Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


02-08-07
B.P.R.D.: GARDEN OF SOULS #1-5

του Αλέξανδρου Βαγενά

Writers: Mike Mignola, John Arcudi

Artist: Guy Davis

Colorist: Dave Stewart

Letterer: Clem Robins

Dark Horse


Φαίνεται πως ο Mike Mignola το έχει ρίξει για τα καλά στο γράψιμο τελευταία. Έχουμε τα B.P.R.D. mini-series (που γράφει με τον John Arcudi) και το HELLBOY: DARKNESS CALLS, μέχρι στιγμής, αλλά έπονται ακόμη τρία mini series αφιερωμένα στον Lobster Johnson, τον Abe Sapien και τον Professor Bruttenholm (τρεις από τους πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες του)! Και όλα αυτά, ενώ συγκέντρωνε το υλικό για το HELLBOY COMPANION...

Όχι ότι παραπονιέμαι κιόλας, μια που τυγχάνω φανατικός οπαδός του universe που έχει δημιουργήσει ο Mignola. Οι χαρακτήρες που απαρτίζουν την oμάδα του B.P.R.D. (Bureau for Paranormal Research and Defence), όπως ο Abe Sapien, η Liz Sherman, ο Roger, ο Johann Kraus, ο Captain Daimio και η Dr Corrigan, είναι τόσο καλά διαμορφωμένοι, ώστε τα B.P.R.D. mini-series να διατηρούν το ίδιο ενδιαφέρον (αν όχι περισσότερο) και μετά την αποχώρηση του Hellboy από την ομάδα (HELLBOY: THE CONQUEROR WORM).

Έκτοτε, το focus έχει στραφεί, όπως είναι φυσικό, στο παρελθόν των υπολοίπων μελών, καθώς αυτό αποκαλύπτεται μέσα από απειλές που καλούνται να αντιμετωπίσουν, μέσα στο πλαίσιο μιας γενικότερης συνομωσίας που ξεδιπλώνεται αργά αλλά σταθερά. Η ομάδα των Minola, Arcudi, Davis και Stewart έχει κατασταλάξει πλέον, με αποτέλεσμα το B.P.R.D. να έχει γίνει ίσως το καλύτερο comic τρόμου αυτή τη στιγμή (όταν ο Davis δεν κυκλοφορεί το MARQUIS). Τα πολύ "δουλεμένα" σενάρια, σε συνδυασμό με το τρομερό σχέδιο του Davis και τα χρώματα του Stewart, έχουν μετατρέψει το B.P.R.D. σε μοναδικά ατμοσφαιρικό comic, κάτι που είναι προαπαιτούμενο για το είδος.

Η εντύπωση αυτή συνεχίζεται και με το GARDEN OF SOULS, παρόλο που, μάλλον, είναι ελάχιστα κατώτερο από ό,τι μας έχουν συνηθίσει μέχρι τώρα οι παραπάνω κύριοι, και αναφέρομαι κυρίως στους σεναριογράφους. Το GARDEN OF SOULS λειτουργεί πολύ κινηματογραφικά, με διαρκές intercutting μεταξύ παράλληλων σκηνών και δράσεων. Έχει πολύ καλό ρυθμό και καταφέρνει να πει πολλά, πολύ σύντομα, αλλά εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα: κάθε mini series αποτελεί ένα κεφάλαιο του ongoing story. Έτσι, σε κάποια minis υπάρχουν μικρές σκηνές οι οποίες αφορούν μελλοντικές εξελίξεις και που σίγουρα θα αποκτήσουν περισσότερο νόημα στο μέλλον, προσδίδοντας μεγάλο ενδιαφέρον και αίσθηση συνέχειας στη γενικότερη εξέλιξη. Στο πλαίσιο του κάθε mini series, όμως, καμιά φορά, απλά φορτώνουν την ιστορία. Τo GARDEN OF SOULS περιέχει κάποιες τέτοιες σκηνές, αλλά ευτυχώς, όχι ιδιαίτερα intrusive.

Η κυρίως ιστορία αφορά τον Abe Sapien και την προηγούμενη ζωή του ως Langdon Everett Caul. Αφού λαμβάνει κάποιο μυστηριώδες μήνυμα, ο Abe αναχωρεί για την Ινδονησία μαζί με τον Captain Daimio. Εκεί θα συναντήσει τους πρώην συνεργάτες του Caul, με τον οποίο απάρτιζαν την Oannes Society, μια οργάνωση που ερευνούσε αποκρυφιστικά φαινόμενα. Ο Abe ανακαλύπτει αδιάσειστες πλέον αποδείξεις για τη μεταμόρφωσή του από Langdon Everett Caul στο γνωστό μας χαρακτήρα και καλείται να συμμετάσχει στα απάνθρωπα νέα σχέδια της οργάνωσης. Η κατάσταση αυτή, σε μικρότερη κλίμακα όμως, σίγουρα θυμίζει το διαρκές πρόβλημα του Hellboy, που, ενώ προοριζόταν ως φορέας του τέλους του κόσμου, πήρε τη μοίρα του στα χέρια του και πρέπει να συμβιβαστεί με τη φύση του και τις αποφάσεις του. Ο Abe συνειδητοποιεί ότι δεν έχει καμιά σχέση με τις ιδέες που αντιπροσώπευε ο Caul και αποτρέπει τα σχέδια της οργάνωσης. Παράλληλα, έχουμε μικρές αποκαλύψεις για τον Captain Daimio και τη Liz Sherman, που, βέβαια, θα εξηγηθούν στο μέλλον.

Ο Mignola συνεχίζει να αντλεί το υλικό του από πολύ ενδιαφέρουσες πηγές, όπως τις ιστορίες του H.P. Lovecraft και του H.G Wells, και την ιστορία και μυθολογία των αποκρυφιστικών οργανώσεων του 19ου και πρώιμου 20ου αιώνα, που αποτελεί πολύ πρόσφορο έδαφος για ένα τέτοιο comic. Το ταλέντο του Davis στην απεικόνιση τεράτων και διαστρεβλωμένων μορφών και εκφράσεων, εξυπηρετεί τέλεια τέτοιες επιλογές. Το τεύχος #2 περιέχει ένα ασύλληπτο spread λαβκραφτικού τρόμου και οι σκηνές διαμελισμού (σωστά διαβάσατε, πρόκειται για το πιο αιματοβαμένο B.P.R.D. ever!) στο τελευταίο τεύχος, είναι κατάλληλα εφιαλτικές. Τί άλλο να πει κανείς και για τα colors του Dave Stewart; Τον μνημονεύουμε σε όλες τις δουλειές που αναλαμβάνει. Πολύ εκφραστικά και ταιριαστά στο mood της εκάστοτε σκηνής, τονίζουν το απίστευτο artwork του Davis με μοναδικό τρόπο.

Συνολικά, άλλο ένα solid mini-series, σε έναν τίτλο που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον για τους χαρακτήρες και το γενικότερο story.





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi