Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


24-10-08
LOGICOMIX

του Αριστείδη Κώτση

Writers: Απόστολος Δοξιάδης, Χρίστος Παπαδημητρίου

Artist: Αλέκος Παπαδάτος

Inkers: Αλέκος Παπαδάτος, Δημήτρης Καρατζαφέρης, Θοδωρής Παρασκευάς

Colorist: Annie DiDonna

Εκδόσεις Ίκαρος


Πριν από 5-6 χρόνια, διάβασα το Ο ΘΕΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ Η ΕΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΓΚΟΛΝΤΜΠΑΧ, του Απόστολου Δοξιάδη, και εντυπωσιάστηκα  από αυτό το "πάντρεμα" μαθηματικών και λογοτεχνίας. Από τη μια, ο λιτός λόγος του συγγραφέα και, από την άλλη, ο τρόπος με τον οποίο απεικονίζονταν τα μαθηματικά, με κέρδισαν αμέσως (και όχι μόνο εμένα, αφού το βιβλίο γνώρισε μεγάλη διεθνή επιτυχία). Το βιβλίο αυτό, μάλιστα, άνοιξε το δρόμο για πολλά ακόμη βιβλία "μαθηματικής" λογοτεχνίας (ορισμένα από τα οποία ήταν αρκετά καλά).

Από τότε, δε σταμάτησα να ονειρεύομαι ένα αντίστοιχο "πάντρεμα" ανάμεσα στις δυο μεγάλες μου αγάπες: τα comics και την επιστήμη (ιδανικά, τα μαθηματικά). Οι πιο φιλότιμες προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση, έχουν γίνει από τον Jim Ottaviani (TWO FISTED SCIENCE, SUSPENDED IN LANGUAGE). Και να που τώρα (αν και έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που πρωτοανακοινώθηκε), κυκλοφορεί μια ελληνική έκδοση που πραγματεύεται το ίδιο θέμα. Μιλάω φυσικά για το LOGICOMIX.

Το comic ξεκινά με τους δημιουργούς του να συζητούν για το LOGICOMIX, το περιεχόμενο του, τις ιδέες που εκφράζονται και τον τρόπο που δίνονται. Η ιστορία τους ξεκινά με τον Bertrand Russell, το Σεπτέμβριο του 1939 και με το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο να έχει μόλις ξεσπάσει, να επισκέπτεται ένα αμερικάνικο πανεπιστήμιο, για να δώσει μια ομιλία με θέμα το "ρόλο της λογικής στα ανθρώπινα πράγματα". Με αφορμή αυτό το θέμα, ο Russell θα μιλήσει για τη ζωή του και τη σχέση του με την επιστήμη. Μέσα από αυτή τη διήγηση, ο αναγνώστης θα γνωρίσει την ιστορία της Λογικής, αλλά και τις απόπειρες Θεμελίωσης των Μαθηματικών. Παράλληλα, αγγίζονται θέματα όπως ο πόλεμος, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο η λογική και η παραφροσύνη συναντούν η μία την άλλη...

Το LOGICOMIX είναι ένα πραγματικά εντυπωσιακό δημιούργημα μιας ομάδας σημαντικών ανθρώπων. Μαζί με τον Απόστολο Δοξιάδη, στη δημιουργία της ιδέας και της ιστορίας, συμμετείχε ο Χρίστος Παπαδημητρίου (Καθηγητής Θεωρητικής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Berkeley και συγγραφέας του βιβλίου ΤΟΥΡΙΝΓΚ, ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΓΑΠΗΣ), ενώ το σενάριο ανήκει αποκλειστικά στον Δοξιάδη.

Το artwork του comic είναι εξαιρετικό. Έχει επιλεγεί μια αρκετά λιτή γραμμή, ξεκούραστη για τον αναγνώστη, που του δίνει την ευκαιρία να αφοσιωθεί περισσότερο στις πολύπλοκες ιδέες που αναπτύσσονται. Με μια δεύτερη ματιά, παρατηρεί κανείς τα έξυπνα laylouts και τον τρόπο που "στήνονται" οι σκηνές, καθώς και τα εκφραστικά πρόσωπα και σώματα των ηρώων. Δυστυχώς, μου είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσω τι είναι αυτό που θυμίζει το artwork του Αλέκου Παπαδάκη (ο μόνος παραλληλισμός που μπορώ να βρω είναι με το PARADE WITH FIREWORKS του Mike Cavallaro). Αν και οι κύριες επιρροές του έρχονται ξεκάθαρα από την γαλλική σκηνή (θυμήθηκα λίγο Dupuy και Berberian και αρκετά τον Herge, διαβάζοντας το comic), υπάρχουν αρκετές επιρροές και από δημιουργούς της ανεξάρτητης αμερικάνικης σκηνής (κάτι σαν Seth, αλλά με πολύ έντονα χρώματα). Για να πάρετε μια καλύτερη εικόνα, επισκεφτείτε το http://logicomix.com/

Οι λόγοι για τους οποίους είμαι εντυπωσιασμένος από το LOGICOMIX δεν περιορίζονται στο artwork. Ο όγκος του είναι πραγματικά απίστευτος για τα ελληνικά δεδομένα, ενώ το γεγονός και μόνο της κυκλοφορίας του είναι ένα υπέροχο τόλμημα. Πρόκειται για μια πολύ όμορφη και προσεγμένη έκδοση, στο τέλος της οποίας υπάρχουν σημειώσεις για τους περισσότερους από τους πρωταγωνιστές και τις κύριες ιδέες που εμφανίζονται στο έργο, καθώς και σύντομη βιβλιογραφία για όποιον ενδιαφερθεί να αναζητήσει περισσότερα.

Αν και αρχικά προσπάθησα να κρατήσω μια "κριτική" ματιά απέναντι στο σενάριο,  προσπαθώντας να βρω τι μου άρεσε ή δε μου άρεσε, μέσα σε λίγες σελίδες βρέθηκα σαγηνευμένος από την ιστορία, αδυνατώντας να σταματήσω το διάβασμα, μέχρι την ολοκλήρωση του comic. Η δομή και οι τρόποι αφήγησης που χρησιμοποιούνται, δείχνουν ανθρώπους που γνωρίζουν και αγαπούν το Μέσο.

Μια από τις σπουδαιότερες παραμέτρους είναι το ότι το comic δεν αποτελεί "εκλαϊκευμένη" επιστήμη, με την έννοια ότι δεν προσπαθεί να ρίξει την επιστήμη στο επίπεδο του αναγνώστη (κάτι που τη γυμνώνει από τη μαγεία της και της αφαιρεί ένα μεγάλο κομμάτι της ουσίας της), αλλά απαιτεί από τον αναγνώστη να "σηκωθεί" και να την προσεγγίσει.

Προσωπικά, το LOGICOMIX μοιάζει ως ένα όνειρο μου, που γίνεται πραγματικότητα και πραγματικά μου είναι πολύ δύσκολο να κρύψω τον ενθουσιασμό μου για ένα comic στο οποίο παρελαύνουν προσωπικότητες ογκόλιθοι, όπως ο Leibniz ή ο Hilbert, που άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε έναν ολόκληρο κόσμο. Σίγουρα, μπορεί να υπάρχουν ιδέες που εκφράζονται στο βιβλίο τις οποίες δεν μοιράζομαι με τους δημιουργούς, ή πράγματα τα οποία πιστεύω πως θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Επίσης, υπήρχαν πράγματα που πιστεύω πως θα ήταν σκόπιμο να είχαν αναφερθεί (ή να είχαν βρεθεί περισσότερο στο επίκεντρο του σεναρίου). Αναμφισβήτητα, όμως, είναι ένα σπουδαίο comic, που αποτελεί τομή για τον ελληνικό χώρο.

Για να είμαι πιο ακριβής, νομίζω πως θα ήταν άδικο να προσπαθήσω να δω το LOGICOMIX ως ελληνικό comic. Είναι ένα εξαιρετικό comic, ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης, που μπορεί άνετα να σταθεί δίπλα σε οποιαδήποτε σύγχρονη κυκλοφορία. Πιστεύω πως αυτό θα γίνει ακόμη πιο εμφανές, με την κυκλοφορία της αγγλικής έκδοσης, που έχει ήδη προγραμματιστεί.

Πραγματικά, νιώθω πολύ χαρούμενος για την κυκλοφορία του LOGICOMIX και πολύ αισιόδοξος για το μέλλον. Το πρώτο πράγμα που θέλω να κάνω τελειώνοντας με αυτό το review, είναι να το ξαναδιαβάσω.





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top



Τα πιο πρόσφατα reviews...

SOLOMON KANE #1
του Ανδρέα Μιχαηλίδη

THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD
του Θωμά Παπαδημητρόπουλου

BACK TO BROOKLYN #1
του Γιώργου Χατζηκωστή

NOTHING NICE TO SAY
του Θωμά Παπαδημητρόπουλου

SUBLIFE
του Αριστείδη Κώτση

AGE OF SENTRY #1 (of 6)
του Γιώργου Χατζηκωστή

JAPAN
του Ανδρέα Μιχαηλίδη

GREATEST HITS #1 (of 6)
του Θωμά Παπαδημητρόπουλου

ABANDONED CARS
του Αριστείδη Κώτση




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi