, THE FATE OF THE ARTIST), κατάφερε να παντρέψει μια (όχι και τόσο) καθημερινή ιστορία, με σημαντικά γεγονότα των αρχών του 20ου Αιώνα και να βάλει τους ήρωές του στο κέντρο καταστάσεων που έχουν αλλάξει τον κόσμο. Και μαζί με αυτόν, αλλάζουν και οι ίδιοι. Με τη μέθοδο αυτή, η εξέλιξή τους μοιάζει ό,τι πιο φυσικό, παρά το γεγονός ότι, σε αρκετές περιπτώσεις, μεσολαβούν μεγάλα χρονικά διαστήματα ανάμεσα στα κεφάλαια του βιβλίου.

Το σχέδιο είναι απλά εξαιρετικό, με την ατμόσφαιρα να θυμίζει έργο εποχής και με εμφανείς αναφορές σε παριζιάνικα καλλιτεχνικά ρεύματα. Επιπλέον, εκτός από τα panels που αφηγούνται τη βασική ιστορία, υπάρχουν σκόρπια σχέδια στις άκρες μερικών σελίδων, τα οποία σχολιάζουν ή συμπληρώνουν την ιστορία. Υπάρχουν, επίσης, υποσημειώσεις, που εξηγούν γεγονότα και πρόσωπα, καθώς και γνωμικά σπουδαίων αντρών.

Τα παραπάνω δένουν φυσικότατα με την ιστορία, η οποία δε διστάζει να διακόψει τη ροή της για χάρη της αναφοράς σημαντικών προσώπων και των κατορθωμάτων τους.

Η αξία, βέβαια, του THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD δεν είναι εκπαιδευτική. Τουλάχιστον, όχι στην καθαρή της μορφή. Τα σημαντικά γεγονότα και οι σπουδαίοι άντρες της εποχής παίζουν δευτερεύοντα ρόλο και αποτελούν την αφορμή, ή τη δικαίωση, αν θέλετε, της εξέλιξης και των πράξεων των πρωταγωνιστών και όχι μια εύκολη διέξοδο για την εξέλιξη της ιστορίας. Όταν πραγματοποιείται η πολιορκία του Παρισιού, δεν κοιτάς τα στρατεύματα που έχουν συγκεντρωθεί απ' έξω, αλλά τον Etienne πάνω στο διαλυμένο του αερόστατο. Όταν βυθίζεται ο Τιτανικός, δε λυπάσαι για τα δεκάδες παγωμένα πτώματα στην επιφάνεια της θάλασσας, αλλά χορεύεις βαλς μαζί με την ομιλούσα αρκούδα του θιάσου.

Και κάτι τέτοιο δε συμβαίνει κάθε μέρα... (Όχι να συναντάς μια ομιλούσα αρκούδα που χορεύει βαλς, αλλά το να αγνοείς σημαντικά γεγονότα για χάρη των πρωταγωνιστών.)





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author
back to top



Τα πιο πρόσφατα reviews...

LOGICOMIX
του Αριστείδη Κώτση

SOLOMON KANE #1
του Ανδρέα Μιχαηλίδη

BACK TO BROOKLYN #1
του Γιώργου Χατζηκωστή

NOTHING NICE TO SAY
του Θωμά Παπαδημητρόπουλου

SUBLIFE
του Αριστείδη Κώτση

AGE OF SENTRY #1 (of 6)
του Γιώργου Χατζηκωστή

JAPAN
του Ανδρέα Μιχαηλίδη

GREATEST HITS #1 (of 6)
του Θωμά Παπαδημητρόπουλου

ABANDONED CARS
του Αριστείδη Κώτση




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi