Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


25-07-07
MARTHA WASHINGTON DIES

του Γιώργου Χατζηκωστή

Writer: Frank Miller

Artist: Dave Gibbons

Colorist: Angus McKie

Editor: Diana Schutz

Dark Horse


Το πιο απρόσμενο comeback των τελευταίων ετών! Πάνω που πίστευα, ότι οι Miller/Gibbons είπαν ότι είχαν να πουν με τη Martha Washington, να σου και από το πουθενά εμφανίζεται αυτό το one-shot. Όντας οι δημιουργοί της, επικαλούνται του αναφαίρετου δικαιώματος τους, να "σχολάσουν" το προϊόν της φαντασίας τους, τη στιγμή που αυτοί θεωρούν κατάλληλη. Ναι, αγαπητοί επισκέπτες, ο τίτλος του comic είναι πέρα για πάρα αληθινός. Martha buys the farm and there is nothing any of us can do about it.

Θα μου επιτρέψετε να καπηλευτώ λίγο αυτό το review, προκειμένου να διορθώσω κάποιες παλαιότερες δηλώσεις μου. Το GIVE ME LIBERTY είναι ένα από τα προσωπικά μου all-time favorite comics, OK; Για πολλά χρόνια, όμως, δεν είχα σε ιδιαίτερη εκτίμηση τα sequels του, θεωρώντας τα πολύ κατώτερα της ιστορίας που μας σύστησε τη Martha και τον καταστραμμένο κόσμο της. Πριν διαβάσω το MARTHA WASHINGTON DIES one-shot, αποφάσισα να κάνω μια γρήγορη επανάληψη στα προαναφερθέντα sequels, γιατί σίγουρα θα έχω ξεχάσει κάτι. Περισσότερο ως αγγαρεία το έβλεπα, παρά ως απόλαυση. (Βλέπετε τι τραβάμε εμείς οι reviewers;) Έλα όμως που την καταβρήκα με αυτά! Καταλήγοντας, παρακαλώ αγνοήστε τα όσα γράφω στην τελευταία παράγραφο εκείνου του Comicdom Files που σας linkαρα πιο πάνω, και τσεκάρετε ότι comic αναγράφει στο τίτλο του το όνομα της δεσποινίδος. Great reading stuff, all of them (well almost, as you will see).

We now return to our regularly scheduled review...

Η ιστορία μας μεταφέρει στο 2095, στα εκατοστά γενέθλια της Martha. Ο πλανήτης έχει γίνει, για ακόμη μια φορά, γης-μαδιάμ και η ανθρωπότητα μάχεται για την επιβίωση της (τί πρωτοτυπία!). Η ηλικιωμένη πλέον Martha (η οποία χαίρει δέοντος σεβασμού), κάθεται στα συντρίμμια και μεταφέρει τη γνώση της στους παρευρισκόμενους, όταν ξαφνικά πιάνει το στήθος της. Μετά από λίγο, ξαπλώνει στο έδαφος και αφήνει την τελευταία της πνοή, με έναν αρκετά εντυπωσιακό τρόπο, θα έλεγα. Οι υπόλοιποι εμπνέονται και αποφασίζουν να συνεχίσουν τον αγώνα, με μεγαλύτερη θέρμη. That's all folks.

'Αλλο ένα comic που πιστοποιεί ότι ο γέρο-Frank βρίσκεται εκτός φόρμας. Μοιάζει σα να έχει ξεχάσει το πώς να γράψει ένα comic - όχι κανένα αριστούργημα, just a decent one. Μπορεί, μεν, εδώ να μη χρησιμοποιεί τον άθλιο, tough-like τρόπο γραφής, όπως στο ALL STAR BATMAN AND ROBIN (τα νεύρα μου), άλλα και πάλι, δεν υπάρχει εκείνο το quality που σε κάνει να κολλάς με το comic στο χέρι και να μην θέλεις να το αφήσεις κάτω. Ακόμη ένας αρνητικός παράγοντας είναι τούτος εδώ: 17 σελίδες όλη και όλη η ιστορία, από τις οποίες οι τέσσερις είναι splash pages και οι οκτώ double splash pages!!! Το πόσο γρήγορα διαβάζεται και το τι πικρή γεύση αφήνει μετά, πρέπει να το βιώσετε οι ίδιοι, για να το πιστέψετε.

Επίσης, είχα την παράξενη αίσθηση ότι διάβαζα τον επίλογο ενός βιβλίου, έχοντας διαβάσει μόνο την αρχή και έχοντας προσπεράσει πολλά κεφάλαια στην μέση, μέχρι να φτάσω στο τέλος (call me lazy). Γίνονται πολλές αναφορές σε γεγονότα που έχουν λάβει χώρα χρονολογικά, μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου mini-series MARTHA WASHINGTON SAVES THE WORLD, που κανένας όμως δεν τα έχει διαβάσει, γιατί πολύ απλά, αυτά δεν έχουν εκδοθεί ποτέ - και ούτε πρόκειται, μάλλον. Είναι ολοφάνερο ότι αυτό το ρημάδι απευθύνεται αποκλειστικά στους die-hard fans της Martha, αλλά ακόμη και εκείνοι θα μείνουν με την απορία "ώπα παλικάρι, τι έχασα εδώ;" Ακόμη χειρότερα, όποιος αμύητος επιχειρήσει να το διαβάσει, σίγουρα δεν θα καταλάβει απολύτως τίποτα και ακόμα-ακόμη χειρότερα, ίσως να μην ενδιαφερθεί ποτέ για τα όσα προηγήθηκαν - his or her loss, anyway, θα μου πείτε και ίσως να έχετε δίκιο...

Όσο για το σχέδιο του Gibbons, αυτό είναι το μόνο θετικό και ευχάριστο που βρήκα στις σελίδες αυτές. Ο Βρετανός αποδίδει τα αναμενόμενα, δίνοντας ένα μικρό έστω επίπεδο στο comic, along with class.

Μετά το πέρας της ιστορίας, έχουμε τα extra καλούδια, μικρής σημασίας, όπως το outline του Miller για το πρώτο τεύχος του GIVE ME LIBERTY και κάποια unused covers του Gibbons. Ψιλοπράγματα. Και λίγο πριν το τέλος, η αποκάλυψη! Η Dark Horse σκοπεύει εντός του 2008 να συλλέξει όλες τις ιστορίες της Martha Washington, σε ένα pretty handy volume (λέγε με και omnibus - είναι πολύ trendy). Δηλαδή, θέλει το Μαύρο 'Ατι να μας πει ότι αυτό το one-shot δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ένα teaser για αυτή την κυκλοφορία και έχει το θράσος να μας ζητάει και $3,50; Α-πα-πα-πα...

Anyway, αν για κάποιο ψυχαναγκαστικό λόγο θέλετε να τα έχετε όλα από Miller ή να ολοκληρώσετε τις περιπέτειες της Martha, this one's for you. Απλά είναι λίγο περιττή κυκλοφορία. (Και λίγο "ξεπέτα" και με ελαφρώς ύποπτα κίνητρα, αλλά τι να κάνουμε.)





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi