Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


01-08-07
UNE GUEULE DE BOIS EN PLOMB

του Δημήτρη Σεβέ

Writer: Leo Malet

Artist: Jacques Tardi

Casterman


Το σίγουρο όταν αγοράσεις κάποιο -οποιοδήποτε- album του Jacques Tardi, είναι ότι έχεις αγοράσει κάτι καλό και αξιόπιστο. Όταν, λοιπόν, ο προαναφερθείς δημιουργός συνεργάζεται, για άλλη μια φορά, με το συγγραφέα αστυνομικού μυστηρίου, Leo Malet, για να δημιουργήσουν μαζί ακόμη μια noir περιπέτεια του ντετέκτιβ Nestor Burma, ξέρεις ότι έχεις επενδύσει σωστά. Συγνώμη, όμως, που θα σας απογοητεύσω, αλλά ο Malet δεν έχει γράψει το σενάριο - έχει απλά δώσει ένα "σκελετό".

Η ιστορία ξεκινάει στο Παρίσι του 1950, όπου ο ήρωας μας ξυπνάει, μετά από μια σειρά ονείρων, από ένα τηλεφώνημα στο οποίο (αναμενόμενο) ενημερώνεται για ένα φονικό, κάτι που σίγουρα ένας ντετέκτιβ της κλάσης του θα έβρισκε ενδιαφέρον. Αποφασίζει, λοιπόν, να ρίξει μια γρήγορη ματιά στο τόπο του εγκλήματος και όσο ετοιμάζεται να βγει, αφηγείται τις χθεσινοβραδινές "εξορμήσεις" στα bar-bistorts του Παρισιού στη γραμματέα του Helene, και εξιστορεί το πώς, τελικά, μετά από μια σειρά από ποτήρια με λευκό κρασί και στη προσπάθεια του να πνίξει τις τύψεις από το θάνατο της Belita Morales (βλ. BROUILLARD AU PONT DE TOLBIAC), καταλήγει σε ένα ξεχασμένο κουτούκι σε μια συνοικία του Παρισιού. Φανταστείτε λοιπόν την έκπληξη του όταν, φτάνοντας στο τόπο του εγκλήματος, ανακαλύπτει ότι, ουσιαστικά, βρίσκεται στο ίδιο bar που βρισκόταν χθες και μάλιστα με θύμα τη σερβιτόρα του εν λόγω μέρους. Κλου της ημέρας: στο τόπο του εγκλήματος βρίσκουν αντικείμενο με τα δακτυλικά αποτυπώματα του ήρωα μας. Χωμένος βαθιά στο βούρκο, λοιπόν, ο Nestor Burma θα ξεκινήσει ένα απίστευτο ανθρωποκυνηγητό για να ανακαλύψει ποιός του την έστησε και τί κρύβεται πίσω από όλη την ιστορία που μυρίζει διαφθορά, πλεκτάνη και όλα τα καλά ενός κλασσικού detective story.

Το comic πρωτοεμφανίστηκε το 1990, σε γαλλική εφημερίδα, όπου δημοσιεύτηκε σε τέσσερα μέρη, και πρόσφατα "συμμαζεύτηκε" όμορφα και ωραία σε έναν ολοκληρωμένο τόμο. Ο Malet είχε δανείσει" τους χαρακτήρες της σειράς στον Tardi, μαζί με ένα βασικό στόρι, και τον είχε αφήσει να προσθέσει δικά του στοιχεία γύρο από αυτό. Αποτέλεσμα; Ναι μεν κρατάει το ύφος στα πρότυπα των noir ιστοριών του Malet, αλλά η κατάληξη της ιστορίας είναι αρκετά απλοϊκή σε σχέση με παλιότερες ιστορίες. Αυτό δυστυχώς επιδρά καταλυτικά και χαλάει την όλη ένταση που έχει βιώσει ο αναγνώστης κατά τη διάρκεια της ιστορίας.

Υπάρχει όμως και θετική οπτική στον τρόπο που ολοκληρώνει την ιστορία ο Tardi: αν είσαι fan της σειράς περιπετειών του Nestor Burma, ναι μεν τρως ένα ψιλοπακετο με τον επίλογο, όμως παράλληλα "ανακουφίζεσαι" με το γεγονός ότι δε σε κουράζει με πολλά δεδομένα κ διαβάζεται πιο χαλαρά. Αν, πάλι, το UNE GUEULE DE BOIS EN PLOMB είναι η πρώτη σου γνωριμία με τον χαρακτήρα και τον κόσμο του, τα πράγματα είναι ακόμη καλυτέρα, διότι το συγκεκριμένο άλμπουμ είναι ότι πρέπει για τους "πρωτάρηδες". Συνεπώς, ίσως αυτή η "λιτότητα" να λειτουργεί υπέρ της ιστορίας.

Το artwork είναι στα γνωστά standards του Tardi και κάνει καλή μίξη με τη πλοκή της ιστορίας αν εξαιρέσεις το γεγονός ότι ο επιχρωματισμος μοιάζει να χάνει λίγο από τη noir αισθητική του, πράγμα που, κατά τη γνώμη μου, επηρεάζει και τα παραπάνω σχόλια μου περί απλότητας του σεναρίου.

Συνολικά, μια "δροσιστική" (sorry, αλλά με έχει επηρεάσει το καλοκαίρι) ιστορία, πού αν μπορέσεις να παραβλέψεις κάποιες μικρολεπτομέρειες, νομίζω πως δεν θα αφήσει παραπονεμένους ούτε τους fans της σειράς αλλά ούτε και κάποιον καινούργιο αναγνώστη. Εντάξει, μπορεί να μην είναι και "must", αλλά δεν θα το μετανιώσετε...





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi